31.7 C
Σάμος
21/07/2024
Δήμος

Η εκλογική διακήρυξη του συνδυασμού “Δρόμοι Αντίστασης στο Καρλόβασι”

Την εκλογική διακήρυξή της απέστειλε ο συνδυασμός «Δρόμοι αντίστασης στο Καρλόβασι».
Διαβάστε παρακάτω τη διακήρυξη

Μας ρημάζουν τη ζωή μας…

Ζούμε σε μια χώρα παραγωγικά ρημαγμένη και  οικονομικά χρεωμένη. Μια χώρα που όλος ο πλούτος της, όλες οι υποδομές της (λιμάνια, δρόμοι, αεροδρόμια κοκ) ξεπουλήθηκαν και υποθηκεύτηκαν σε αυτούς που τη ληστεύουν χρόνια τώρα, γιατί τους «χρωστάμε»! Μια χώρα που όλο και πιο πολύ σε στεριά, θάλασσα και αέρα μοιάζει με πολεμική βάση, σε μια περιοχή γεμάτη με πολέμους και πολεμικές απειλές. Μια χώρα που οι τύχες της  και οι βασικές επιλογές της καθορίζονται από δυνάμεις έξω από αυτήν. Μια χώρα και μια κοινωνία που για να «σωθεί» από την κρίση έπρεπε η μεγάλη της πλειοψηφία να καταδικαστεί στη φτώχεια, στην ανέχεια, στην ανεργία, στην καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων της!  Έτσι φτάσαμε στο σημείο  για όλα τα ζητήματα που αφορούν την καθημερινή ζωή του λαού,  το αν θα βρει δουλειά ένας άνεργος,  το αν θα γίνει ένας αγροτικός δρόμος, το αν θα λειτουργήσει ένα σχολειό σε ένα χωριό, αν θα υπάρχει ακτινογράφος στο Κέντρο Υγείας, για όλα αυτά, υπάρχει ένα «δεσμευτικό πλαίσιο» που πρέπει -μας λένε- να ακολουθήσουμε!

Δηλαδή τα μεγάλα ξένα αφεντικά –Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι- και δίπλα σε αυτούς τα ντόπια αφεντικά είναι κάθε στιγμή δίπλα και μέσα στην πόρτα μας, στη γειτονιά μας, στη ζωή μας. Για να την καθορίζουν και να τη ρημάζουν!

… και με «αυτοδιοικητικές» απάτες και φορεσιές

Όλα αυτά δεν μπορούμε, δεν πρέπει, να τα ξεχάσουμε, τώρα που έρχονται εκλογές για αυτό που ονομάζουν Τοπική Αυτοδιοίκηση (Τ.Α.). Τώρα που «εξαφανίζονται» τα κόμματα που κυβέρνησαν για δεκαετίες τη χώρα μέχρι και σήμερα και στη θέση τους εμφανίζονται «αυτοδιοικητικές κινήσεις» που «νοιάζονται για τον τόπο»! Γιατί το σύστημα και οι κυρίαρχες δυνάμεις και αυτές τις εκλογές τις θέλουν για να υπηρετήσουν το ίδιο πλαίσιο, τις πολιτικές που φτωχαίνουν και ρημάζουν τη ζωή του λαού. Γι αυτό με τους νόμους τους εδώ και χρόνια (Καποδίστριας, Καλλικράτης, και τώρα Κλεισθένης) έκαναν ότι μπορούσαν ώστε η Τ.Α. να μην είναι ούτε τοπική, ούτε αυτοδιοίκηση. Με αυτούς τους νόμους κατάργησαν χιλιάδες κοινότητες και διαμόρφωσαν τεράστιους Δήμους για να είναι κέντρα αποφάσεων μακριά από το λαό. Έκαναν δηλαδή ότι μπορούσαν για να γίνουν οι θεσμοί της λεγόμενης Τ.Α. «μικρές κυβερνήσεις» που προωθούν την αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς αυτή να  χρεώνεται στην κεντρική εξουσία.

Ονόμασαν μέχρι και τις Περιφέρειες «Τ.Α.» ώστε στο όνομα της «αυτοδιοίκησης» να προωθούν τις πολιτικές της φτώχειας και της κατάργησης των δικαιωμάτων λαού και νεολαίας. Η αλήθεια είναι ότι οι Περιφέρειες δεν είναι, δεν μπορεί να είναι  όργανα που να εκφράζουν και να υλοποιούν τα δικαιώματα  του λαού. Είναι όργανα του συστήματος και του κράτους του! Από αυτό ελέγχονται και με βάση τις επιλογές του συστήματος αποφασίζουν. Και αυτό δεν αλλάζει επειδή εκλέγεται ο Περιφερειάρχης και οι σύμβουλοι του! Γι’ αυτό καλούμε το λαό να στρέψει την πλάτη στην απάτη των Περιφερειακών εκλογών, να απέχει από αυτή την κάλπη!

Με άλλα λόγια, το σύστημα και οι κυβερνήσεις του μιλάνε στο όνομα της Τ.Α. για να χτυπάνε το λαό!  Αυτή την πολιτική εφάρμοσε και εφαρμόζει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δεν την παζαρεύει επειδή στη Σάμο και σε κάποιες άλλες περιοχές επέλεξε κάποιους διαχωρισμούς Δήμων για να ελέγξει πιο αποτελεσματικά αντιδράσεις και συμφέροντα τοπικών παραγόντων και δυνάμεων.

ΟΧΙ στην πολιτική και στους πολιτευτές του συστήματος!

Οι πολιτευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και άλλων κομμάτων του συστήματος, σε ένα πλέγμα με τους ντόπιους μεγαλοπαράγοντες βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία για το Δήμο με προφανείς πολιτικούς στόχους. Να αναλάβουν τα πόστα της τοπικής «κυβέρνησης», να στοιχήσουν το λαό πίσω από τις δικές τους ανάγκες και επιδιώξεις. Τα «καλά» και «ενωτικά» λόγια τους δεν κρύβουν ότι είναι υπερασπιστές της ταξικής πολιτικής του συστήματος. Τα δικαιώματα των εργαζομένων και των δημοτών σταματούν στα όρια των χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ, στα όρια της πολιτικής που θέλει τους εργαζόμενους σύγχρονους δούλους. Η «έγνοια τους για τον τόπο» είναι η έγνοια τους για τις μεγάλες επιχειρηματικές μονάδες που για να αναπτυχθούν πρέπει να βουλιάξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων. Η «αγάπη τους για την πατρίδα» υποκλίνεται στις εντολές και τις απαιτήσεις των αμερικάνων και των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, στη FRONTEX και στο ΝΑΤΟ που αλωνίζουν στα νερά της Σάμου και του Αιγαίου. Η «έγνοια τους» για το λαό απηχεί τον εθνικισμό και την εχθρότητα του συστήματος για τους άλλους λαούς και τους πρόσφυγες! Αλλά πρέπει να είναι φανερό ότι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και οι φασίζουσες αντιλήψεις χρησιμοποιούνται για τη διαίρεση των από κάτω. Η αντιπροσφυγική πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ και των ντόπιων παραγόντων, σε όλες της τις εκδοχές, στρέφεται ενάντια και στα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού του νησιού. 

Από όλο αυτό το μωσαϊκό παραγόντων και δυνάμεων, είτε εμφανίζεται  ενωμένο, είτε με αντιθέσεις, ο λαός δεν έχει τίποτε καλό να περιμένει. Δεν διαλέγουμε κανέναν, ψηφίζουμε άκυρο/λευκό στην κάλπη  για την εκλογή  Δημάρχου και Δημοτικών συμβούλων!

ΟΧΙ στην υποταγή, την παραίτηση, την ανάθεση!

Είμαστε εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι. Παρεμβαίνουμε στις τοπικές εκλογές και με ψηφοδέλτιο για το Τοπικό Συμβούλιο Καρλοβάσου. Με αυτή την παρέμβαση μας επιδιώκουμε να ενεργοποιηθεί, να συσπειρωθεί και να παλέψει ο εργαζόμενος κόσμος και η νεολαία για όσα μας στερούν οι κυβερνήσεις και το μακρύ τους χέρι, οι Δήμοι!  Γιατί δεν θεωρούμε ότι ο ρόλος του λαού  και της νεολαίας είναι να γίνονται κουστωδία των λεγόμενων «τοπικών αρχόντων», δηλαδή των τοπικών παραγόντων του συστήματος. Γιατί δεν μπορεί να αναζητούμε τα δικαιώματα μας στις «αυλές» του όποιου δήμαρχου και συμβούλου. Γιατί δεν υπάρχουν αγωνιστές δήμαρχοι και σύμβουλοι αν δεν υπάρχουν αγώνες και πάλη των δημοτών και του λαού! Γιατί δεν υπάρχει «αγωνιστική διαχείριση του Δήμου» σε ένα πλαίσιο που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της πολιτικής της ΕΕ και του κεφαλαίου, της πολιτικής των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (συμβάσεις 8μηνες, 5μηνες ΕΣΠΑ κλπ), της φορομπηξίας και της κατάργησης όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων των κατοίκων. Της πολιτικής που χρόνια τώρα ζούμε στο πετσί μας. Αυτή την πολιτική θα αντιμετωπίσουμε ακόμα πιο άγρια την επόμενη περίοδο. Όποια κυβέρνηση και αν εκλεγεί, όποια δημοτική αρχή και αν αναδειχθεί.

Χρειαζόμαστε οργάνωση, αντίσταση, διεκδίκηση!

Καλούμε σε στήριξη και σε συσπείρωση γύρω από το ψηφοδέλτιο μας για το Τοπικό Συμβούλιο του Καρλοβάσου. Για να διαμορφώσουμε δυνατότητες πάλης και αγώνα για τους στόχους που εκφράζουν και υπηρετούν τα λαϊκά συμφέροντα.

  • Ενάντια στην πολιτική των ελαστικών εργασιακών σχέσεων στην οποία πρωτοστατεί ο Δήμος, να απαιτήσουμε τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων του Δήμου.
  • Να απαιτήσουμε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και καμιά δυσμενή μεταβολή για τους σημερινούς εργαζόμενους με πρόσχημα το χωρισμό του Δήμου Σάμου
  • Απαιτούμε τον αναγκαίο εξοπλισμό και τη στελέχωση του Κέντρου Υγείας με μόνιμο προσωπικό. Είναι δικαίωμα όλων των κατοίκων η πλήρης και δωρεάν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Διεκδικούμε μαζί με όλο το λαό του νησιού την πλήρη και δωρεάν περίθαλψη στο Νοσοκομείο Σάμου, ενάντια στις πολιτικές που προωθούν τη διάλυσή του.
  • Διεκδικούμε ασφαλή σχολικά κτίρια για όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς που απειλούνται (ΓΕΛ Καρλοβάσου) και απειλήθηκαν (Πορφυριάδα) εξαιτίας της εγκατάλειψης τους.
  • Να αγωνιστούμε για την ικανοποίηση όλων των αιτήσεων στους βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς. Κανένα παιδί έξω από τους σταθμούς. Κατάργηση των τροφείων! Όχι στην αύξηση των δημοτικών χαρατσιών. Οι δημότες έχουμε πληρώσει πολλές φορές για όλα μας τα δικαιώματα. Απαιτούμε τη μείωση-κατάργηση των δημοτικών τελών.

Διεκδικούμε :

  • Νερό πόσιμο για όλους τους μήνες και όλους τους δημότες!
  • Παιδικές χαρές–ελεύθερους χώρους με συντήρηση και ασφάλεια.
  • Δωρεάν χρήση του κολυμβητηρίου που το έχουμε χρυσοπληρώσει!
  • Συχνή συγκοινωνία που να καλύπτει τις μετακινήσεις των κατοίκων σε όλο το νησί.
  • Μέριμνα για τα αδέσποτα ζώα.

Τα δικαιώματα καταχτιούνται με μαζική πάλη. Ενάντια στη λογική της συνδιαχείρισης και της ανάθεσης στους «ειδικούς» ή σε αυτούς που θα «αγωνιστούν» για το λαό, χωρίς το λαό! Γι αυτό χρειάζεται να ξεπεράσουμε το κλίμα της απογοήτευσης και της παραίτησης, να ανακαλύψουμε ξανά μέσα στην πάλη τις μεγάλες δυνάμεις που έχει ο λαός όταν αγωνίζεται. Σε αυτό το δρόμο της Αντίστασης και της Διεκδίκησης καλούμε να πορευτούμε μαζικά και αποφασιστικά.

 Ψηφίζουμε-στηρίζουμε το συνδυασμό για να βρουν διέξοδο οι λαϊκές ανάγκες!

 

 

 

 

Related posts

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης των Μυτιληνιών

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους λόγω καύσωνα

admin

Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιάννη Πατηνιώτη

admin

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Μνημόσυνο για τους δύο ήρωες πιλότους

admin

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της αντλίας στο κεντρικό αντλιοστάσιο Πυθαγορείου

admin

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 στην Πλάκα Παλαιοχωρίου

admin

Βαγγέλης Καρράς: Σε κίνδυνο οι χρηματοδοτήσεις για έργα στο Πυθαγόρειο

admin

Καρλόβασι: Σύγχρονο ΑΤΜ και κτιριακή ανακαίνιση στην Εθνική Τράπεζα

admin

Ολοκληρώθηκε η καθαίρεση των κωδωνοστασίων στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Κοκκάρι

admin