13/10/2024
Σαμιακά

Συνάντηση για τα αγριογούρουνα στη Σάμο με τον Υπουργό Περιβάλλοντος

Συνάντηση του βουλευτή Σάμου και του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Σάμου με τον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Θ. Σκυλακάκη για το ζήτημα των αγριογούρουνων

Προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποιήθηκε σήμερα μεταξύ του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θ. Σκυλακάκη, του προέδρου του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου  κ. Ιωάννη Σκούτα και του βουλευτή Σάμου κ. Χριστόδουλου Στεφανάδη, προκειμένου να συζητήσουν το κρίσιμο ζήτημα του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων στο νησί αλλά και την επίδραση αυτών στις αγροτικές καλλιέργειες και το σαμιακό αμπελώνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο βουλευτής Σάμου μίλησε για «απόγνωση» των αγροτών από τις καταστροφές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις καλλιέργειες, ενώ ο πρόεδρος του Ε.Ο.Σ Σάμου αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων καθώς η φετινή αμπελουργική χρονιά στιγματίζεται από κλιματολογικές αλλαγές που προκάλεσαν πρωϊμότητα τρύγου, μείωση παραγωγής και μεγάλες καταστροφές στους αμπελώνες του μοσχάτου.

Η διεξοδική συζήτηση με τον υπουργό επικεντρώθηκε στην ανάγκη υλοποίησης συγκεκριμένων μέτρων που θα προστατεύσουν την τοπική αγροτική παραγωγή και θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά της αλλά και το εισόδημα των παραγωγών.

Ο υπουργός έθεσε ως άμεση προτεραιότητα την εκπόνηση μελέτης για τον πληθυσμό και τη διασπορά των αγριογούρουνων στη Σάμο, με σύντομο χρονικό άξονα ολοκλήρωσής της, ώστε να εξευρεθούν οι πλέον αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης.

Μεταξύ των προτάσεων που θα τεθούν σε διερεύνηση είναι, η επικήρυξη των θηλυκών αγριόχοιρων προκειμένου να περιοριστεί η αναπαραγωγή τους, η προσέλκυση κυνηγετικών ομάδων από συλλόγους εκτός νομού, η επιμήκυνση της κυνηγετικής περιόδου για το συγκεκριμένο είδος και άλλα.

«Η συνεργασία μας με το Υπουργείο είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της αγροτικής παραγωγής και του σαμιακού αμπελώνα. Είναι απαραίτητο να βρούμε λύσεις που θα βοηθήσουν τους παραγωγούς και θα προστατεύσουν το περιβάλλον», δήλωσε ο βουλευτής Σάμου Χρ. Στεφανάδης,  στο πέρας της συναντήσεως.

«Θεωρώ πως η συνάντηση με τον υπουργό κ. Σκυλακάκη, ο οποίος ήταν γνώστης του θέματος και κινήθηκε με αμεσότητα,  είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας πιο συντονισμένης προσέγγισης στο πρόβλημα του υπερπληθυσμού των αγριογούρουνων, με σκοπό την προστασία της τοπικής παραγωγής αλλά και της φυσικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Σάμου, που είναι το μοσχάτο σταφύλι…» σημείωσε ο πρόεδρος Ε.Ο.Σ Σάμου κ. Σκούτας.

Related posts

Προκήρυξη 6 θέσεων Ιατρών για το Νοσοκομείο Σάμου

admin

Σάμος: Ημερίδα για πρόληψη φαινομένων βίας στα σχολεία – Ομιλία Γ. Νικολαΐδη

admin

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την κινητοποίηση της 9ης Οκτώβρη στο Καρλόβασι

admin

Δύο ακόμα χρυσές βραβεύσεις για τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου

admin

Εορτασμός 40ής επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

admin

Στη Β’ φάση ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για τα υποβρύχια καλώδια δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου

admin

Η Σάμος χωρίς αεροδρόμιο για 20 ημέρες λόγω έργων- Τι απαντά η Fraport Greece

admin

Δωρεάν μαζικές στειρώσεις στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Στο νοσοκομείο η Καίτη Γκρέυ

admin