ΕΝΤΑΞΗ  ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΦΡΑΓΜΑ ΑΡΝΟΠΕΖΙΑ ΑΞΙΑΣ 4.100.000 ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ   «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2021-2025»

 Μόνο χαρά μπορεί να νιώθει κανείς όταν ένα έργο πνοής για την Ικαρία, ένα έργο  σταθμός, ένα έργο που θα ζήλευαν ακόμα και τα μεγαλύτερα γειτονικά νησιά, όχι μόνο μπήκε στις ράγες, αλλά στην τελική ευθεία καθώς υπογράφηκε η  χρηματοδότηση του, από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο.  Έτσι το νησί θα αποκτήσει και δεύτερο φράγμα. Το φράγμα στα Αρνοπέζια. Μια προσπάθεια που ξεκίνησε το 2021.  Πολλά έχουν λεχθεί, όπως  πολλοί μας κατηγόρησαν για πολιτικό καιροσκοπισμό, για κούφιες υποσχέσεις, για λόγια προεκλογικά ακόμα και για το δήθεν μικρό του μέγεθος αφού εκείνοι το προγραμμάτιζαν μεγαλύτερο.
Λίγα λόγια για το ιστορικό
Την στιγμή που η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ.Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία, στις 6/2/21 προσπαθούσε να αναδείξει την αξία κατασκευής φράγματος στα Αρνοπέζια , έργο αξίας 4.100.000 ευρώ κάποιοι με πανό και με συνθήματα επιδίδονταν στην ξεπερασμένη και αποτυχημένη πρακτική τους.
Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής εγκαίρως αντιλήφθηκε ότι η υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου θα έδινε πνοή στο νησί μας και ήταν από τα έργα που πρότεινε στον Πρωθυπουργό να το εντάξει στον κρατικό προϋπολογισμό ο οποίος με την σειρά του δεσμεύτηκε ότι το βλέπει θετικά. Στις  18/10/21 επισκέφτηκα ως Δήμαρχος εκείνη την περίοδο μαζί με τον Βουλευτή του Νομού μας κ.Χριστόδουλο Στεφανάδη τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών για θέματα Αυτοδιοίκησης κ.Πέτσα και μεταξύ άλλων θεμάτων που συζητήσαμε επαναφέραμε την ανάγκη υλοποίησης του φράγματος στα Αρνοπέζια και αποσπάσαμε την δέσμευση του κ.Υπουργού για ένταξη του έργου στον κρατικό προϋπολογισμό.
Να θυμίσω ότι ήταν ένα έργο που για πάνω από 30 χρόνια είχε παραμείνει βαλτωμένο στο στάδιο του οραματισμού και της σύνταξης μελετών, χωρίς αυτές να καταφέρουν να ωριμάσουν ώστε να φτάσουν στην τελική χρηματοδότηση και υλοποίηση του εν λόγω έργου.
Και τότε κάποιοι χλεύαζαν την Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής και σχολίαζαν αρνητικά και υποτιμητικά αυτήν την προσπάθειά της προσπαθώντας να μηδενίσουν τις εξελίξεις.
Παρά ταύτα η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής ως Δημοτική Αρχή συνέχισε τις τηλεφωνικές επαφές της με το Υπουργείο και στις 13/7/22 προγραμματίζουμε νέα συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ.Πέτσα στην οποία παρευρίσκομαι ως Δήμαρχος μαζί με τον Βουλευτή του Νομού μας κ. Χριστόδουλο Στεφανάδη καθώς και τον κ.Παναγιώτη Γενούζο Έπαρχο Ικαρίας και Φούρνων εκείνη την περίοδο και καταφέρνουμε να πάμε το θέμα ένα βήμα παρακάτω και να πάρουμε την υπόσχεση ότι εντός των επόμενων μηνών θα βγει η ειδική πρόσκληση χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο Ικαρίας για την κατασκευή του φράγματος στα Αρνοπέζια Δ.Ε. Φραντάτου προϋπολογισμού 4.100.000 ευρώ.
 Πράγματι στις 15/5/23 βγήκε η ειδική πρόσκληση χρηματοδότησης μετά τις συντονισμένες και αλλεπάλληλες προσπάθειες, τις συνεχόμενες αποστολές νέων στοιχείων, την αξιοποίηση κάθε μελετητικού υπόβαθρου, τις επικαιροποιήσεις, τις ατελείωτες διαβουλεύσεις. Στις 27/09/2023   έγινε η οριστική υποβολή του  Τεχνικού Δελτίου του έργου προς το Υπουργείο.
Ο χρόνος τελικά δικαίωσε την προσπάθειά μας. Θέλουμε να μοιραστούμε μαζί με όλες τις Ικαριώτισσες και με όλους τους Ικαριώτες την χαρά μας και να σας ενημερώσουμε ότι στις 26/6/2024 υπεγράφη η Ένταξη της Πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΑ ΥΔΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΑΡΝΟΠΕΖΙΑ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5221316 στο «ΤΠΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ 2021-2025» (ΑΔΑ: ΨΜΗΖ46ΜΤΛ6-ΨΔΩ)  δείχνοντας ότι αυτό που καθορίζει την αναπτυξιακή πορεία ενός τόπου είναι το όραμα που συνοδεύεται από πολύ δουλειά. Τα υπόλοιπα είναι παραμύθια για αφελείς.