08/11/2025
Πολιτικά

Δ.Βίτσας: Κανένα νέο κέντρο στα νησιά του Αιγαίου

«Ικανοποιητική» χαρακτήρισε τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, θέτοντας ως στόχο τη μείωση των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου σε 10.000 έως τον Σεπτέμβριο.

«Η απόφαση της Συνόδου, αυτό που λέει είναι ότι θα κάνουμε μια προσπάθεια να προχωράμε όλοι μαζί, κι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία κατά τη δική μου γνώμη» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στη συζήτηση για το «Δουβλίνο», ο υπουργός εξήγησε ότι ώσπου να φτάσουμε σε νέα συμφωνία, «τα κράτη-μέλη, τα οποία συμφωνούν σε κάποια ζητήματα, μπορούν να εκτελούν της υποχρεώσεις της προηγούμενης συμφωνίας».

Σχολιάζοντας το ζήτημα των οικογενειακών επανενώσεων, ο κ. Βίτσας γνωστοποίησε ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 2.900. Τόνισε, επιπλέον, ότι από το 2015 και μετέπειτα, καταγράφεται μείωση της παράτυπης μετανάστευσης κατά 96%.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξουν νέα κέντρα στα νησιά του Αιγαίου, διαβεβαίωσε σε κάθε τόνο ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. «Είτε οι πρόσφυγες θα μείνουν σε δομές της ενδοχώρας, είτε θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες ασύλου» εξήγησε.

Όσον αφορά τις τρέχουσες συνθήκες, ο κ. Βίτσας κατέστησε σαφές ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχουν 17.000 πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά του Αιγαίου» και έθεσε ως στόχο τη μείωσή τους σε 10.000 έως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

«Ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί χάρη τόσο στην επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, ως απόρροια της μεταφοράς των ευάλωτων ομάδων στην ηπειρωτική Ελλάδα, όσο και στις επιστροφές.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής επανέλαβε συγχρόνως την υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε Λέσβο, Λήμνο, Λέρο, Χίο και Σάμο.

naftemporiki.gr

Related posts

Ο Δημήτρης Γλυμής εκπρόσωπος της κυβέρνησης στον εορτασμό της 113ης Επετείου Ένωσης της Σάμου με τη μητέρα Ελλάδα

admin

Ο Δημήτρης Πετρούσκας υποψήφιος για την προεδρία της της ΔΕΕΠ Σάμου της ΝΔ

admin

Στη Βουλή τα στοιχεία για το τέλος κρουαζιέρας – Πάνω από 28 εκατ. ευρώ τα έσοδα του 2025

admin

Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Οι πιο βαθιοί σεισμοί δεν είναι της γης, αλλά της ψυχής»

admin

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα για το πρόβλημα των αγριόχοιρων στη Σάμο

admin

Σεισμόπληκτοι Σάμου: Τα νούμερα της αποκατάστασης – 876 επιδοτήσεις ενοικίου, 127 άδειες επισκευής και 101 βεβαιώσεις κατεδάφισης

admin

Παρέμβαση Βουλευτή Σάμου για τον υπερπληθυσμό αγριόχοιρων – Τι απαντά το Υπουργείο

admin

Νέα Δημοκρατία: Εσωκομματικές εκλογές στις 23 Νοεμβρίου — Ανακοίνωση από τη ΔΗΜ.Τ.Ο. Ανατολικής Σάμου

admin

ΔΕΕΠ Σάμου: Πετρούσκας και Ζαφείρης στην κούρσα για την προεδρία

admin