27.8 C
Σάμος
09/07/2025
Σαμιακά

Άλλη μια εθνική διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Banner Samos24

Με ανακοίνωση της η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) επιβεβαίωσε τα θετικά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δημοσιεύματα για την αξιολόγηση και κατάταξη των Α.Ε.Ι. της χώρας. Η εκ μέρους της Αρχής αξιολογική κατάταξη των Ανώτατων Ιδρυμάτων συνιστά προϋπόθεση, σύμφωνα με τον Ν. 4653/2020, για την κατανομή του 20% της ετήσιας χρηματοδότησης του Υπουργείου (το υπόλοιπο 80% κατανέμεται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων) και εφαρμόζεται για πρώτη φορά ως θεσμοθετημένος και διαφανής τρόπος χρηματοδότησης των Α.Ε.Ι. που λαμβάνει υπόψη και ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΘΑΑΕ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατατάσσεται 8ο ανάμεσα στα 23 ελληνικά Πανεπιστήμια, βάσει της συνολικής βαθμολογίας που συγκέντρωσε στην αξιολόγηση των Ιδρυμάτων με βάση δείκτες ποιότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα Ιδρύματα υπέβαλαν εκθέσεις στις οποίες παρουσίασαν τα επιτεύγματα τους για το έτος 2020, με επιλογή δύο ενοτήτων, από συνολικά τέσσερεις και μία που ήταν υποχρεωτική για όλους.

Εντυπωσιακή ήταν η επίδοση του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην ενότητα Γ, που αφορά στη «Διασύνδεση με την κοινωνία, την αγορά εργασίας και αξιοποίηση της παραγόμενης γνώσης», όπου το ίδρυμα μας κατατάχθηκε δεύτερο μεταξύ των δέκα Πανεπιστημίωνπου συμμετείχαν στη συγκεκριμένη ενότητα, αναδεικνύοντας την προσφορά του Ιδρύματος μας σε εθνικό επίπεδο, τη διασύνδεση των σπουδών με την αγορά εργασίας αλλά και την προσφορά και υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των περιοχών όπου το Πανεπιστήμιο εδρεύει (Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου), σε εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και αναπτυξιακό επίπεδο.

Η ποιοτική αυτή επίδοση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πέραν της τιμητικής αξιολογικής κατάταξης, συνεπάγεται και αύξηση του ποσού του Τακτικού Προϋπολογισμού του Πανεπιστήμιου Αιγαίου κατά 403.350,00 ευρώ (αύξηση 11,46%), από 3.517.575 ευρώ πέρυσι, στο ποσό των 3.920.925 ευρώ φέτος, γεγονός που οφείλεται και στη συνολικά αυξημένη τακτική επιχορήγηση των Α.Ε.Ι. κατά 13 εκατ. ευρώ για το έτος 2022.

Οι επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν, για μια ακόμη φορά, ότι παρά τις δυσχερείς συνθήκες, το Πανεπιστημίου Αιγαίου, χάρη στο έργο όλων των μελών της κοινότητάς του, εντατικοποιεί τις ενέργειες εδραίωσής του ως ένα έγκυρο και υψηλού επιπέδου ακαδημαϊκό – ερευνητικό Ίδρυμα, που δραστηριοποιείται σε σύγχρονα και δυναμικά γνωστικά αντικείμενα και φιλοδοξεί να εμπεδώσει και να ισχυροποιήσει περαιτέρω τη θέση του στο ελληνικό και διεθνές ακαδημαϊκό περιβάλλον, αυξάνοντας την ελκυστικότητά του – μέσα σε συνθήκες διεθνούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης – επιδρώντας παράλληλα δυναμικότερα, για την ενίσχυση της θεσμικής, αναπτυξιακής και κοινωνικής συνοχής της πολυνησιωτικής περιοχής, της Ανατολικής Μεσογείου.

Related posts

Ίδρυση Συλλόγου Εργαζομένων Δασικών Υπηρεσιών Αιγαίου

admin

Γιάννης Βουδιώτης: Μεγάλη διάκριση για τον Σαμιώτη ποδηλάτη στην Ιερισσό

admin

Δρ. Χριστίνα Δαρβίρη: Ομιλία για τον Πυθαγόρα και την Αυτογνωσία στον Μαραθόκαμπο

admin

Υλοποίση Προγράμματος Erasmus+ από το 2ο Πειραματικό Δημ. Σχ. Σάμου

admin

Η Σάμος γέφυρα γνώσης και διεθνούς συνεργασίας: Φοιτητές του εξωτερικού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

admin

Η αντίδραση του Γιάννη Μάρκου στην παραίτηση του προέδρου των Κουμαίικων

admin

Σωματείο Τουρισμού – Επισιτισμού Σάμου: Καμία εργασία σε εξοντωτικές θερμοκρασίες!

admin

Σάμος: Υποχρεωτική παύση εργασιών σε εξωτερικού χώρους και Delivery λόγω καύσωνα τη Δευτέρα

admin

Ο Μητροπολίτης Σάμου στην παρουσίαση του Τοπικού Σχεδίου Ανάπτυξης – Ανακοινώσεις Υπ. Πολιτισμού

admin