28.9 C
Σάμος
21/07/2024
Δήμος

Η “Δράση” για το τεχνικό πρόγραμμα του 2018

Η παράταξη μας στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα του 2018. Δεν θα μπορούσε να δώσει θετική ψήφο σε αυτό το κατ επίφαση τεχνικό και κατ επίφαση πρόγραμμα.

Για να  ψηφίσουμε ένα τεχνικό πρόγραμμα απαιτείται να είχαν συνεδριάσει τα συμβούλια των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων να είχαν συζητήσει και αποφασίσει για το τεχνικό τους πρόγραμμα να είχαμε τις αξιολογήσεις τους και τις προτεραιότητες τους. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε. Θεωρούμε απαραίτητη την συμμετοχή στον προγραμματισμό από τα συμβούλια των κοινοτήτων με στόχο τουλάχιστο ένα έργο ανά δημοτική και τοπική κοινότητα.

Η δημοτική αρχή έχει καθήκον να σέβεται το δημόσιο χρήμα και να το διαχειρίζεται με βάση την αρχή της διαφάνειας, του συμμετοχικού προγραμματισμού και των δημοκρατικών διαδικασιών. Το τεχνικό πρόγραμμα θα έπρεπε να περιλαμβάνει  έργα που εξυπηρετούν πραγματικές ανάγκες όλων των δημοτικών ενοτήτων. Βασική προϋπόθεση ο  απαραίτητος συμμετοχικός σχεδιασμός για έργα  χωρίς απευθείας αναθέσεις και  χωρίς κατατμήσεις που διευκολύνουν την παράκαμψη των ελεγκτικών μηχανισμών. Καταψηφίσαμε ένα πρόγραμμα με πιστώσεις για μη ονοματισμένες μελέτες και κάποια έργα, γενικά και αόριστα..  το οποίο θα έχει δυσκολίες στην εκτέλεση του με πιθανό αποτέλεσμα τον κατακερματισμό που ελλοχεύει κινδύνους και αδυναμίες στην εφαρμογή του.

Ακριβώς επειδή τα χρήματα από τη ΣΑΤΑ είναι λίγα και οι πιστώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες του Δήμου θα έπρεπε να διαχειρίζονται με σεβασμό προς τους δημότες, συμμετοχική διαδικασία, διαφάνεια για στοχευόμενες δράσεις. Ο Δήμος πρέπει παράλληλα να διεκδικήσει αύξηση της ΣΑΤΑ από το κράτος.

Η δημοτική αρχή πρέπει να διεκδικήσει σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την διάθεση εθνικών πόρων για την εκπόνηση μελετών για έργα καθώς και την αξιοποίηση πόρων για μελέτη-κατασκευή έργων.

Καταθέσαμε τη δική μας πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα 2018 με συγκεκριμένα, σοβαρά και απαραίτητα έργα που αφορούν την συνολική ανάπτυξη του νησιού και βελτιώνουν την καθημερινότητα. Έργα ενταγμένα σε έναν σχεδιασμό για το νησί και τις ανάγκες του.

Σε ότι αφορά τα εκτός ημερησίας θέματα:

– Ζητήσαμε να συγκληθεί άμεσα, πριν το τέλος του έτους ένα έκτακτο δημοτικό συμβούλιο ειδικά για το σοβαρότατο πρόβλημα διαχείρισης των υδάτινων πόρων του νησιού και την ανάθεση εκπόνησης μελετών ταμιευτήρων μικρών και μεγάλων φραγμάτων και μαστεύσεων πηγών, σύνδεση με τα αντίστοιχα δίκτυα, παράλληλα με την αξιοποίηση υπαρχουσών από παλιά σχετικών μελετών.   Σχετική πρόταση κάναμε και στο τεχνικό πρόγραμμα 2018 που κατέθεσε η παράταξη μας.

Δεδομένου ότι απαιτείται χρόνος έγκρισης τουλάχιστον 2 ετών από τα αρμόδια εμπλεκόμενα υπουργεία πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που ανοίξει σχετικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.  Για όλα αυτά η συνεργασία με την Περιφέρεια είναι επιβεβλημένη. Αναγκαία επίσης είναι και η δημιουργία δημοτικής επιχείρησης ύδρευσης και αποχέτευσης όπως συμβαίνει σε όλους τους δήμους της χώρας. Για όλα αυτά πρέπει να γίνει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και με τις τοπικές κοινότητες.

Μας είπαν πως θα συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για αυτό το λόγο άμεσα. Ο δήμαρχος δεσμεύθηκε για την άμεση σύγκληση ειδικού δημοτικού συμβουλίου για το θέμα αυτό.

– Ζητήσαμε επίσης να συζητηθεί η επιστολή που είχε στείλει ο φιλοζωικός για δράσεις για τα αδέσποτα. Η δημοτική αρχή αρνήθηκε τη συζήτηση του και αρκέστηκε σε αοριστολογίες.

– Ζητήσαμε τέλος να τηρηθεί η νομιμότητα ως προς τις πληρωμές των υπερωριών των εργατών καθαριότητας με εφαρμογή του εργατικού νόμου για εργασία και στις αργίες και τα σαββατοκύριακα.

 

Related posts

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης των Μυτιληνιών

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους λόγω καύσωνα

admin

Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιάννη Πατηνιώτη

admin

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Μνημόσυνο για τους δύο ήρωες πιλότους

admin

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της αντλίας στο κεντρικό αντλιοστάσιο Πυθαγορείου

admin

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 στην Πλάκα Παλαιοχωρίου

admin

Βαγγέλης Καρράς: Σε κίνδυνο οι χρηματοδοτήσεις για έργα στο Πυθαγόρειο

admin

Καρλόβασι: Σύγχρονο ΑΤΜ και κτιριακή ανακαίνιση στην Εθνική Τράπεζα

admin

Ολοκληρώθηκε η καθαίρεση των κωδωνοστασίων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι

admin