27.8 C
Σάμος
01/07/2025
Πολιτιστικά

Το Τηγάνι, μικρό περιοδικό, τεύχος 30, Μάιος 2020

Banner Samos24

 

Εν μέσω κορονοϊού και καραντίνας κυκλοφόρησε το 30ό τεύχος του μικρού περιοδικού Το Τηγάνι.

Λιτή αλλά ιδιαίτερα προσεγμένη εμφάνιση και ύλη που σχετίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το Πυθαγόρειο, την ιστορία του, τις αγωνίες και τις προσδοκίες των ανθρώπων του. Εκτείνεται σε τέσσερα δεκαεξασέλιδα με ποικίλα κείμενα, άλλα στοχαστικά δοκιμιακά, άλλα αφηγηματικά, περιγραφικά, άλλα φαντασίας, άλλα ιστορικά της πρόσφατης και ιστορίας του Πυθαγορείου και της αρχής του λιμανιού του κι άλλα που καταγράφουν ευτράπελα γεγονότα της μικροκοινωνίας του Τηγανίου. Στα αφηγηματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προφορικές μαρτυρίες και αναμνήσεις.

Πολύ σημαντικά είναι και τα μικρά κείμενα του προλόγου υπό τον γενικό τίτλο «Μεταξύ μας». Σκέψεις και προβληματισμοί για το παρόν και το μέλλον της πόλης και του νησιού μας, νύξεις για τις συνέπειες των κρίσεων που διαδέχεται η μια την άλλη, οικονομική, προσφυγική και τώρα υγειονομική λόγω της πανδημίας συνθέτουν ένα σύνολο που απεικονίζει εύγλωττα τη σύγχρονη πραγματικότητα. Όσον αφορά την καραντίνα η αναφορά στα μέτρα του Καποδίστρια σε μιαν αντίστοιχη επιδημία, φανερώνει ότι η αντίδραση της πολιτείας και της κοινωνίας δεν είναι μόνο σημερινή. Παρόμοιες πρακτικές ακολουθήθηκαν και στο παρελθόν.

Και όλα αυτά σε ένα μόνο τεύχος του μικρού περιοδικού Το Τηγάνι, έκδοση του Συλλόγου Πυθαγορείων Σάμου, Αθηνών, Πειραιώς και περιχώρων, που τιμάται προς 4 ευρώ το τεύχος ή 12 ευρώ για την ετήσια συνδρομή του.  Η κεντρική του διάθεση γίνεται από το βιβλιοπωλείο του Σταύρου Καριώτογλου στο Πυθαγόρειο, ενώ η έκδοσή του στηρίχθηκε στην ευγενική συνδρομή χορηγών των οποίων τα ονόματα καταγράφονται στο οπισθόφυλλο του τεύχους.

Related posts

“Καπετάν Λαχανάς” – 23ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στη Σάμο

admin

27 – 29 Ιουνίου – 3ο Φεστιβάλ Agatha Αστυνομικής Λογοτεχνίας Σάμου

admin

Έναρξη 2ου Θερινού Σχολείου Μαθηματικών στη Σάμο με κεντρικό ομιλητή τον Τεύκρο Μιχαηλίδη

admin

Το πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας στη Σάμο

admin

Με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου του Χρίστου Λάνδρου για τη Σαμιακή Επανάσταση

admin

Δράση Μαθητών Β2 του «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ» Γενικού Λυκείου: «Πάρε ό,τι χρειάζεσαι»: «Πάρε ό,τι χρειάζεσαι»

admin

Γιώργος Μηλιώτης: Δύο νέα τραγούδια και μία διαδρομή από τη νοσταλγία στους ορίζοντες

admin

“The Dance Show 2025”: Μια εκθαμβωτική γιορτή χορού από το Dance Studio Maria Chatzinikolaou

admin

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο φέρνει τ’ άστρα στη Σάμο: Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων

admin