26.7 C
Σάμος
22/07/2024
Σαμιακά

Η «Σάμος SOS» επιστολή προς τον Επίτροπο Δ. Αβραμόπουλο

Επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με θέμα το μεταναστευτικό, απέστειλε η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών «Σάμος SOS».

Η Ανεξάρτητη Kίνηση Πολιτών ΣΑΜΟΣ SOS

ΠΡΟΣ

1.Jean-Claude Juncker  Πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

2.Δημήτριο Αβραμόπουλο Επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων Ε.Ε

3.Χρήστο Στυλιανίδη Επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας, Διαχείρησης Κρίσεων Ε.Ε

Αξιότιμοι Κύριοι.

Η ανεξάρτητη κίνηση πολιτών ΣΑΜΟΣ SOS έχοντας λάβει την εντολή από τους πολίτες που συμμετείχαν στη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργάνωσε στις 22/10 2017 στο Βαθύ Σάμου, θέλει να απευθυνθεί σε σας,  απ ευθείας  χωρίς ενδιάμεσους που δεν γνωρίζουμε τι σας μεταφέρουν,    τι συμφέροντα εξυπηρετούν και τελικά τι εντύπωση αποκομίζετε . Εμείς σαν μόνιμοι κάτοικοι του νησιού επιδιώκουμε να σας μιλήσουμε  με την γλώσσα της αλήθειας και να σας γνωρίσουμε τα προβλήματα όπως τα βιώνουμε χωρίς ,κατά το δυνατόν, ωραιοποιήσεις  ή υπερβολές.

Η μεγάλη ανθρωπιστική κρίση του 2015 με τις εκατοντάδες χιλιάδες μεταναστών από τις εμπόλεμες  και μη περιοχές του πλανήτη προς την Ευρώπη  αιφνιδίασε και αποδιοργάνωσε  την Ε.Ε. Κατέρρευσε  κάθε σύστημα διασυνοριακού ελέγχου.  Χωρίς κεντρικό σχεδιασμό , μετά από  αλλεπάλληλα λάθη, με βασικότερο την ανοικτή πρόσκληση της Γερμανίας προς τον τεράστιο αριθμό  των μεταναστών,  οδήγησε τα κράτη  σε σπασμωδικές κινήσεις πανικού με αποτέλεσμα να  εφαρμόσουν  την τακτική  <<ο σώζων εαυτόν σωθήτω>>, παρ όλες τις διακηρύξεις και συμφωνίες περί του αντιθέτου.

Δύο όμως κράτη η Ελλάδα και η Ιταλία επωμίσθηκαν το κύριο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης. Αλλά και στην Ελλάδα η περιφέρεια με την μεγαλύτερη καταπόνηση είναι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεταξύ των οποίων και η Σάμος, που  από την πρώτη στιγμή έως σήμερα δέχονται ισχυρότατες πιέσεις και οι κοινωνίες τους έφτασαν στα όρια αντοχής τους. Αλλά και στην Σάμο η πλέον επιβαρυμένη περιοχή είναι η πρωτεύουσα το Βαθύ. Στην είσοδο της πόλης και σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια ευρίσκεται το Hot Spot δυναμικότητας 750 ατόμων, αλλά συνωστίζονται, κατά καιρούς, εντός και εκτός αυτού σε σκηνές περί τις 4000 μετανάστες και πολλοί από αυτούς ευρίσκονται εγκλωβισμένοι περισσότερο από ένα χρόνο, λόγω της απαγόρευσης μετακίνησής τους στην ενδοχώρα που τους επέβαλε η κυβέρνηση, βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλιά μας.

Οι κάτοικοι της Σάμου αλλά και όλων των νησιών ανεξαιρέτως ,στο πρώτο διάστημα της μεγάλης μεταναστευτικής κρίσης αν και αιφνιδιάστηκαν, συνέδραμαν όσο μπορούσαν . Με τον καιρό όμως η κούραση άρχισε να υπερισχύει, και τα ερωτηματικά να πληθαίνουν όσο οι ροές συνέχιζαν αμείωτες. Αυτό όμως που ανέτρεψε δραματικά την κατάσταση ήταν η κυβερνητική απόφαση να εγκλωβίσει τους μετανάστες στο νησί από τον Μάρτιο του 2016.  Έκτοτε οι κάτοικοι του Βαθιού βιώνουν μια αδιανόητη  κατάσταση. Η ζωή τους άλλαξε προς το χειρότερο. Εμπρησμοί ( 8 εφέτος) γύρω από το Hot Spot , στάσεις, δύο φορές ομαδική εξόρμηση από το κέντρο προς την πόλη, επιθέσεις εναντίον πολιτών, κλοπές, διαρρήξεις , συμπλοκές και μαχαιρώματα μεταξύ τους, εξοπλισμός με επικίνδυνα αντικείμενα που η αστυνομία επανειλημμένως βρίσκει στις εφόδους της εντός του Hot Spot  . Όλες ανεξαιρέτως οι ιδιοκτησίες ιδιωτών που ευρίσκονται περιμετρικά του κέντρου, υφίστανται βάναυση καταπάτηση και βανδαλισμούς. Κατακρήμνιση περιφράξεων, καταστροφές σε ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία  εντός των οικοπέδων, θανάτωση οικόσιτων ζώων και κλοπές. Αυτές είναι οι συνέπειες, μέχρις στιγμής, του εγκλεισμού των μεταναστών στο νησί, και όπως προαναφέραμε, στο σημείο εξόδου   του κέντρου που είναι και είσοδος της πόλης, μόνιμα υπάρχει  ισχυρή αστυνομική δύναμη  ΜΑΤ για  προστασία .  Η αφόρητη όμως αυτή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Οι κάτοικοι ευρίσκονται συνεχώς υπό τον φόβο και το άγχος για το αύριο. Οι αντοχές και η υπομονή τελειώνουν , και ένα απρόβλεπτο τυχαίο γεγονός μπορεί να έχει βαρύτατες συνέπειες.  Όλα τα ανωτέρω εάν δεν τα γνωρίζετε, εύκολα μπορείτε να τα επιβεβαιώσετε από τις Ελληνικές Αρχές. Αν όχι ευχαρίστως να σας γνωρίσουμε τα σχετικά αστυνομικά δελτία, καθώς και λεπτομερή στοιχεία για ότι καταγγέλλουμε.

Οι οικονομικές επιπτώσεις για ολόκληρο το νησί είναι κάτι παραπάνω από ορατές. Παράλληλα με την χρόνια οικονομική κρίση  ήλθε και η μεταναστευτική. Έτσι τα έτη 2015 και 2016 ήταν καταστροφικά για τον τουρισμό τον κύριο μοχλό οικονομικής δραστηριότητας. Εφέτος βελτιώθηκε κάπως η κατάσταση λόγω σημαντικής αύξησης  των Τούρκων επισκεπτών, όχι όμως και στην  πρωτεύουσα που εξακολουθεί να υποφέρει. Η μοναδική ουσιαστική οικονομική  διευκόλυνση στα νησιά ήταν ο μειωμένος Φ.Π.Α. σε σχέση με την ενδοχώρα, μέτρο ελάχιστης δικαιοσύνης  για τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των νησιών, μέτρο  άλλωστε  που επιβάλλεται συνταγματικά με βάση την νησιωτικότητα, όπως άλλωστε και σε άλλα κράτη μέλη με νησιά της Ε.Ε. Από εφέτος  όμως καταργείται και αυτή η τελευταία δυνατότητα από την κυβέρνηση .

Αξιότιμοι κύριοι.                                                                                                               Αυτή είναι η Ευρώπη στην οποία προΐσταστε; Αυτήν την ζωή μας επιφυλάσσετε; Αυτό το δίκαιο ευαγγελίζεστε ; Αυτή η αλληλεγγύη που διατυμπανίζετε; Περνάει από το μυαλό σας η σκέψη ότι  οι απομακρυσμένες στα έσχατα της ηπείρου μικρές νησιώτικες κοινωνίες, μπορούν να αντέξουν στην  τεράστια  πίεση των  μεταναστευτικών ροών ,λόγω των εγκληματικών λαθών των ισχυρών της γης που διέλυσαν Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική και που βέβαια  κάποιους εκπροσωπείτε, για να σωθείτε εσείς; Θα δεχόσασταν να συμβαίνουν σε σας τους ίδιους  και στις οικογένειές σας, όσα συμβαίνουν σε εμάς; Ασφαλώς όχι.  Οι νησιώτες ότι είχαν να δώσουν το πρόσφεραν.

 

Η κυβέρνηση όμως, και οι ευρωπαίοι εταίροι της προφανώς έχουν άλλα στο μυαλό τους. Απόδειξη ότι ο αρμόδιος υπουργός κ. Μουζάλας επανειλημμένως   δήλωσε ότι οι μετανάστες ήρθαν στα νησιά για να μείνουν, και θα ενταχθούν στη κοινωνία. Αυτό σημαίνει εποικισμός, δημιουργία ισλαμικής μειονότητας στα νησιά  που σύντομα θα εξελιχθεί σε πλειονότητα λόγω δημογραφικού, και του δικαιώματος επανένωσης οικογενειών.  Το επανέλαβε άλλωστε πρόσφατα και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Μπαλάφας, στην συνάντηση που είχαν οι δύο ανωτέρω Υπουργοί, με τους πέντε δημάρχους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου  στη Βουλή,  παρά την καθολική διαφωνία τους και την επιμονή τους  για άμεση και μόνιμη  αποσυμφόρηση των νησιών τους.

Αν υπάρχουν τέτοια σχέδια  ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΚΥΡΙΟΙ .Τα Ελληνικά νησιά του Αιγαίου  Molenbeek  δεν θα γίνουν. Αν τα ανεπτυγμένα Ευρωπαϊκά κράτη απέτυχαν να εντάξουν τους μουσουλμάνους στις κοινωνίες τους , και αντί αυτού δημιούργησαν συνοικίες τζιχαντιστών  και τρίτης γενιάς τρομοκρατών, εμείς  ούτε υπεύθυνοι είμαστε, αλλά ούτε και πρόθυμοι να υποστούμε τα ίδια, και μάλιστα σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία, με τις μόνιμες και συστηματικές διεκδικήσεις της εναντίον της ακεραιότητας της χώρας μας.

Για τέτοιου είδους  ανατρεπτικές αλλαγές προς το χειρότερο, που αφορούν την πατρίδα, το δημοκρατικό πολίτευμα, την ζωή, την ελευθερία, την κοινωνία,  την περιουσία , απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη των πολιτών. Άνωθεν αυταρχικές, αυθαίρετες εντολές, χωρίς την απαιτούμενη λαϊκή αποδοχή, άρα και νομιμοποίηση ,  σε καμία περίπτωση δεν  γίνονται αποδεκτές, και αν υπάρξει απόπειρα βίαιης επιβολής τους , θα αντισταθούμε μέχρι τέλους και με κάθε μέσο .  (Αρθρο 120 παρ.4 του συντάγματος)

Για όλα τα ανωτέρω , σας καλούμε να αναλάβετε άμεσα τις ευθύνες σας και να αποκαταστήσετε την κανονικότητα στην ζωή μας, όπως εκ της θέσεώς σας έχετε την υποχρέωση .

Για την Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών ΣΑΜΟΣ SOS

Η  επιτροπή Αγώνα

Βασίλης Βασιλείου,  Νίκος Μάρκου, Λευτέρης Στυλιανίδης , Γιακουμής Αμυρσώνης Γιώργος Δανέζης, Παναγιώτης Αντωνίου, Αγγελική Κανέλλου ,Νίκος Κοπανάς, Αλέξανδρος Βούλγαρης, Ευαγγελία Βούλγαρη.

 

Related posts

Τραγική κατάληξη για τον 75χρονο αγνοούμενο

admin

Σε μια από τις μεγαλύτερες Εκθέσεις του Κόσμου το όνομα του βραβευμένου φοιτητή δημιουργού Στάθη Τσασάκου και της ομάδας του

admin

Εκτροπή κυκλοφορίας στην παραλιακή ζώνη λιμένα Σάμου για τις Γιορτές Κρασιού

admin

Δραστηριότητες του Μητροπολίτη Ευσεβίου σε Φούρνους και Ικαρία

admin

Ο Ιατρικός Σύλλογος Σάμου για την Παραίτηση της Παιδιάτρου κα. Λάμπρου Δήμητρα

admin

Ευχαριστήριο Μήνυμα προς το Νοσοκομείο Σάμου

admin

Karlovassi Open City 2024: Όλες οι εκδηλώσεις αναλυτικά

admin

Έκτακτο δελτίο λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων Σάμου και Ικαρίας

admin

ΕΛΤΑ Σάμου: Γρήγορη επίλυση προβλήματος και αποκατάσταση υπηρεσιών ύστερα από κατάρρευση ψευδοροφής

admin