28.3 C
Σάμος
25/07/2024
Ικαριακά

Παρασκευή 19 Ιουλίου – Συγκέντρωση του Δήμου Ικαρίας στην Πλατεία Ευδήλου

Ο Δήμος Ικαρίας απευθύνει κάλεσμα προς όλους τους κατοίκους του νησιού για συμμετοχή στη συγκέντρωση που οργανώνει την Παρασκευή 19 Ιουλίου, στις 9 μ.μ., στην πλατεία Ευδήλου. Με το σύνθημα «Όλο το νησί μια γροθιά για την ικανοποίηση των αναγκών μας», ο Δήμος επιχειρεί να κινητοποιήσει τους πολίτες ενάντια στις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

“Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες

 • Σε μια δύσκολη συγκυρία για τους ανθρώπους του μόχθου, που το λαϊκό εισόδημα το κατατρώει η ακρίβεια και η φορολεηλασία…..
 • Που για να επιχορηγούνται οι επιχειρηματικοί όμιλοι με ζεστό χρήμα υποβαθμίζουν τα δικαιώματά μας σε υγεία, παιδεία, πολιτική προστασία….
 • Που βρίσκεται σε εξέλιξη μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την κυβέρνηση στη γη μας (Δημοτική και ιδιωτική) .
 • Που τα «σύννεφα του πολέμου» πυκνώνουν, με τη χώρα μας βαθιά μπλεγμένη με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων (και όσων κομμάτων συμφωνούν σε αυτή την κατεύθυνση) σε σχεδιασμούς που δεν έχουν σχέση με την άμυνα της χώρας.

Λέμε δεν πάει άλλο! Διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν!

Η νέα δημοτική αρχή της Λαϊκής Συσπείρωσης παρέλαβε μια εξαιρετικά δύσκολή κατάσταση. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας, παλεύουν με τα προβλήματα νυχθημερόν και αυτό το βλέπει ο κάθε καλοπροαίρετος Ικαριώτης  και Ικαριώτισσα. Αυτή η προσπάθεια όμως δεν αρκεί.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι Δήμοι της χώρας υφίστανται άγρια περικοπή της κρατικής χρηματοδότησής τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο οι  κεντρικοί αυτοτελείς πόροι (ΚΑΠ), είναι κατά 40% λιγότεροι από αυτά που έχουν νομοθετήσει όλες οι κυβερνήσεις ότι πρέπει να αποδίδουν στην τοπική διοίκηση. Αυτό σημαίνει ότι ο λαός του νησιού στερείται εργαζόμενους που θα κάλυπταν κενά για να απολαμβάνει καλύτερες υπηρεσίες, του κλέβουν χρήματα που θα μπορούσαν να γίνουν έργα για τα σχολεία, την οδοποιϊα, το θέμα του νερού και τόσα άλλα. Ταυτόχρονα η υποχρηματοδότηση των Δήμων είναι καθαρά ταξική πολιτική που θέλει να φορτώσει το κόστος των δημοτικών υπηρεσιών στους δημότες κάτι με το οποίο εμείς ως δημοτική αρχή είμαστε αντίθετοι.

Ικαριώτες, Ικαριώτισσες, τα ζητήματα είναι πολλά. Αφορούν την υγεία, την κατάσταση των σχολείων, που ήδη έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις, την πολιτική προστασία και το συναγερμό που έχουμε σημάνει μες στην αντιπυρική περίοδο, καθώς το κεντρικό κράτος μας έχει αφήσει απροστάτευτους. Ακόμα σε σχέση με τα αιτήματά μας για την υπερβόσκηση, τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και πρωτοβουλίες που αφορούν τον πολιτισμό, την πάλη κατά των ναρκωτικών. Παντού μπροστά μας ένα εχθρικό κράτος.

Πρώτης γραμμής πρόβλημα για το λαό της Ικαρίας σήμερα είναι η κατάσταση που δημιουργήθηκε με την προανάρτηση του κτηματολογίου και την κύρωση των δασικών χαρτών της Ικαρίας. Καταγγέλλουμε αυτή τη μεθόδευση που στόχο έχει να προικίσει τους «επενδυτές» των ΑΠΕ που μοναδική επιδίωξη έχουν να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες (βουνά) της Ικαρίας και θα διεκδικήσουμε συλλογικά, Δήμος και κάτοικοι, με κάθε μέσο, την ακύρωση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης. Διαφορετικά όλοι σχεδόν οι Ικαριώτες θα υποχρεωθούν να απολέσουν ένα μέρος τουλάχιστον από το βιος τους.

Γι’ αυτά τα ζητήματα ήδη έχουμε συζητήσει σε πολλά χωριά και θα ακολουθήσουν και άλλα. Προεκλογικά είχαμε δεσμευτεί ότι μαζί με το λαό της Ικαρίας θα παλέψουμε κόντρα σε μια εχθρική για τους ανθρώπους του μόχθου πολιτική, σε ένα θεσμό της Τοπικής Διοίκησης που με τα χρόνια και τους απανωτούς νόμους έχει γίνει πολύ πιο αντιδραστικός στενεύοντας τα περιθώρια χειρισμών και ελιγμών.

Ταυτόχρονα αναδεικνύουμε ότι χωρίς επαρκή χρηματοδότηση δεν μπορούμε να έχουμε το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες του Δήμου όχι μόνο να υπολειτουργούν αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορούν να ανταποκριθούν καθόλου στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας. Σήμερα στο δήμο Ικαρίας λείπουν δεκάδες εργάτες και υπάλληλοι, και αυτοί λείπουν από την καθαριότητα, την ύδρευση, την τεχνική υπηρεσία, τους παιδικούς σταθμούς, το γηροκομείο και πολλά άλλα.

Όμως δεν υπάρχουν αδιέξοδα, κανένας συμβιβασμός με τη μιζέρια!

Η λαϊκή κινητοποίηση δίνει διέξοδο όταν στοχεύει την πολιτική που υπονομεύει τα όνειρά μας, όταν πολεμά την πολιτική που υποτάσσει τις ανάγκες μας στην ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και την ένταση της εκμετάλλευσης.

Γι’ αυτό σας καλούμε όλους και όλες την Παρασκευή 19 Ιουλίου στην πλατεία Ευδήλου στις 9 μ.μ.

Παράλληλα ξεκινάμε την προετοιμασία για την  κλιμάκωση του αγώνα του Δήμου μας, μαζί με όλους τους απανταχού Ικαριώτες και Ικαριώτισσες, με κινητοποίηση το Σεπτέμβρη στην Αθήνα!

Διεκδικούμε :

 • Νομοθετική ρύθμιση για την αναγνώριση δασών και δασικών εκτάσεων της Ικαρίας ως δημοτικών.
 • Νομοθετική ρύθμιση για τα προβλήματα που προέκυψαν με την προανάρτηση του κτηματολογίου στη Ικαρία.
 • Να αποδοθούν στους Δήμους τα χρήματα που δικαιούνται χωρίς καμία παρακράτηση.
 • Πρόσθετη χρηματοδότηση για έκτακτες ανάγκες.
 • Χρηματοδότηση με βάση τις ανάγκες του κάθε Δήμου σε προσωπικό και εξοπλισμό μηχανημάτων, οχημάτων, αναγκαίων έργων, κτλ.
 • Να μπορούμε να κάνουμε μόνιμες προλήψεις προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, για πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου μας.
 • Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι μας.
 • Να καταργηθεί η διάταξη Βορίδη”.

 

Related posts

​175η Αποστολή Κινητών Ιατρικών Μονάδων | Φούρνοι Κορσεών | 15-17 Ιουλίου 2024

admin

Ανακοίνωση της Πανικαριακής Ενότητας Αλλαγής για το Φράγμα Αρνοπέζια

admin

Απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση στην Ικαρία

admin

Πολιτιστικές εκδηλώσεις Φούρνων Κορσεών 2024

admin

Έκκληση του Δήμου Ικαρίας για καθαρισμό ακτής από πετρελαιοειδή

admin

Ο Δήμος Ικαρίας απαντά στις φήμες για δημιουργία ανοιχτής δομής φιλοξενίας μεταναστών

admin

Ο Δήμαρχος Ικαρίας και η Δημοτική Αρχή, αποχαιρετούν με θλίψη την Χριστίνα Ξηρού

admin

Καταγγελία από το Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας για το εργατικό «ατύχημα» στην Ικαρία

admin

Ικαρία: Αγωνία για 36χρονο εναερίτη που χτυπήθηκε από μέση τάση 20KV

admin