16/10/2026
Σαμιακά

Πέθανε η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων, Φωτεινή Ζαφειροπούλου

zafiropouloy

Πέθανε η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου, σπουδαία αρχαιολόγος και ξεχωριστή προσωπικότητα, με ανεκτίμητη προσφορά στην επιστήμη της Αρχαιολογίας

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Σάμου και Ικαρίας αποχαιρετά τη μεγάλη αρχαιολόγο και Έφορο Αρχαιοτήτων, ε.τ. Φωτεινή Ζαφειροπούλου.

Η αγαπημένη Φωτεινή Ζαφειροπούλου, το γένος Παπαδοπούλου, γεννήθηκε και σπούδασε στην Αθήνα και αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1959. Μαθήτρια του καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας Νικολάου Κοντολέοντος εργάζεται από φοιτήτρια στις Κυκλάδες, σε ανασκαφές στην Τήνο και Νάξο. Από το 1960 έως και το 1995 διορίστηκε κατόπιν διαγωνισμού στην Αρχαιολογική Υπηρεσία και αφιερώθηκε υπηρεσιακά και επιστημονικά στην περιφέρεια των Κυκλάδων και της Σάμου. Το 1965 παντρεύτηκε τον Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Νίκο Ζαφειρόπουλο, όπου μαζί αναδιοργάνωσαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία στις Κυκλάδες.

Δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα, ειδικεύτηκε στις Κυκλάδες κατά τη Γεωμετρική και Αρχαϊκή περίοδο και ασχολήθηκε στην διδακτορική της διατριβή με την μηλιακή αγγειογραφία, το σημαντικό σύνολο παριανών αγγείων από τον Βόθρο της Κάθαρσης στη Ρήνεια, ενώ και μετά τη συνταξιοδότησή της, ασχολήθηκε ενεργά συνεχίζοντας το πολύπλευρο επιστημονικό της έργο με δημοσιεύσεις πολλών βιβλίων και άρθρων.

Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου ανέσκαψε στον ΝΑ Ικαρίας. Εργάστηκε για την έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Βαθέος, καθώς και για την αρχαιολογική συλλογή του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας. Στους Φούρνους πραγματοποίησε καθαρισμούς στην ακρόπολη του Αγίου Γεωργίου όπου και έγιναν απόγραφα των ακιδογραφημάτων που σώζονται στους βράχους του αρχαίου οικισμού.

Ήταν ενεργό μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του οποίου υπήρξε και εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για πολλά χρόνια, καθώς και Πρόεδρός του κατά τα έτη 1987-1989, ενώ για δύο θητείες ήταν πρόεδρος της Ένωσης Αρχαιολόγων ΗΩΣ.

Η κηδεία της Φωτεινής Ζαφειροπούλου θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 12.00 στον Ιερό Ναό Νεκροταφείου Νέας Φιλαδέλφειας (Κόκκινος Μύλος).

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

⭐ Προσθέστε το samos24 στις προτιμώμενες πηγές της Google

Διαβάστε Επίσης

Ικαρία: Παραμένουν τα εκπαιδευτικά κενά στο Δημοτικό Ευδήλου

Πανσαμιακό συλλαλητήριο για την Υγεία την Τρίτη 3 Νοεμβρίου, με αφετηρία το Νοσοκομείο Σάμου

Λόγω καιρού αλλάζει η τοποθεσία του 1ου Εργατικού Φεστιβάλ του Εργατικού Κέντρου Σάμου

Σάμος: Στον ΑΝΤ1 η μητέρα του πεντάχρονου που παραμένει χωρίς σχολικό νοσηλευτή

Ο Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης αλλάζει τις ώρες του Blue Star Myconos

273 αιτούντες άσυλο έφτασαν στη Σάμο από την Κρήτη με το «Express Jet»