32.2 C
Σάμος
17/07/2024
Σαμιακά

Σωματείο Εργαζομένων Ε.Ο.Δ.Υ: Στα χέρια του «κανένα» η παροχή φροντίδας υγείας προσφύγων και μεταναστών από 1/7

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, 15 Ιουνίου, το Σωματείο Εργαζομένων ΕΟΔΥ καταγγέλλει τη μη έγκαιρη ενημέρωση εκατοντάδων εργαζομένων του προγράμματος Philos για τη μη ανανέωση των συμβάσεών τους, που λήγουν στις 30 Ιουνίου 2024.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.) ενημέρωσε τους εργαζόμενους μέσω e-mail την Παρασκευή το μεσημέρι, ότι οι συμβάσεις τους θα λήξουν στις 30 Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Μαΐου είχε ζητηθεί από τους εργαζόμενους να υποβάλουν υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής ή όχι της παράτασης των συμβάσεων τους έως τις 31 Ιουλίου 2024. Η ανακοίνωση επισημαίνει ότι αυτή η κίνηση βρίσκεται σε αντίθεση με το ΦΕΚ 64Α’ – 01/05/2024, παρ. 2 του Άρθρου 37 του ν.5107/2024, το οποίο αναφέρει την ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου.

Η ανακοίνωση εκφράζει την οργή και αγανάκτηση των εργαζομένων για την ανεξήγητη απόφαση της διοίκησης του ΕΟΔΥ, υπογραμμίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο το εργασιακό μέλλον περίπου 400 εργαζομένων που έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους τόσο στο προσφυγικό πληθυσμό όσο και σε δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Επιπλέον, η ανακοίνωση θέτει ερωτήματα σχετικά με την συνέχεια του έργου των εργαζομένων αυτών στις δομές, τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, δεδομένου ότι δεν έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΟΜ και ιατρικού ομίλου ή/και ΜΚΟ για την εκτέλεση του προγράμματος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ. Οι εκπρόσωποι των αναδόχων του προγράμματος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ δήλωσαν ότι πριν τις 15 Σεπτεμβρίου δεν θα είναι έτοιμοι να αναλάβουν.

Το Σωματείο ζητά από τον ΕΟΔΥ και τα αρμόδια Υπουργεία να απαντήσουν τι σκοπεύουν να κάνουν για το μέλλον των εργαζομένων και τις συνέπειες της απόφασης αυτής.

Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με τη δέσμευση των εργαζομένων να μην υποκύψουν σε αυθαιρεσίες και να συνεχίσουν να υπερασπίζονται το δικαίωμα στη σταθερή εργασία και τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων ΕΟΔΥ:

Στις 30/06/2024 ο ΕΟΔΥ τερματίζει την παροχή φροντίδας υγείας στις δομές προσφύγων και στο ΕΣΥ παύοντας τις συμβάσεις του προσωπικού Philos.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κίνηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), ο οποίος Παρασκευή μεσημέρι θεώρησε σωστό να ενημερώσει μέσω ενός ελεεινού e-mail εκατοντάδες εργαζόμενες και εργαζόμενους του προγράμματος Philos ότι οι συμβάσεις τους θα λήξουν στις 30/06, παρά το γεγονός ότι στις αρχές Μαΐου ο ίδιος ο ΕΟΔΥ ζήτησε από τους εργαζόμενους υπεύθυνες δηλώσεις αποδοχής ή όχι παράτασης έως και 31/7/2024. Η απαράδεκτη και ανεξήγητη αυτή κίνηση της διοίκησης του ΕΟΔΥ είναι σε πλήρη αντιπαράθεση αφενός με το ΦΕΚ 64Α’- 01/05/2024, παρ. 2 του Άρθρου 37 του ν.5107/2024, στο οποίο αναφέρεται η ανανέωση των συμβάσεων μέχρι τις 31/07 και σύμφωνα με αυτό συντάχθηκαν και οι δηλώσεις αποδοχής των προτάσεων μας.

Η ανάλγητη αυτή κίνηση μόνο οργή και αγανάκτηση μας προκαλεί. Μια κίνηση που θέτει εργαζόμενους που έδωσαν τόσα χρόνια τον καλύτερο τους εαυτό σε υπηρεσίες παροχής φροντίδας υγείας τόσο στον πληθυσμό προσφύγων μεταναστών, όσο και σε δομές του Εθνικού Συστήματος υγείας σε ένα ασταθές και αβέβαιο εργασιακό περιβάλλον.

Πέρα από την οργή, γεννιούνται όμως και πολλά ερωτήματα:

Ποιος θα συνεχίσει το έργο αυτών των εργαζομένων στις δομές, στα νοσοκομεία, στο ΕΚΑΒ; Το ίδιο το Υπουργείο Μετανάστευσης μας ενημέρωσε, στην πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους μας, ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΔΟΜ και ιατρικού ομίλου ή/και ΜΚΟ για την εκτέλεση του προγράμματος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ.

Μάλιστα, εκπρόσωποι των αναδόχων του προγράμματος ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ –που πρόκειται να αντικαταστήσει/συνεχίσει το Phlos- κατά τις επισκέψεις τους σε καμπ τον τρέχοντα μήνα δήλωσαν ότι πριν τις 15/09 δεν πρόκειται να είναι «έτοιμοι». Ας μας απαντήσει λοιπόν ο Ε.Ο.Δ.Υ. και τα αρμόδια Υπουργεία τι σκοπεύουν να κάνουν;

Ποιο θα είναι το μέλλον των περίπου 400 εργαζομένων στα υποέργα του Philos;

Πώς να μην αναρωτηθούμε για τα κίνητρα και τη χρονικότητα αυτού του e-mail προς το προσωπικό Philos; Παρασκευή και ώρα 14:38, ημέρα που συμπληρώνεται ένας χρόνος ακριβώς από το εγκληματικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πάνω από 600 πρόσφυγες, 14 Ιουνίου 2024 ημέρα κυβερνητικού ανασχηματισμού με αλλαγή στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και παραμονή «επί τα αυτά» στο Υγείας. Συμβολική και «σημαδιακή» η μέρα λοιπόν που αποφάσισε η διοίκηση του ΕΟΔΥ να απειλήσει με τον εργασιακό καιάδα τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους του PHILOS.

Δεν θα σκύψουμε το κεφάλι σε κάθε αυθαιρεσία και μόχλευση εναντίον του εργασιακού μας μέλλοντος και της προάσπισης της δημόσιας υγείας ως καθολικό αγαθό.

Related posts

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα Αγριογούρουνα

admin

Συνέντευξη Τύπου για την πορεία των έργων στη Σάμο από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

admin

Πυρκαγιά στους Μαυρατζαίους – Άμεση κινητοποίηση Πυροσβεστικής και ΕΜΟΔΕ Σάμου

admin

Επιτυχής δράση μέτρησης Οστικής Πυκνότητας στον Δήμο Ανατολικής Σάμου

admin

Ταλαιπωρία με την απογευματινή πτήση της Aegean προς Σάμο

admin

Εντυπωσιακή παρουσία των Αθλητών της Χίου-Σάμου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κ16

admin

Ο πατήρ Λεόντιος, κατά κόσμον Παπα-Λεωνίδας

admin

Ασθενής σεισμική δόνηση στη Σάμο

admin

Κάλεσμα για παράσταση διαμαρτυρίας κατά των Αγριογούρουνων

admin