Την ανησυχία τους εκφράζουν οι ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων Σάμου, Χίου, Λέσβου, νοτίου και βορείου Δωδεκανήσου των και τονίζουν πως τα μέτρα προστασίας στην πράξη δεν έχουν εφαρμοστεί ή δεν είναι εφικτό πρακτικά να ισχύσουν.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Τις τελευταίες ημέρες, από μέλη μας τα οποία εκτελούν υπηρεσία σε στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και στα Προανχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) ή έχουν επιφορτιστεί με τη διαχείριση των νεοεισερχομένων μεταναστών στη χώρα, γινόμαστε δεκτές παραπόνων σχετικά με τα μέτρα προστασίας τους από την εξάπλωση του ιού COVID 19, εκφράζοντας την ανησυχία τους για την υγεία των ιδίων , αλλά και των οικογενειών τους. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε να εκδίδονται διαταγές και να προβάλλεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των μεταναστών, αλλά και των συναδέλφων μας, από την πανδημία, τα οποία στην πράξη ή δεν έχουν εφαρμοστεί ή δεν είναι εφικτό πρακτικά να ισχύσουν.
Εμείς από την πλευρά μας οφείλουμε στους συναδέλφους μας στις οικογένειες μας αλλά και στις τοπικές κοινωνίες να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη σωστή τους βάση. Η αλήθεια είναι ότι σε όλες τις δομές έχουν περιοριστεί σε σημαντικό βαθμό οι μετακινήσεις και σε κάποιες από αυτές (Μυτιλήνη, Σάμο, Χίο) έχουν τοποθετηθεί οικίσκοι που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως χώροι εξέτασης μεταναστών, οι οποίοι ή δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν. Το θέμα είναι ότι εκτός των ανωτέρω, μας προβληματίζει το κατά ποσό είναι επαρκή και εφικτά στην υλοποίηση τους τα σχέδια που εκπονούνται, όταν μιλάμε για δομές υπερκορεσμένες πληθυσμιακά .
Όσον αφορά τη διαχείριση των νεοεισερχομένων, η ανησυχία μας είναι μεγαλύτερη για ευνόητους λόγους, αφού δεν υπάρχουν πουθενά χώροι για την απομόνωση (καραντίνα ) τους, δεν πραγματοποιείται κανένας ιατρικός έλεγχος και παρόλα αυτά συνεχίζονται οι μεταγωγές τους κανονικά. Όλα τα παραπάνω δικαιολογούν και εντείνουν την ανησυχία των Αστυνομικών, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να εισέλθουν και να και εκτελέσουν υπηρεσία εντός και πέριξ των δομών αλλά και να δακτυλοσκοπίσουν ή να μεταφέρουν τους μετανάστες ακτοπλοϊκώς, ερχόμενοι αναγκαστικά σε κοντινή επαφή και παραμένοντας για πολλές ώρες σε κλειστούς χώρους μαζί τους.
Η επίκληση του γεγονότος ότι δεν έχει εκδηλωθεί ακόμα κανένα κρούσμα στους μετανάστες που φιλοξενούνται στα νησιά μας, είναι αίολη, καθώς κανείς δεν μπορεί να το ξέρει, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί σε κανένα σχετικό ιατρικό τεστ οι παραμένοντες.
Από την πλευρά μας θεωρούμε ότι:
α) είναι επιτακτική η ανάγκη εκπόνησης και πλήρους εφαρμογής κατάλληλου σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου να είναι εφικτή ,
β) η άμεση εξεύρεση κατάλληλων χώρων για τον περιορισμό των νέοεισερχομένων σε κάθε νησί που υπάρχουν ροές,
γ) ο περιορισμός των μετακινήσεων (μεταγωγές) στις απολύτως απαραίτητες και
δ) η αποσυμφόρηση των Αστυνομικών κρατητηρίων στα οποία μετά και την αναστολή λειτουργίας των υπηρεσιών Άσυλου, την αναστολή των πτήσεων στο εξωτερικό, το κλείσιμο των συνόρων από πολλές χώρες, παραμένουν αλλοδαποί διοικητικοί κρατούμενοι επί μακρών σε αυτά αιτούντες ή μη διεθνούς προστασίας, δημιουργώντας ποικίλα προβλήματα και συνωστισμό.