Η φετινή χρονιά στη Σάμο χαρακτηρίστηκε από την εξαιρετική ποιότητα των σταφυλιών, η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία και κρίνεται ως η καλύτερη των τελευταίων 30 ετών.
Ωστόσο, η συνολική παραγωγή υπήρξε σχετικά μη ικανοποιητική, επηρεαζόμενη από μια σειρά κλιματικών συνθηκών που δοκίμασαν τους αμπελώνες όπως δήλωσε στο Ράδιο Αρμονία ο Θοδωρής Χαρμπής, Γεωπόνος της ΕΟΣ Σάμου.
Οι κλιματικές συνθήκες έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη φετινή παραγωγή. Συγκεκριμένα, η ανεμοθύελλα που έλαβε χώρα τον περασμένο Μάιο, σε συνδυασμό με τις επιθέσεις από αγριογούρουνα, η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες, συνέβαλαν στην καταπόνηση των αμπελιών. Αυτά τα φαινόμενα οδήγησαν τα σταφύλια να συρρικνωθούν και να αφυδατωθούν, προκαλώντας έτσι σημαντική μείωση στη συνολική παραγωγή.
Παρά τις δυσκολίες, η ποιότητα των σταφυλιών παραμένει εξαιρετική, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη φήμη των σαμιώτικων κρασιών στις διεθνείς αγορές