28.9 C
Σάμος
04/07/2024
Περιφερειακά

Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου για τα μεγάλα και χρονίζοντα ζητήματα των ατόμων με αναπηρία

Τα μεγάλα και χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία και το κίνημά τους ανέδειξε η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου πρόσφατα, κατόπιν επιστολής που έλαβε από την Περιφερειακή Ομοσπονδία Β. Αιγαίου ΑμεΑ. Η επιστολή, η οποία έχει επιδοθεί στον Περιφερειάρχη κ. Μουτζούρη, έχει αποσταλεί και υπογραφεί από πλήθος φορέων. Επιπλέον, έχει σταλεί σε παρατάξεις, κόμματα και ΜΜΕ.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στηρίζει όλα τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος στο Β. Αιγαίο, καλώντας τους φορείς ΑμεΑ και όλο τον λαό να παλέψουν για να τα διεκδικήσουν. Ο Περιφερειακός σύμβουλος της Λ.Α.Σ. της Π.Ε. Χίου, Γιώργης Αμπαζής, παρουσίασε τα στοιχεία από την έρευνα του Παρατηρητηρίου αναπηρίας της ΕΣΑμεΑ, καταδεικνύοντας την φτώχεια και την περιθωριοποίηση των ΑμεΑ στο Β. Αιγαίο.

Τα στοιχεία δείχνουν θλιβερές πρωτιές στον δείκτη φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, με ποσοστά άνω του 70%. Σε τομείς όπως η υγεία, αναδεικνύεται τραγική εικόνα, με το Β. Αιγαίο να εμφανίζει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό βαριά ανάπηρων που για 12 μήνες δεν έκαναν καμία εξέταση ή θεραπεία λόγω λίστας αναμονής ή δυσκολιών μετακίνησης. Η ανεργία είναι επίσης υψηλή, ενώ μόνο το 5% των ατόμων με αναπηρία έχει ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση και 6 στους 10 δεν έχουν ολοκληρώσει δευτεροβάθμια.

Τα προβλήματα προσβασιμότητας σε υποδομές και η ψηφιακή ανισότητα είναι έντονα, ενώ οι διακρίσεις λόγω υγείας καταγράφουν νέα πρωτιά με ποσοστό 63,9%. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής εγκατάλειψης όλων των κυβερνήσεων και της εμπορευματοποίησης της υγείας και της αναπηρίας.

Αιτήματα και Διεκδικήσεις

Η Λαϊκή Συσπείρωση ζητά την άμεση κατάρτιση ενός σχεδίου διεκδίκησης γενναίας χρηματοδότησης για τα εξής:

  • Άμεση αναβάθμιση των Κέντρων Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και δημιουργία νέων όπου δεν υπάρχουν.
  • Εκτεταμένο σχεδιασμό για υποδομές για άτομα με μειωμένη κινητικότητα, προσβάσιμα δημόσια κτίρια, πανεπιστήμια, σχολεία και αθλητικές εγκαταστάσεις.
  • Στήριξη και χρηματοδότηση φορέων ΑμεΑ στο Αιγαίο που καλύπτουν κενά κρατικής ευθύνης.
  • Αναβάθμιση της Ειδικής Αγωγής ώστε κανένα παιδί να μη βρίσκεται στο σπίτι και να καλυφθούν όλες οι παράλληλες στηρίξεις στα σχολεία.
  • Εξασφάλιση εισοδήματος για όλα τα ΑμεΑ και δουλειά για τα ικανά προς εργασία ΑμεΑ με γενναία αύξηση των επιδομάτων και των αναπηρικών συντάξεων.
  • Μείωση κόστους μετακινήσεων για τα ΑμεΑ και τις οικογένειές τους με εκπτώσεις στα ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια και δωρεάν μετακινήσεις για απαραίτητες ιατρικές πράξεις.
  • Δημιουργία σύγχρονων υποδομών δημοσίων ογκολογικών κλινικών και ψυχιατρικών μονάδων στα νησιά.

Related posts

Επίσκεψη Αντιπεριφερειάρχη Σάμου στο Αλιευτικό Καταφύγιο της Αγίας Παρασκευής

admin

Υπογραφή σύμβασης για προμήθεια φορητής μονάδας αφαλάτωσης στη Θύμαινα

admin

Ανάληψη καθηκόντων προέδρου Περιβαλλοντικής Επιτροπής και Χωροταξίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Τακτική Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου

admin

Υπογραφή συμβάσεων κατασκευής έργων στη Σάμο από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου

admin

Απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε δάση και ευπαθείς περιοχές του Νομού Σάμου

admin

Καλτάκης προς Υπουργό Υγείας – Σοβαρές ποινικές και αστικές συνέπειες αν παραβιαστεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών

admin

Η 79 ΑΔΤΕ συμβάλλει στον καθαρισμό των επαρχιακών δρόμων στη Σάμο – Δήλωση Μαυρατζώτη

admin

Πολιτική Προστασία ΠΕ Σάμου: Καθημερινές πτήσεις με drones για την πρόληψη πυρκαγιών

admin