21/04/2025
Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Λέσβο

Ανακοίνωση – Κάλεσμα σε Σύσκεψη

με θέμα τις εξελίξεις στη Λέσβο και το προσφυγικό – μεταναστευτικό

 για την οργάνωση της πάλης

 Προς τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού

Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στο ΚΥΤ της Μόριας επιβεβαιώνουν με τον πιο τραγικό τρόπο το πόσο επικίνδυνη και αδιέξοδη είναι η πολιτική κυβερνήσεων και Ε.Ε. που εγκλωβίζει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά και τη χώρα. Επιβεβαιώνει το πόσο δίκαια και ρεαλιστικά είναι τα αιτήματα των κατοίκων των νησιών μας για:

  • Κανένα ΚΥΤ κλειστό ή ανοιχτό. Να κλείσει το ΚΥΤ στο Βαθύ. Να σταματήσουν τώρα τα έργα στου Ζερβού.
  • Άμεσο απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί και, αφού λάβουν τα κατάλληλα έγγραφα, και από τη χώρα προς τις χώρες πραγματικού προορισμού τους.
  • Να καταργηθούν οι απαράδεκτες συμφωνίες της Ε.Ε. που τους εγκλωβίζουν εδώ (Δουβλίνο, συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας).
  • Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου με ευθύνη Ε.Ε. και ΟΗΕ, μέσα στην Τουρκία, στα σύνορα με Συρία και Ελλάδα.
  • Σύντομη διαμονή σε αξιοπρεπείς, ανθρώπινες δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την τακτοποίηση των ταξιδιωτικών τους εγγράφων.
  • Μαζικά και συχνά τεστ για τον κορονοϊό σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες, τους εργαζόμενους στις δομές με ταυτόχρονη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων συνθηκών υγιεινής

Αυτά τα αιτήματα το Ε.Κ.Σ., σωματεία και φορείς του νησιού στήριζαν και στηρίζουν όλο αυτό το διάστημα.

Με αυτά τα αιτήματα έχουν κινητοποιηθεί τα τελευταία χρόνια χιλιάδες κάτοικοι του νησιού μας.

Με αυτά τα αιτήματα καλούμε και τώρα το σαμιώτικο λαό, τα σωματεία και τους φορείς του νησιού να δώσουμε νέα ώθηση στον αγώνα για να μη γίνει και το δικό μας νησί μια τεράστια φυλακή της Ε.Ε. για όποιον άνθρωπο αναζητά καλύτερη τύχη μακριά από τη χώρα του ή φεύγει διωγμένος από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Τέτοια δομή στήνεται αυτή την περίοδο στου Ζερβού.

Οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες, συνολικά οι κάτοικοι του νησιού μας έχουν ζήσει την κοροϊδία και από την προηγούμενη κυβέρνηση και, με βάση τα γεγονότα, δεν έχουν να περιμένουν κάτι θετικό από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και τη δομή που χτίζεται,  παρά τις υποσχέσεις της. Τα γεγονότα στη Μόρια μιλούν από μόνα τους.

Στεκόμαστε στο πλευρό του Λεσβιακού λαού και των 13.000 άστεγων προσφύγων και μεταναστών και στηρίζουμε τα αιτήματα που κι εμείς παλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια για το δικό μας νησί και που δίνουν λύση στο μαζικό εγκλωβισμό των προσφύγων  – μεταναστών και στα προβλήματα που αντικειμενικά δημιουργούνται στους κατοίκους.

Απομονώνουμε τις ρατσιστικές και ξενοφοβικές φωνές που σπέρνουν το μίσος ενάντια σε ανθρώπους και ξεπλένουν τις ευθύνες και την επικίνδυνη πολιτική Ε.Ε. – κυβέρνησης.

Καταδικάζουμε τη νέα απόβαση των ΜΑΤ στη Λέσβο και τα κατασταλτικά μέτρα που εφαρμόζει προκειμένου να πετύχει η κυβέρνηση το στόχο της για νέα δομή –  φυλακή παρά κι ενάντια στη θέληση κατοίκων και προσφύγων και μεταναστών

Καλούμε τους Σαμιώτες και τις Σαμιώτισσες σε αγωνιστική ετοιμότητα και αλληλεγγύη.

Καλούμε τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς του νησιού σε σύσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στη Λέσβο και το προσφυγικό – μεταναστευτικό για την οργάνωση της πάλης την Τρίτη 15/9, 7μ.μ Εργατικό Κέντρο, στο Βαθύ.

*Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί με όλα τα υγειονομικά μέτρα (αποστάσεις-μάσκες).

Related posts

Έφτασε στη Σάμο το Άγιο Φως- Video

admin

Με κατάνυξη η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στην Ι.Μ. Σάμου

admin

Μεγάλη Παρασκευή στη Σάμο: Κατάνυξη και παράδοση στους Επιταφίους της Πόλης

admin

182 Κύπριοι θα γιορτάσουν το Πάσχα στη Σάμο – Η πρώτη πτήση της σεζόν

admin

Έναρξη του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών για το 2025 στους Δήμους Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων

admin

Εργατική Πρωτομαγιά 2025: Απεργιακή Συγκέντρωση σε Σάμο και Ικαρία

admin

Μεταφορά Αγίου Φωτός σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους και Πάτμο το Μεγάλο Σάββατο

admin

Άγιο Φως: Η Σάμος δεν συμπεριλαμβάνεται στις προγραμματισμένες πτήσεις

admin

Απίστευτο στη Σάμο: Smartphone “νόμισε” ότι έγινε τροχαίο και κάλεσε το 112

admin