29.4 C
Σάμος
24/08/2025
Σαμιακά

Εργατικό Κέντρο Σάμου: «Είμαστε σε ετοιμότητα – Όχι στο 16ωρο και στον εργασιακό μεσαίωνα…»

Περιγραφή εικόνας

Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Σάμου αναφέρει τα εξής:

 

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζομένου να δουλεύει δυο 8ωρα, σε πολλαπλούς  εργοδότες»….  Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας προ λίγων ημερών για την εργατική τάξη της χώρας μας και μάλιστα εν μέσω καλοκαιριού.   Πρώτα περνούν την δυνατότητα δουλείας μέχρι τα 74 και στη συνέχεια δήθεν «εθελοντικά» και εάν αντέχεις δούλεψε και 16 ώρες ημερησίως για να τα βγάλεις πέρα με την ακρίβεια που μαστίζει την χώρα, αφού με το 8ωρο δεν «βγαίνει».

 

Το νομοσχέδιο που έρχεται να συμπληρώσει τον εκτρωματικό νόμο Χατζηδάκη και να επιβάλει Εργασιακό Μεσαίωνα για όλους θεσμοθετείτε και με τη βούλα της Ε.Ε. αφού αυτή είναι η οδηγία της.

 

Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση “αν το θέλει ο εργαζόμενος“. Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των ήδη χαμηλών μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία “επιθυμία” των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός. Διαμορφώνουν εργασιακές σχέσεις τέτοιες ώστε οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους όταν θέλουν, για όσο θέλουν, όπου θέλουν, όπως θέλουν και να πληρώνουν ότι θέλουν. Στο ίδιο «πρωτοπόρο» νομοσχέδιο, θα αναγνωρίζεται το δικαίωμα στην απεργοσπασία και όσοι εργαζόμενοι μπαίνουν μπροστά για την οργάνωση και την επιτυχία της απεργίας, εκτός από χρηματικό πρόστιμο θα διώκονται και ποινικά, με ποινή φυλάκισης 6 μηνών, ακόμη και για «ψυχολογική βία», γιατί η καταστολή και η τρομοκρατία πάνε μαζί, ώστε να μην αναπτύσσονται αγώνες!

 

Και όλα αυτά την περίοδο που τα εργατικά εγκλήματα, που εύκολα τα βαφτίζουν  «ατυχήματα» ή «δυστυχήματα», πλέον είναι καθημερινά λόγω της εντατικοποίησης της δουλείας, σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και την Επιθεώρηση Εργασίας σε πλήρη ανυπαρξία και διάλυση. Επίσης, το «προοδευτικό» αυτό μέτρο αποσκοπεί και στη διατήρηση του ποσοστού ανεργίας υψηλό, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των «τριετιών».

 

Κανένας και καμία να μη δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι “πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές”, αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή.

 

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το “έκτρωμα“. Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού.

 

Είμαστε σε ετοιμότητα γιατί απαιτείται αποφασιστική αγωνιστική απάντηση και μαζική καταδίκη του αντεργατικού εκτρώματος διεκδικώντας 7ωρο-5μερο-35ωρο με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και κανέναν εργαζόμενο χωρίς σύμβαση.

 

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Related posts

Τροποποιήσεις στα δρομολόγια του “BLUE STAR MYCONOS” τη Δευτέρα 25 Αυγούστου

admin

Αναχώρηση του «Blue Star Mykonos» με καθυστέρηση

admin

Σάμος: Αντιδράσεις για τους αυστηρούς ελέγχους της ΕΛΑΣ – «Εγώ είμαι κύριοι ο κακοποιός, ξεπέρασα το όριο των ντεσιμπέλ κατά μία μονάδα»

admin

Λαμπρός εορτασμός στην Ι.Μ. Μεγάλης Παναγιάς

admin

Ιδιωτικοί Υπάλληλοι Σάμου: Συλλυπητήριο Μήνυμα

admin

Νοσοκομείο Σάμου: Συλλυπητήρια ανακοίνωση για τον θάνατο της Φ. Παπαστάθη

admin

Αυτοκτόνησε ασθενής στο νοσοκομείο Σάμου

admin

Ιστορική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ποτάμι

admin

Τιμητική εκδήλωση για τα 30 χρόνια προσφοράς του Μητροπολίτη Σάμου, κ.κ. Ευσεβίου

admin