16.1 C
Σάμος
28/11/2024
Σαμιακά

Γ. Κολλάρος: Η δικηγορία περνά κρίση!

Αναδημοσίευση: Κήρυκος Λίθος

Ποιος είναι ο Γιώργος Κολλάρος

Ο Γιώργος Κολλάρος είναι μαχόμενος δικηγόρος με πολυετή παρουσία στις δικαστικές αίθουσες και κυρίως σε αυτές της Σάμου. Διατελεί για δεύτερη φορά πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σάμου (ΔΣΣ) ύστερα από την επανεκλογή του τον Νοέμβριο του 2017. Είναι πάντοτε παρών είτε ως δικηγόρος, είτε ως άνθρωπος είτε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, όποτε η τοπική κοινωνία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα ή διέρχεται κάποιας κρίσεως.

Συνέντευξη

Ως μαχόμενος δικηγόρος, ποια φρονείτε ότι είναι τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένας σύγχρονος δικηγόρος, με ποιον τρόπο μπορεί να τον βοηθήσει ο κρατικός μηχανισμός και ποια η συμβουλή που θα δίνατε σε έναν νέο συνάδελφό σας;

Ο κλάδος των δικηγόρων αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια σοβαρά προβλήματα τα οποία στη πλειοψηφία τους αφορούν στις υπέρμετρες φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, στη μείωση της Δικηγορικής ύλης, στην επιβολή ΦΠΑ, στην αύξηση του κόστους πρόσβασης των πολιτών στη Δικαιοσύνη και φυσικά στην γραφειοκρατία που εδώ και χρόνια ταλανίζει πολίτες και Δικηγόρους. Τα προβλήματα αυτά διογκώθηκαν κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας με αποτέλεσμα να οδηγηθούν πολλοί δικηγόροι εκτός δικηγορικού επαγγέλματος.

Ένα άλλο κατά τη γνώμη μου μεγάλο πρόβλημα είναι η καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Είναι απαράδεκτο τον 21ο αιώνα να υπάρχει τόσο μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Τώρα όσον αφορά το ερώτημα με ποιόν τρόπο μπορεί να βοηθήσει ο κρατικός μηχανισμός θεωρώ το ερώτημα απλό αφού η Πολιτεία μπορεί ψηφίζοντας τα κατάλληλα μέτρα να περιορίσει πρώτιστα την γραφειοκρατία, να επενδύσει στη τεχνολογία, στην ηλεκτρονική παροχή υπηρεσιών των Δικαστηρίων και στη στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικό των κενών θέσεων στα Δικαστήρια.

Σε έναν νέο συνάδελφο θα έλεγα : “Αν αγαπάς την Δικηγορία, τον αγώνα τον καθημερινό και τις μάχες , δούλεψε, διάβασε και με αξιοπρέπεια πορεύσου!”

Φρονείτε ότι η τεχνολογία έχει επηρεάσει ή θα επηρεάσει ακόμα περισσότερο τη δικηγορία;

Αναμφίβολα η τεχνολογία έχει επηρεάσει τη δικηγορία και έχει συμβάλλει τα μέγιστα στον εκσυγχρονισμό της δικαιοσύνης, στην άνετη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το δίκαιο και τη νομική επιστήμη.

Σχετικά με την πρωτοφανή ανθρώπινη τραγωδία που διαδραματίστηκε στην Αττική με τις πυρκαγιές, θεωρείτε ότι το κράτος αντέδρασε οργανωμένα και σωστά; Τι άλλο θα έπρεπε να είχε γίνει; Θα ήταν συμφέρον να απευθυνθούν στη δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν οι πληγέντες;

Η φονική πυρκαγιά που στοίχισε τη ζωή σε 98 ανθρώπους κατέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την αδυναμία της συντεταγμένης Πολιτείας να διαχειριστεί στοιχειωδώς μια κρίση, την προχειρότητα και τον εφησυχασμό της με τραγικές συνέπειες.

Φυσικά και υπάρχουν ευθύνες ποινικές και αστικές τόσο σε επίπεδο αρμοδίων Υπουργών, όσο και των εμπλεκομένων προσώπων. Φρονώ ότι οι πληγέντες από την πυρκαγιά όσο και οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να στραφούν δικαστικά και να επιδιώξουν την αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν

Πώς αποτιμάτε την τριετή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;

Η 3ετής διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τίποτα δεν πρόσφερε στη χώρα απεναντίας διόγκωσε τα οικονομικά προβλήματα των πολιτών, την φορολογία, τις ασφαλιστικές εισφορές και την ανεργία. Οι συντάξεις μειώθηκαν, επιχειρήσεις έκλεισαν , οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ελλάδα και σε όλα αυτά αν προσθέσεις το γεγονός ότι δεν υπάρχει ανάπτυξη περιμένεις πιο δύσκολα χρόνια.

Πώς κρίνετε τον νόμο Παρασκευόπουλου;

Ο 4322/2015 – νόμος Παρασκευόπουλου- είναι στο στόχαστρο της κοινής γνώμης και της πολιτικής αντιπαράθεσης, γιατί υπήρξε ευεργετικός για δεκάδες κατάδικους που αποφυλακίστηκαν κάνοντας χρήση των διατάξεών του. Ο νόμος έγινε για να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.  Ωστόσο, αν και οι αριθμοί δείχνουν πως η αποσυμφόρηση είναι επιτυχημένη, παρατείνοντας τον νόμο (με περισσότερες εξαιρέσεις αυτή την φορά), οι περιπτώσεις κρατουμένων που αποφυλακίστηκαν με τον νόμο Παρασκευόπουλου και βρέθηκαν ξανά αντιμέτωποι με τον νόμο είναι πολλές κι αυτό είναι που με ανησυχεί. Γιαυτό θεωρώ ότι ο νόμος πρέπει να τροποποιηθεί προκειμένου οι πολίτες να μην γίνουν μάρτυρες πράξεων αυτοάμυνας και αυτοδικίας.

Ένας νόμος αποδεικνύεται καλός ή κακός, στην πράξη και όχι στην θεωρία. Στην προκειμένη περίπτωση όπου συγκρούονται δύο αγαθά, α) η υπεράσπιση του δικαιώματος των φυλακισμένων για κοινωνική επανένταξη και β) η υπεράσπιση του δικαιώματος του νομοταγούς πολίτη να απολαμβάνει την περιουσία του και να επιζητεί την προσωπική του ασφάλεια, πιστεύω ότι δεν πρέπει να επιλέγουμε να ικανοποιήσουμε το πρώτο αγαθό.

Πιστεύετε ότι η Σάμος μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω; Αν ναι, πώς και σε ποιους τομείς; Είναι η ανάπτυξη του νησιού άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανάληψη εξουσίας από νέα πρόσωπα;

Η Σάμος μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο. Απαιτούνται απλές, στοχευμένες και δυναμικές κινήσεις και σε κάθε περίπτωση πολιτική βούληση. Αυτό όμως για να επιτευχθεί απαιτεί διεκδικήσεις, αγώνα και προσπάθεια. Εστιάζω την ανάπτυξη του νησιού στην αλλαγή του χωροταξικού η οποία έπρεπε να γίνει χθες. Για μένα το χωροταξικό είναι το Α και το Ω για την ανάπτυξη του νησιού.

Επιπρόσθετα στον τουρισμό, στον πρωτογενή παράγοντα και φυσικά στα «βαριά χαρτιά» του νησιού δηλαδή στην σωστή εκμετάλλευση των αρχαιοτήτων μας, του κρασιού και των εναλλακτικών δράσεων στο τουρισμό. Βασική προϋπόθεση οικονομικής ανάπτυξης όμως αποτελεί πρώτιστα η ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑ. Θεωρώ ότι είναι ελλιπέστατη, ανεπαρκής και πρόχειρα προγραμματισμένη και γιαυτό έχουμε όλοι ευθύνες.

Δυστυχώς αυτοί που μέχρι σήμερα κυβέρνησαν από θέσεις ευθύνης το νησί αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Είμαστε το μοναδικό νησί στο Αιγαίο με την μεγαλύτερη πτώση στον τουρισμό και στη τοπική οικονομία. Έγιναν εγκληματικά λάθη που τα πληρώνουμε όλοι εμείς και πιο πολύ οι νεώτεροι.

Θεωρώ ότι ειδικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να στελεχωθεί από νέα πρόσωπα, άφθαρτα πολιτικά, με γνώσεις και ιδέες προκειμένου επιτέλους και η Σάμος να αναπτυχθεί όπως τα άλλα νησιά. Οι τωρινοί τοπικοί «άρχοντες» απέτυχαν παταγωδώς. Είναι καιρός , αν δεν φύγουν μόνοι τους να τους «αποδοκιμάσει» ο λαός. Βέβαια, επειδή κάθε βελτίωση της κοινωνίας ξεκινάει με την βελτίωση του ατόμου, έχουμε και εμείς οι πολίτες μεγάλη ευθύνη για το κατάντημα της Σάμου. Καιρός είναι να αφήσουμε στην άκρη τα κόμματα, τις πολιτικές φιλοδοξίες, τα μικροσυμφέροντα και τις καρέκλες…….!!!!!!!

Related posts

150.000 επισκέπτες από Τουρκία στη Σάμο φέτος

admin

Στήριξη στις διώξεις εκπαιδευτικών – Κάλεσμα από τον Σύλλογο Δασκάλων & Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Ενημερωτική Συνάντηση Δημοσιογράφων από τη Fraport Greece στο Αεροδρόμιο «Αρίσταρχος ο Σάμιος»

admin

Ηγετικός ρόλος της KRIKOS AE στις τεχνολογίες χωρίς εκσκαφή

admin

Παγκόσμια διάκριση για την ομάδα Pi Force του ΓΕΛ Σάμου στους τελικούς F1 in Schools

admin

Επίσημη Τελετή Αναγόρευσης του Καθηγητή Ενδοκρινολογίας, κ. Γεωργίου Χρούσου ως Τακτικού Μέλους της Ακαδημίας Αθηνών

admin

Εσπερίδα με θέμα την Αναπηρία στη Σάμο

admin

Εκλογές 2024 Επιμελητηρίου Σάμου: Τα νέα μέλη του Δ.Σ.

admin

Ξανά σε λειτουργία το αεροδρόμιο της Σάμου, μετά από 20 ημέρες

admin