27.2 C
Σάμος
25/07/2024
Δήμος

Πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας των Αντιδημαρχιών απο την «Ανατροπή»

Τη δέσμευσή της για τον ορισμό πέντε θεματικών αντιδημάρχων, καθώς και τη θέσπιση ενός μοτίβου αποκεντρωμένης διοίκησης, διαμοιράζοντας τις έδρες των αντιδημαρχιών σε διάφορα, κομβικά σημεία του Δήμου, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Ανατροπή».

Η παράταξη αναφέρει:

“Οι Αντιδήμαρχοι έχουν τον ρόλο του συντονισμού της εκτελεστικής λειτουργίας σε όλο το Δήμο, με σωστό καταμερισμό των αρμοδιοτήτων. Η “Ανατροπή” και ο υποψήφιος Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Χρήστος Χατζηχριστοδούλου πιστεύει ακράδαντα σε ένα νέο, πρωτοποριακό μοντέλο λειτουργίας των Αντιδημαρχιών. Θεωρούμε λανθασμένη τον έως τώρα κατά τόπους, ανά δημοτική ενότητα διαμοιρασμό των αρμοδιοτήτων.

Δεσμευόμαστε, λοιπόν, για τον ορισμό 5 θεματικών Αντιδημάρχων, με εξειδικευμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα. Επιπρόσθετα, θεσπίζουμε ένα μοτίβο αποκεντρωμένης διοίκησης, διαμοιράζοντας τις έδρες των Αντιδημαρχιών σε διάφορα, κομβικά σημεία του Δήμου, από όπου εκεί θα ξεκινάει η οργάνωση και η λήψη αποφάσεων και θα υλοποιείται σε όλο τον Δήμο.

Οι 5 θεματικοί Αντιδήμαρχοι θα είναι οι εξής:

 1. Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου, Ανακύκλωσης και Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
 • Στην αρμοδιότητά αυτή ανήκει η καθαριότητα του Δήμου, η αποκομιδή των σκουπιδιών, η αποκομιδή και διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών, ο καλλωπισμός των δημοτικών χώρων με πράσινο, η λειτουργία εγκαταστάσεων για την παραγωγή και προώθηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κτλ.
 • Έδρα της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας ορίζεται η πόλη της Σάμου, με παράρτημα αυτής στη Χώρα.
 1. Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Ακίνητης περιουσίας και Προγραμματισμού.
 • Στην αρμοδιότητά αυτή ανήκουν τα οικονομικά του Δήμου, η διαχείριση των εσόδων και των εξόδων, η αξιοποίηση της δημοτικής ακίνητης περιουσίας, η μέριμνα για τη διατήρηση του εξοπλισμού, ο προγραμματισμός των προμηθειών, ο προγραμματισμός και η ένταξη των διάφορων μελετών κτλ.
 • Έδρα της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας ορίζεται η πόλη της Σάμου.
 1. Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Τεχνικών υπηρεσιών και Πολιτικής προστασίας.
 • Στην αρμοδιότητά αυτή ανήκουν η διεύθυνση των τεχνικών υπηρεσιών, ο έλεγχος της πορείας των νέων έργων, η λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών, η λειτουργία των μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, η συνεργασία με τους προέδρους των κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους, η διευθέτηση των ζητημάτων της καθημερινότητας, η οργάνωση της πολιτικής προστασίας κτλ.
 • Έδρα της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας ορίζεται η πόλη της Σάμου και η Χώρα.
 1. Αντιδήμαρχος Πρωτογενή Τομέα, Δευτερογενή Τομέα και Εμπορίου.
 • Στην αρμοδιότητα αυτή ανήκουν η ανάπτυξη του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, η ανάπτυξη του εμπορίου, η συνεργασία με παραγωγούς και καταστηματάρχες, η δημιουργία σχετικών υποδομών, η προώθηση των τοπικών προϊόντων κτλ.
 • Έδρα της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας ορίζονται οι Μυτιληνιοί.
 1. Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Πολιτισμού και Αθλητισμού
 • Στην αρμοδιότητα αυτή ανήκουν η ανάπτυξη του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, η προώθηση και δημιουργία εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, η διαφήμιση του Δήμου κτλ.
 • Έδρα της συγκεκριμένης αντιδημαρχίας ορίζεται στο νέο δημαρχικό μέγαρο στο Πυθαγόρειο, με παράρτημα αυτής στο Κοκκάρι.

Ο ρόλος των Αντιδημάρχων είναι πολύ σημαντικός, αλλά και με ουσιαστικό έργο. Με δικές τους πρωτοβουλίες, ιδέες, προγραμματισμό και διεύθυνση, οργανώνεται η σωστή λειτουργία του Δήμου και η αναβάθμιση του τόπου. Για το λόγο αυτό η επιλογή αυτών των Αντιδημάρχων θα γίνει με τη συνεκτίμηση τριών σημαντικών στοιχείων: ποιος θέλει, ποιος ξέρει, ποιος μπορεί.

Επιπρόσθετα, 5 επιλεγμένοι ειδικοί σύμβουλοι ή ειδικοί συνεργάτες ή επιστημονικοί συνεργάτες θα συνεπικουρούν με τη σειρά τους το έργο των Αντιδημάρχων. Θα επιλεγούν με διαφανούς τρόπους, με δημόσια πρόσκληση προς το σύνολο των δημοτών. Κάθε ένας από αυτούς, έχοντας τις κατάλληλες επιστημονικές γνώσεις, θα συνεργάζεται κατ’ αποκλειστικότητα με τον αντίστοιχο Αντιδήμαρχο. Ενδεικτικά για την πρώτη αντιδημαρχία προτείνονται εξειδικευμένες γνώσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για την δεύτερη εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στα επιδοτούμενα προγράμματα, για την τρίτη εξειδικευμένες γνώσεις στην πολιτική προστασία, για την τέταρτη εξειδικευμένες γνώσεις στην γεωπονία-κτηνοτροφία και για την πέμπτη εξειδικευμένες γνώσεις στην τουριστική και πολιτιστική προώθηση”.

Related posts

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου έχει μετατραπεί σε “απέραντο σκουπιδότοπο”

admin

Ο Δήμαρχος Πάρης Παπαγεωργίου ενημερώνει για έργα και υδάτινους πόρους

admin

Ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης των Μυτιληνιών

admin

Ο Δήμος Δυτικής Σάμου ανοίγει κλιματιζόμενους χώρους λόγω καύσωνα

admin

Συγχαρητήριο μήνυμα Δημάρχου για τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιάννη Πατηνιώτη

admin

Πτώση ελικοπτέρου στη Σάμο: Μνημόσυνο για τους δύο ήρωες πιλότους

admin

Ολοκληρώθηκε η αντικατάσταση της αντλίας στο κεντρικό αντλιοστάσιο Πυθαγορείου

admin

Επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της πυρκαγιάς της 13ης Ιουλίου 2022 στην Πλάκα Παλαιοχωρίου

admin

Βαγγέλης Καρράς: Σε κίνδυνο οι χρηματοδοτήσεις για έργα στο Πυθαγόρειο

admin