32.8 C
Σάμος
13/07/2025
Πολιτικά

Μ. Κόνσολας:«Το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ είναι οι μεγάλες ευκαιρίες για τα νησιά μας»

Banner Samos24

Ομιλία του Υφυπουργού Τουρισμού κ. Μάνου Κόνσολα στην Γ.Σ. των νησιωτικών επιμελητηρίων

Στην επόμενη μέρα του τουρισμού, αλλά και στις προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας των νησιών, αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Κόνσολας στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Ομίλου Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού έθεσε ως στρατηγικό αναπτυξιακό στόχο για τα νησιά, την αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της νησιωτικής οικονομίας, θέτοντας ως πεδία προτεραιοτήτων την ενέργεια, την πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τον πρωτογενή τομέα ,τη μεταποίηση και τον τουρισμό.

Έκανε λόγο για αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος, την ανάπτυξη νέων τουριστικών προϊόντων και την ενεργειακή και ποιοτική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος των τουριστικών καταλυμάτων στα νησιά μας.

Αναφερόμενος στη στήριξη των επιχειρήσεων, ο κ. Κόνσολας τόνισε ότι ξεκινά ένα νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα, συνολικού ύψους 450 εκ. ευρώ, το οποίο θα απευθύνεται αποκλειστικά σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντας τους κεφάλαια κίνησης ύψους έως 50.000 ευρώ.

Αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα ύψους 60 εκ. ευρώ που αφορά στην επιχορήγηση επιχειρήσεων εστίασης για την αγορά θερμαντικών σωμάτων εξωτερικών χώρων, η πρόσκληση για το οποίο θα βγει τις επόμενες μέρες.

Χαρακτήρισε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και της νέας προγραμματικής περιόδου, ως τις μεγάλες ευκαιρίες για τα νησιά μας και επισήμανε ότι για να μην δημιουργηθεί χρηματοδοτικό κενό, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021, υπάρχουν πόροι ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το χρηματοδοτικό πακέτο React EU.

Ο Μάνος Κόνσολας επανέφερε επίσης την πρόταση για βελτιωτικές παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στον αναπτυξιακό νόμο, ειδικά για τις νησιωτικές περιοχές.

Έθεσε το ζήτημα της διαφοροποίησης των κινήτρων για τις τουριστικές επιχειρήσεις, προτείνοντας την αντικατάσταση του μέτρου των φοροαπαλλαγών με αυτό της άμεσης επιχορήγησης, καθώς και το ζήτημα της ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων που έχουν καταθέσει προτάσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και της αύξησης του ορίου ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις.

Related posts

ΟΙ «ΠΙΝΟΚΙΟ»…ΚΙ’ ΕΜΕΙΣ-άρθρο του Κ.Τζίχα, μέλους της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

admin

Στεφανάδης: Για πρώτη φορά, δέκα ανώτατοι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήρθαν στο νησί μας

admin

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου στο πλευρό των ιδιοκτητών συνεργείων

admin

Επίσκεψη Υπουργού Ναυτιλίας Βασίλη Κικίλια στη Σάμο

admin

Ανακοινώθηκε η τελική σύνθεση του Κυβερνητικού Κλιμακίου για τη Σάμο

admin

Τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Ο Θάνος Πλεύρης στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

admin

Παραιτήσεις Βορίδη, Χατζηβασιλείου, Σταμενίτη, Μπουκώρου και Στρατάκου μετά τη δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ

admin

Επίσκεψη Κυβερνητικού Κλιμακίου: Ο Μιχάλης Αγγελόπουλος ζητά συγκρότηση Επιτροπής Παρακολούθησης

admin