26.1 C
Σάμος
12/10/2024
Δήμος

“Ηχηρό Όχι στις Συγχωνεύσεις Σχολείων από τη Δυτική Σάμο”

Με την υπ’ αριθ. 178/2024 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ψήφισμα που καταδικάζει τη σύμπτυξη τμημάτων στο Λύκειο Καρλοβασίου, εκφράζοντας την αντίθεση του Δήμου Δυτικής Σάμου στην απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου και του Υπουργείου Παιδείας.

Ψήφισμα:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Σάμου εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση της Περιφερειακής Διευθύντριας Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, της Διεύθυνσης Δ.Ε. Σάμου και του Υπουργείου Παιδείας που οδηγεί σε συγχώνευση τμήματα σχολείων στον Δήμο μας με σαφή στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Ειδικά για τον Δήμο Δυτικής Σάμου ενδεικτικά αναφέρουμε: • Γυμνάσιο Καρλοβάσου από 12 τμήματα πέρσι 10 φέτος, • Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου από 5 τμήματα πέρσι 3 φέτος (σε κοντέινερ) • ΓΕΛ Καρλοβάσου από 9 τμήματα πέρσι 6 φέτος. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτά υπάρχει πλήθος γνωματεύσεων από τα ΚΕΔΑΣΥ που παράνομα δεν έχουν ληφθεί υπόψιν, καθώς και εγκρίσεων πλήρους παράλληλης στήριξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις παραπάνω συμπτύξεις θα υπάρχουν θηριώδη τμήματα 30 ατόμων, καθώς σε αυτά θα φοιτούν οι 27 μαθητές μαζί με τον εκπαιδευτικό γενικής παιδείας, τον εκπαιδευτικό ένταξης και τον εκπαιδευτικό παράλληλης στήριξης ! Ειδικά στο Γυμνάσιο Μαραθοκάμπου, τα τμήματα που συμπτύσσονται στεγάζονται στα (έτσι και αλλιώς ακατάλληλα) κοντέινερ με αποτέλεσμα να στοιβάζονται 27 παιδιά σε αίθουσες που δεν μπορούν κατά το Νόμο να στεγάσουν πάνω από 16 ! Ενώ και στο ΓΕΛ Καρλοβάσου η χωρητικότητα των αιθουσών είναι για 20-21 μαθητές και όχι για 27. Ο Νόμος περί Πυρασφάλειας Δημόσιων Κτιρίων (ΦΕΚ 80, τεύχος Α, 7 του Μάη του 2018, πίνακας σελίδας 7833 που υπάρχει αναρτημένο στον δεσμό https://www.elinyae.gr/ethniki-nomothesia/pd-412018-fek-80a-752018) σύμφωνα με τον οποίο σε κάθε άτομο πρέπει να αντιστοιχούν 2 τετραγωνικά μέτρα δαπέδου παραβιάζεται ωμά και η ασφάλεια των μαθητών του τόπου μας μπαίνει σε δεύτερη μοίρα ! Υπενθυμίζουμε δε ότι το Υπουργείο Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του προκλητικά αδιαφορούν για το ότι η ΑΚΡΙΤΙΚΗ Σάμος είναι ακόμα επίσημα χαρακτηρισμένη σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης» λόγω του καταστροφικού σεισμού του 2020. Είμαστε αντίθετες/οι σε αυτές τις αντιπαιδαγωγικές και αντιεκπαιδευτικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που οδηγούν στην επιβάρυνση της ποιότητας της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι αποφάσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις διαγνώσεις για παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, οδηγούν στη δημιουργία πολυπληθών και μη λειτουργικών τμημάτων. Πόση πια υποβάθμιση της Παιδείας πρέπει να ανεχτούμε στο νησί μας και γιατί; Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δυτικής Σάμου απαιτεί από το ΥΠΑΙΘΑ, την Περιφερειακή Διεύθυνση Βορείου Αιγαίου, την Διεύθυνση Δ.Ε. Σάμου να ακυρωθούν άμεσα όλες οι συμπτύξεις και συγχωνεύσεις τμημάτων που αφορούν τον Δήμο μας, 3 ενώ παράλληλα συντάσσεται με το αίτημα των εκπαιδευτικών σωματείων για μείωση του αριθμού των μαθητριών και των μαθητών ανά τμήμα σύμφωνα με τις παιδαγωγικές, γνωσιακές και ψυχολογικές ανάγκες. Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου έχει ζητήσει να εξαιρεθεί η Σάμος από τις συγχωνεύσεις τμημάτων ενώ και το Εργατικό Κέντρο Σάμου με πρόσφατη ανακοίνωση ζητά την ανάκληση των συγχωνεύσεων. Ανάλογα ψηφίσματα έχουν ήδη ψηφιστεί σε πολλούς Δήμους της Πατρίδας μας (ενδεικτικά αναφέρουμε τον Δήμο Αθηναίων)».

 

Related posts

Παπαθεοφάνους: Αγωνιζόμαστε για έναν πιο δυνατό και φωτεινό Δήμο

admin

Χρηματοδότηση έργου παραλιακής οδού Αγίου Κωνσταντίνου

admin

Η ΑΝΑΣΑ για τη Σάμο για την εκτέλεση του έργου “Βελτίωση-αποκατάσταση εσωτερικής οδοποιίας κοινοτήτων Σαμίων και Βαθέος”

admin

Εντάχθηκε το Πρόγραμμα Ψηφιακού Μετασχηματισμού Δήμου Δυτικής Σάμου

admin

Αυτοψία για το Φράγμα Καρβούνη

admin

Δειγματοληψίες νερού σε Σχολεία Δυτικής Σάμου – Δείτε τα αποτελέσματα

admin

Συλλυπητήρια Δημάρχων Ανατολικής και Δυτικής Σάμου για τον θάνατο του Γιάννη Μόρτζου

admin

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Δυτικής Σάμου για τον θάνατο του Απόστολου Τσιώλη

admin

Ο Δήμαρχος Ανατολικής Σάμου για τον θάνατο του Απόστολου Τσιώλη

admin