28.9 C
Σάμος
04/07/2024
Σαμιακά

Η εορτή του Αποστόλου Παύλου και τα εγκαίνια του Ι.Ν. του στην Μητρόπολη Σάμου

Η Εορτή του Αποστόλου Παύλου και τα εγκαίνια του Ιερού Ναού στη Μητρόπολή μας

Με κάθε εκκλησιαστική τάξη και σε πνευματική ατμόσφαιρα, πλήθος πιστών γιόρτασε με θρησκευτική ευλάβεια τη μνήμη των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, καθώς και τα εγκαίνια του Ενοριακού Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Ηραίου Σάμου.

Την παραμονή της εορτής, στις 28 Ιουνίου, πριν τον Πανηγυρικό Εσπερινό τελέστηκε η τελετή της κατάρτισης των Ιερών Λειψάνων, τα οποία προσκόμισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας. Ακολούθησε ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, ο οποίος κήρυξε τον θείο λόγο και η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αποστόλου Παύλου.

Την κυριώνυμη ημέρα της εορτής, στις 29 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης χοροστάτησε στον Όρθρο, τέλεσε τα Εγκαίνια του Ναού του Αποστόλου Παύλου και ιερούργησε την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά τον εγκαινισμό του Ναού, ο οποίος πλέον παραδόθηκε στην Θεία Λατρεία.

Ο Σεβασμιώτατος ομίλησε και αναφέρθηκε στην ακολουθία των Ιερών Εγκαινίων, επεξηγώντας λεπτομερώς τα τελούμενα, την ιστορία του Ιερού Ναού, και τη διέλευση του Αποστόλου Παύλου από το νησί μας, όπως ακριβώς αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων, κεφάλαιο 20, στίχοι 15-16. Μαζί με τον Απόστολο Ιωάννη τον Θεολόγο, θεωρούνται προστάτες και ιδρυτές της τοπικής μας Εκκλησίας.

Επιπλέον, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τα συγχαρητήριά του προς τον εφημέριο της ενορίας του Ηραίου, π. Ελευθέριο Χριστοδουλάκη, και τον απένημε το οφφίκιο του Οικονόμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, μοιράστηκαν ως ευλογία στους πιστούς αποτμήματα από το ιερό σάβανο των Εγκαινίων. Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε να εγκαινιάσουμε τον εαυτό μας, να αφήσουμε τον παλαιό και αμαρτωλό άνθρωπο ώστε να αποσπάσουμε το έλεος του Θεού.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, στην Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής και συγκεκριμένα στο προσκυνητάρι του Αποστόλου Παύλου, τελέστηκε υπαιθρίως ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος και ομιλούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, όπου κατά τη ζωηρή τοπική μας παράδοση διανυκτέρευσε ο Απόστολος Παύλος.

«Τούτον τον οίκον στερέωσον Κύριε και φύλαξον αυτόν έως της συντελείας του αιώνος ασάλευτον, πρεσβείες του πανευφήμου Αποστόλου Παύλου.»

Related posts

Νοσοκομειακοί Γιατροί προς Διοικήτρια – Μην αναστατώνετε τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σάμου

admin

28.336 επισκέπτες απο την Τουρκία στη Σάμο σε τρεις μήνες

admin

Οδηγίες εγγραφών σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Σχολικό Έτος 2024-2025!

admin

Υπηρεσίες παιδιάτρου στην Κ.Ε.Δ. Σάμου από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

admin

Συνελήφθησαν για δεύτερη συνεχόμενη φορά για διατάραξη ησυχίας

admin

Άλλο ένα περιστατικό σκόπιμης θανάτωσης δελφινιού στις ΒΔ ακτές της Σάμου

admin

Το Trip Advisor βραβεύει το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου

admin

Στη Σάμο για διακοπές η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης

admin

Πρωτοβουλίες για την ευημερία των ζώων από τον Αντιδήμαρχο Καραμηνά

admin