28.9 C
Σάμος
14/06/2025
Σαμιακά

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού, που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) την Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2025, η κακοκαιρία αναμένεται να πλήξει κυρίως τη δυτική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα έως την Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2025. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων περιλαμβάνουν ισχυρές βροχές, καταιγίδες, πυκνές χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 13-01-2025

α) ΒΡΟΧΕΣ – ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται αρχικά στο Ιόνιο (κυρίως το νότιο), τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την Πελοπόννησο και βαθμιαία στη Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία (κυρίως στα ανατολικά), τις Σποράδες και την Εύβοια.

β) ΧΙΟΝΙΑ

Στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τη Θεσσαλία πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν τοπικά σε ορεινές- ημιορεινές περιοχές και κατά τόπους θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο.

Στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά – ημιορεινά.

γ) ΑΝΕΜΟΙ

Στο βόρειο Αιγαίο θα πνέουν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν θυελλώδεις ανατολικοί νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

δ) ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ

Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση στα κεντρικά και βόρεια της τάξεως των 3 με 4 βαθμών.

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 14-01-2025

Οι χιονοπτώσεις στα βόρεια βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής χώραςΤοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένονται στα κεντρικά και νότια, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις θαλάσσιες περιοχές.

Οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο εντάσεως 8 με 9 και στο Ιόνιο 7 με 8 μποφόρ βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες θα εξασθενήσουν.

Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή.

 

Οδηγίες αυτοπροστασίας

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ακολουθώντας τις οδηγίες για αυτοπροστασία:

  • Ασφαλίστε αντικείμενα που μπορούν να παρασυρθούν από τον άνεμο.
  • Αποφύγετε διασταυρώσεις χειμάρρων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.
  • Ελέγξτε τα λούκια και τις υδρορροές για να εξασφαλίσετε ομαλή αποστράγγιση.
  • Αποφύγετε δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές ή σε εξωτερικούς χώρους κατά την κορύφωση των φαινομένων.
  • Σε περίπτωση χιονοπτώσεων, φροντίστε να έχετε κατάλληλα ελαστικά ή αντιολισθητικές αλυσίδες, ιδίως για ορεινές διαδρομές.

Φωτογραφία  Διαμαντής Γεωργίου.

Related posts

Το Σ.Α.Σ. αποδυναμώνει το λιμάνι της πρωτεύουσας της Σάμου παρά την ξεκάθαρη νομοθεσία;

admin

Οριστικό: «Πράσινο φως» για τον διαγωνισμό του Μαγνητικού Τομογράφου στη Σάμο

admin

Γ.Ν. Σάμου: Επιτυχής η πρώτη δημιουργία αγγειακής προσπέλασης (φίστουλα) για αιμοκάθαρση

admin

Το μήνυμα της Διευθύντριας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σάμου για τη λήξη της σχολικής χρονιάς

admin

Δεύτερη γέννα σε ασθενοφόρο μέσα σε ένα μήνα στη Σάμο

admin

Ασφυξία σε πολίτες και επαγγελματίες – Καθυστερήσεις 2-4 μηνών για ένα πιστοποιητικό από το Υποθηκοφυλακείο

admin

Σάμος: Διπλή γιορτή για τον Ποιμενάρχη Σάμου, Ικαρίας & Φούρνων κ.κ. Ευσέβιο

admin

 Νέα Ψηφιακή Εποχή για την Ενοικίαση Αυτοκινήτων στη Σάμο με την νέα ιστοσελίδα του Aramis Rent a Car

admin

«Ταξίδι στο φως και στον χρόνο» από το Δημοτικό Σχολείο Βαθέος

admin