22.2 C
Σάμος
30/05/2025
Περιφερειακά

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα για το θέμα καταμερισμού των προσφύγων

Εκφράζει ισχυρές επιφυλάξεις και ζητεί διευκρινίσεις η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου για το θέμα καταμερισμού των προσφύγων και επισημαίνει τις ιδιαιτερότητες των Ιονίων Νήσων .

Εντύπωση προκαλεί πως ενώ στις ευρωεκλογές του 2014 στο νομό Σάμου η κ Κράτσα πήρε 2.883 και ήρθε πρώτη σε σταυρούς ξεπερνώντας και τον σημερινό βουλευτή Σάμου ο οποίος είχε πάρει 1451.

Το 2014 η κ. Κράτσα στη Σάμο έλαβε περισσότερες ψήφους και απο τα νησιά των επτανήσων. Στην Κέρκυρα έλαβε 1.125, στον τόπο καταγωγής της τη Ζάκυνθο 2.871 στη Λευκάδα 269 και στην Κεφαλλονιά 722.

Αναλυτικά το δελτίο.

‘’Τρεις αρχές είναι σίγουρα αδιαπραγμάτευτες : η ασφάλεια των συνόρων μας, η αλληλεγγύη προς τις περιοχές που πλήττονται ιδιαίτερα από το προσφυγικό και ο ανθρωπισμός προς τους πρόσφυγες. Σε αυτό το πλαίσιο έγιναν οι συζητήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τους εκπροσώπους των Υπουργείων Ενικής Αμύνης και Εσωτερικών για το θέμα της αποσυμφόρησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τον τεράστιο αριθμό προσφύγων αναλογικά με το πληθυσμιακό μέγεθός τους που έχουν συγκεντρωθεί εκεί, όπως την αύξηση των αφίξεων που παρατηρείται.

Η πολιτική απάντηση σε αυτή την κρίση έχει πολλές παραμέτρους. Εξαρτάται από μία αποτελεσματική Συμφωνία με την Τουρκία, από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στον καταμερισμό των προσφύγων και την υποστήριξη μας στην επαναπροώθηση τους , όπως επίσης και από την πολιτική της κυβέρνησης στο εσωτερικό για το χρονικό διάστημα και τις συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων.

Περιμένουμε λοιπόν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για να τοποθετηθούμε ως τοπικές κοινωνίες. Σε κάθε περίπτωση όμως εκφράσαμε τις επιφυλάξεις μας, τονίζοντας ότι οι προτάσεις καταμερισμού και επιλογής των τόπων υποδοχής προσφύγων πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες της κάθε περιοχής.

Οι κοινωνίες των Ιονίων νησιών είναι μικρές και δύσκολα μπορούν να γίνουν “χωνευτήρι”, ενώ η οικονομία μας έχει ανάγκη από εξειδικευμένο προσωπικό, και όχι από την ανειδίκευτη εργασία που μπορούν να προσφέρουν άμεσα οι πρόσφυγες και είναι χρήσιμη για άλλες περιοχές. Τόνισα ότι τα νησιά μας ταλαιπωρούνται από την παρατεταμένη κρίση της αποτυχίας διαχείρισης των απορριμμάτων και σήμερα δοκιμάζονται σκληρά από επιπτώσεις της κατάρρευσης και της Thomas Cook. Υπενθύμισα επίσης ότι ακριτικά νησιά που απαιτούν και αυτά ιδιαίτερη μέριμνα για εθνικούς και κοινωνικούς λόγους είναι και τα Διαπόντια νησιά της Κέρκυρας ».

Related posts

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Περιφερειάρχης

admin

Ιστορική Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου στις Οινούσσες

admin

«Νέα Δυναμική»: Συμπεράσματα και θέσεις από τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις Οινούσσες

admin

Με νέο μηχάνημα έργου για χορτοκοπή και κλαδονομή ενισχύθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου

admin

Συνάντηση Κ. Μουτζούρη με Τούρκους επιχειρηματίες μετά την εκδήλωση της Περιφέρειας στο Αϊβαλί

admin

Άνοιγμα του Βορείου Αιγαίου στην τουρκική αγορά: Παρουσιάσεις, συναντήσεις και νέες συνεργασίες σε Αϊβαλί και Σμύρνη

admin

Εκδηλώσεις Τιμής στη Σάμο για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Κυριακή 25 Μαΐου

admin

ΚΑΑΕΚΤ Σάμου: Επιτυχής η πρώτη φάση της δράσης «οι τοίχοι που μιλάνε» – Έρχεται συνέχεια με ντόπιους καλλιτέχνες

admin

Συνέντευξη Τύπου Μουτζούρη: Όλες οι λεπτομέρειες για την τουριστική προβολή του Β. Αιγαίου στο Αϊβαλί

admin