31.7 C
Σάμος
21/07/2024
Δήμος

Η “Δράση”και η “Σαμιακή Πολιτεία”για τον ΧΥΤΑ

Οι παρατάξεις «Δράση ενότητα προοπτική» και «Σαμιακή Πολιτεία» στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλαν τον δημοτική αρχή για μη πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα του πως θα αποκατασταθεί ο μοναδικός ΧΥΤΑ Σάμου ο οποίος έχει καταστραφεί σε μεγάλη έκταση μετά την μεγάλη φωτιά που ξέσπασε εντός αποτελειώνοντας κάθε προστατευτική μεμβράνη

που είχε απομείνει και μετατρέποντας τον στην ουσία σε ΧΑΔΑ ένα χώρο ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών. Πισωγύρισμα δηλαδή τουλάχιστον 30 χρόνων. Εκκολάπτεται μια υγειονομική βόμβα με άμεσο κίνδυνο την κατάργηση του χώρου και με απρόβλεπτες συνέπειες καθώς είναι σχεδόν ακατόρθωτο με τις παρούσες συνθήκες να εξασφαλισθούν περιβαλλοντικοί όροι και να γίνει οριοθέτηση νέου χώρου.
Ειδικά με την έλλειψη ενός σύγχρονου χωροταξικού στο νησί για το οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει κάτι ουσιώδες ακόμη. Αδράνεια και καθησυχασμός για τα ΧΥΤΑ μετά από τόσες οχλήσεις και προειδοποιήσεις μας προς την δημοτική αρχή θυμίζοντας το γνωμικό: «Θα σου μάθω πόσα απίδια βάνει ο σάκος» τώρα που η περιβαλλοντική καταστροφή λόγω κακής διαχείρισης των απορριμμάτων πήρε ήδη μεγάλη έκταση και αν δε γίνει κάτι άμεσα θα υποχρεωθούμε να ψάχνουμε να χωροθετήσουμε κατάλληλο χώρο σε άλλο μέρος του νησιού όπου και δικαίως θα αντιδρά η κοινωνία.
Υπενθυμίζουμε ότι οι παρατάξεις μας προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή θεσμικά μέσω διαφόρων επαφών και συγκεκριμένων προτάσεων διότι το νησί μας κινδυνεύει άμεσα. Επειδή δεν λάβαμε απάντηση επ’αυτού αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες άμεσα και θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, διαβούλευση για το πώς θέλουμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης και πώς θα προστατευτεί. Επίσης ζητάμε να γίνουν άμεσες ενέργειες για πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μαραθοκάμπου.
Στο δημοτικό συμβούλιο καταγγείλαμε επίσης το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει εκμεταλλευτεί το γραπτό αίτημα συνεργασίας από τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων (International Tunneling Association). Αμελεί και απαξιώνει μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού και προβολής του τόπου μιας και το έργο στο Ευπαλίνειο όρυγμα ολοκληρώθηκε οι παρεχόμενες υπηρεσίες βελτιώθηκαν, το ενδιαφέρον επισκεπτών, επιστημόνων παραμένει παγκοσμίως και από την Διεθνή Ένωση Σηράγγων η οποία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση επίσημη από το Δήμο μας σε αίτημα της για συνεργασία-διοργάνωση συνεδρίων. Κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος μας και από το οποίο σε πολλά θα επωφεληθεί η τοπική κοινωνία.

Related posts

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης των Μυτιληνιών

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους λόγω καύσωνα

admin

Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιάννη Πατηνιώτη

admin

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Μνημόσυνο για τους δύο ήρωες πιλότους

admin

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της αντλίας στο κεντρικό αντλιοστάσιο Πυθαγορείου

admin

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 στην Πλάκα Παλαιοχωρίου

admin

Βαγγέλης Καρράς: Σε κίνδυνο οι χρηματοδοτήσεις για έργα στο Πυθαγόρειο

admin

Καρλόβασι: Σύγχρονο ΑΤΜ και κτιριακή ανακαίνιση στην Εθνική Τράπεζα

admin

Ολοκληρώθηκε η καθαίρεση των κωδωνοστασίων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι

admin