18/06/2026
Σαμιακά

Η ακουστική ανάλυση για τη ‘’Σπηλιά του Πυθαγόρα’’- Γράφει ο Σωκράτης Βότσκος

Γράφει ο Σωκράτης Βότσκος, Msc Ακουστικού Σχεδιασµού και Πολυµέσων, ΕΑΠ

Ιστορικά στοιχεία για το σπήλαιο

Η φερόμενη ως ‘’σπηλιά του Πυθαγόρα’’ βρίσκεται στο όρος Κέρκη, στο δυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο διαθέτει τη δεύτερη υψηλότερη κορυφή από τα νησιά του Αιγαίου. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για δύο διαφορετικά σπήλαια που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, εικάζεται ότι εκεί βρήκε καταφύγιο ο Πυθαγόρας (γεν. 570 π.Χ.) όταν καταδιωκόταν από τον τύραννο Πολυκράτη – πιθανότατα λόγω της φιλοσοφίας και των ιδιοφυών ιδεών του. Ο Πυθαγόρας διέμενε στο ένα σπήλαιο και δίδασκε στο άλλο.

Ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, μαθηματικός και γεωμέτρης, πατέρας του Πυθαγορείου θεωρήματος, γεννήθηκε στη Σάμο γύρω στο 580 π.Χ. και απεβίωσε στην Ιταλία γύρω στο 490 π.Χ.

Αντικείμενο της έρευνας

Αυτή η έρευνα επικεντρώνεται στο σπήλαιο που βρίσκεται χαμηλότερα μεταξύ των δύο και είναι το πρώτο που συναντά ο περιηγητής ανεβαίνοντας εκείνο το τμήμα του όρους Κερκετέα (Κέρκη).

 

 

https://www.sokratisvotskos.gr/

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Το Valencia Basket Skills Camp επιστρέφει στη Σάμο στις 26 έως 28 Ιουνίου

Δημήτρης Βλασιάδης : Ο όψιμος λαϊκισμός αδικεί ακόμη και αυτούς που τον πουλάνε

Κάθετα αντίθετοι οι φορείς της Σάμου στις μεταφορές μεταναστών από άλλες περιοχές

Επτά συλλήψεις για παράνομη συνδρομητική τηλεόραση, έρευνες και στη Σάμο

789 υπογραφές για τους αγριόχοιρους κατέθεσε στην Εισαγγελία ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος

Τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ. Ευσεβίου