14.4 C
Σάμος
22/01/2025
Περιφερειακά

Μανώλης Κάρλας – Η συντήρηση των διαφόρων έργων τα αξιοποιεί διαχρονικά

 

Το έτος 2000 εντάχθηκε στο  InterregΙ ΙΙ, Μέτρο Ξηρασία, το πρόγραμμα συνδυασμένης διαχείρισης υδατικών πόρων για τα νησιά Σάμο, Ικαρία και Φούρνους, που σχεδιάστηκε από το Τμήμα Υδροοικονομίας  της Δνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Ν. Α.) Σάμου.

Βάσει αυτού του προγράμματος εγκαταστάθηκαν

Α) Δέκα (10) αυτόματοι μετεωρολογικοί σταθμοί στη Σάμο και τρείς (3) στην Ικαρία.

Ο κάθε μετεωρολογικός σταθμός ήταν εφοδιασμένος  με εννέα διαφορετικούς αισθητήρες

για να ελέγχονται  αυτόματα και  μονίμως βασικές περιβαλλοντικές μεταβλητές  όπως

  1. Βροχόπτωση
  2. Θερμοκρασία αέρος
  3. Σχετική Υγρασία αέρος
  4. Υγρασία φύλλου
  5. Ατμοσφαιρική Πίεση (Βαρόμετρο)
  6. Διεύθυνση Ανέμου (Ανεμοδείκτης)
  7. Ηλιακή ακτινοβολία (Πυρανόμετρο)
  8. Θερμοκρασία εδάφους(Θερμόμετρο εδάφους)
  9. Ένταση ανέμου(Ανεμόμετρο).

Β) Δεκατέσσερες (14) υδρομετρικοί σταθμοί, όλοι στη Σάμο.

 

Οι πληροφορίες που παρείχε το σύστημα τροφοδοτούσαν με στοιχεία τις Υπηρεσίες Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν. Α. Σάμου, την Δασική Υπηρεσία της Σάμου, την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και άλλες κρατικές, ιδιωτικές και επιστημονικές δομές.

Αξιοποιώντας τις πληροφορίες του συστήματος έγιναν επίσης  πολλές  επιστημονικές μελέτες και δύο διδακτορικές  διατριβές υπό τη καθοδήγηση του αείμνηστου Σαμιώτη  καθηγητή του Α. Π. Θ. Αντώνη Ψιλοβίκου και το γιού του, καθηγητή σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, κ. Άρη Ψιλοβίκου, με  αντικείμενο τα υδατικά συστήματα και τους χειμάρρους της Σάμου.

Η τελευταία συντήρηση του συστήματος ολοκληρώθηκε το 2011. Από τότε και μετά , στην εποχή των Μνημονίων, ελλείψει χρημάτων και συνακόλουθα  εφαρμογής ανάλογης πολιτικής επιλογής, δεν έγινε άλλη συντήρηση και σύντομα το σύστημα έπαψε να λειτουργεί. Ταυτόχρονα, οι σταθμοί καταστράφηκαν ή ξηλώθηκαν από πράξεις βανδαλισμού, με αποτέλεσμα σήμερα να μην υφίσταται το σύστημα, σε μια εποχή που  η κλιματική κρίση δημιουργεί συνθήκες τραγικές για το νησί μας και τη χώρα ολόκληρη και οι   on line μετεωρολογικές και υδρολογικές  πληροφορίες έχουν πολύ μεγάλη σημασία και αξία με την  σωστή διαχείρισή τους.

Σημειωτέον ότι το κόστος της ετήσιας συντήρησης ήταν τότε 24.464,50Ευρώ.

Ανάλογα προβλήματα συντήρησης έχουν όλα σχεδόν τα έργα, από τα μονοπάτια που χρειάζονται κατά καιρούς καθαρισμό έως τα αναρριχητικά πεδία, τα Δημόσια κτίρια, οι δρόμοι και τα λιμάνια, και γι’ αυτό  χρειάζεται ειδικός πάγιος κωδικός  στον Περιφερειακό ή και στον Εθνικό προϋπολογισμό για την ασφαλή διαχρονική χρήση και  αξιοποίηση τους .

Υπάρχουν επίσης και παραδείγματα, που, δυστυχώς, είναι πολλά , σοβαρών προγραμμάτων και έργων που υλοποιήθηκαν, λειτούργησαν  όσο διήρκεσε  η προγραμματισμένη χρηματοδότηση της δοκιμαστικής τους λειτουργίας και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν  και  ας εξακολουθούν να υφίστανται ακόμα και σήμερα  πιεστικές οι ανάγκες που επέβαλαν την υλοποίησή τους και την πάγια  αξιοποίησή τους στην πράξη.

Όλα αυτά αποτελούν αρνητικές επιλογές   και επιβάλλουν γόνιμες και αναπτυξιακές ανακατατάξεις στην καθ’ ημέρα πράξη  .

Είναι καιρός πια  να αρχίσουμε αφ’ ενός   να  αξιολογούμε και να επιλέγουμε σωστά τα διάφορα έργα και αφ’ ετέρου  να χρηματοδοτούμε  σε μόνιμη βάση την συντήρησή τους ώστε με την γόνιμη επένδυση των Εθνικών  και των Ευρωπαικών πόρων  να διασφαλίζεται η  συνεχής και  διαχρονική προσφορά τους στο Κοινωνικό σύνολο και  στην Ανάπτυξη

Αυτό βέβαια απαιτεί  σοβαρό σχέδιο μακράς πνοής, στιβαρή  ιεράρχηση και εκτίμηση του κόστους- οφέλους  συνυπολογίζοντας πάντοτε  εκτός από το κόστος λειτουργίας και το κόστος  συντήρησης του  κάθε έργου.

Ταυτόχρονα, με σεβασμό στις δημόσιες δομές κάθε είδους ,στον κόπο ,στον ιδρώτα, στην πίστη  και στην προσφορά του απλού Έλληνα πολίτη που χρηματοδοτεί και στηρίζει το Παρόν και το Μέλλον του, τις περισσότερες φορές ,από το υστέρημά του, πρέπει να περιορίσουμε και   να απομονώσουμε τους βανδάλους , τους νέρωνες  και  ολόκληρο τον ειδεχθή εσμό  των ειδικών ασθενών και των εν γένει  κοινωνικά απροσάρμοστων  με, τον  μόνο δόκιμο, δοκιμασμένο και αποτελεσματικό τρόπο, την Παιδεία που ξεκινά από την οικογένεια, συνεχίζεται στο Σχολείο και ολοκληρώνεται στην αλληλέγγυα Κοινωνία των Πολιτών.

Μανώλης Νικ. Κάρλας

Περιφερειακός Σύμβουλος

 

 

Related posts

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων – Παρέμβαση Ι. Καλτάκη

admin

Οργισμένη αντίδραση του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για τις αυξήσεις στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

admin

Εγκαινιάστηκαν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Συγκοινωνιών στην Παγανή

admin

Διεύθυνση Κτηνιατρικής Σάμου | Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για μεταφορείς ζώντων ζώων

admin

Αναβάθμιση 6 Κέντρων Υγείας στο Βόρειο Αιγαίο με προϋπολογισμό 9 Εκ. Ευρώ!

admin

Η Πρωτοχρονιάτικη Πίτα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου

admin

Παρέμβαση Μπουρνιά για τις Ζώνες Natura – Αντιδράσεις απο τους Δήμους Δυτικής Σάμου και Ικαρίας

admin

Συλλυπητήρια δήλωση του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου για τον θάνατο του Γιάννη Αδαμόπουλου

admin

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου για την παραίτηση του Αλκιβιάδη Στεφανή

admin