8.9 C
Σάμος
11/02/2025
Σαμιακά

«Άσπρο Μοσχάτο» απο την ακριτική Σάμο στο Προεδρικό Μέγαρο

Με τη μοναδική του ραφιναρισμένη γλυκύτητα και τα εκλεπτυσμένα του φρουτώδη αρώματα, το Samos Grand Cru, ένα από τα πιο «κομψά» γλυκά κρασιά του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού της Σάμου επιλέχτηκε για να κλείσει απολαυστικά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Κινέζου Προέδρου Σι Τζινπίνγκ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και εκπροσώπων της πολιτικής ζωής της χώρας μας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το μενού για τον υψηλό προσκεκλημένο και τη σύζυγό του, την κινεζική αντιπροσωπεία αλλά και τους Έλληνες επισήμους, περιλάμβανε:

Φιλέτο λαβράκι με πουρέ ρεβυθιών, σησαμέλαιο και σάλτσα ούζου.

Καρέ χοιρινού με γραβιέρα Νάξου, μάραθο και σάλτσα κόκκινου κρασιού.

Το ξεχωριστό επιδόρπιο από αχλάδια με κρέμα βανίλιας και ζεστή σοκολάτα, συνόδευσε το «κρασί- πρεσβευτής» των οίνων με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης Samos , το παγκοσμίως γνωστό Grand Cru με χρώμα που μοιάζει με τοπάζι! Παράγεται από καλά ωριμασμένα σταφύλια της χαρακτηριστικής ποικιλίας «Άσπρο Μοσχάτο» που φύονται σε επιλεγμένα ημιορεινά αμπελοτόπια της ακριτικής Σάμου. Είναι ένα εκλεκτό vin doux naturel, που εκφράζει με απόλυτη επιτυχία τα χαρακτηριστικά πρωτογενή και δευτερογενή αρώματα του μοσχάτου, με έντονη και αρμονική οσμή. Στο στόμα, είναι φρέσκο και γλυκό με μια απόλυτα ισορροπημένη και δροσιστική οξύτητα.

Όμως, από ότι φαίνεται, το υπέροχο αυτό κρασί δεν δρέπει τυχαία τις δάφνες ποιότητας διεθνώς, καθώς επιλέγεται διαρκώς και για τους «ηγέτες» που επισκέπτονται την πατρίδα μας!

Ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Eμμανουέλ Μακρόν, κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του το Σεπτέμβρη του 2017 είχε επίσης γευτεί το πολυβραβευμένο «Samos Grand Cru» του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού της Σάμου, συνδυασμένο με παγωτό saint honore και φρούτα εποχής.

Όμως και το 2015, ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάν, είχε εκφραστεί πολύ θετικά για το Samos Grand Cru το οποίο και έκλεισε το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του από τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Και δεν ήταν ο μόνος! Ο πρ. πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα είχε απολαύσει το ολόγευστο Samos Grand Cru στο δείπνο που παρατέθηκε επισήμως κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, το Νοέμβρη του 2016.

Ο Ζακ Λανγκ, ο οποίος χρημάτισε υπουργός της κυβέρνησης Μιτεράν, έχει δηλώσει χαρακτηριστικά  για τη Σάμο:

 

 

 

 

 

«… Ο Πυθαγόρας, ο Αρίσταρχος, ο Ευπαλίνος, αλλά και το διάσημο σαμιώτικο κρασί έκαναν το όνομα της Σάμου συνώνυμο της σοφίας, της καινοτομίας, της εφευρετικότητας και της αποτελεσματικότητας…»

«…Pythagore, Aristarchus, Eupalinos , mais aussi le fameux vin de Samos ont fait que le nom de Samos signifie sagesse, innovation, inventivité et efficacité…»

 

 

Related posts

Μεταφέρεται στη Σάμο η Βάση Ετοιμότητας – Επιφυλακής Αεροδιακομιδών Καβάλας

admin

Ενεργοποίηση πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων υποψηφίων λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού

admin

Σύλλογος Εργαζομένων Γ.Ν Σάμου: Από τις 10 Φεβρουαρίου έως το τέλος του μήνα χωρίς Εφημερεύοντα Παθολόγο

admin

21 Φεβρουαρίου Καρλόβασι : Τιμητική εκδήλωση για τους Αποφοίτους της Σχολής Θετικών και Πολυτεχνικών Επιστημών

admin

Σε στάδιο αδειοδότησης 52 βιομηχανικού μεγέθους Ανεμογεννητριών στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Η Σάμος στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού EMITT 2025 στην Κωνσταντινούπολη

admin

Λαμπρός Εσπερινός για την Εορτή του Αγίου Χαραλάμπους στη Σάμο

admin

Απεργία 12 Φεβρουαρίου – Ο Σύλλογος Εστίασης Σάμου κλείνει τα καταστήματα

admin

Το μέλλον της Σάμου vs. Βιομηχανικά Αιολικά Πάρκα – Παρέμβαση του Ν. Μπελαβίλα

admin