Μια ξεχωριστή καλλιτεχνική βραδιά, αφιερωμένη στον σπουδαίο ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, παρουσίασε την Κυριακή 18 Μαΐου 2025, ο Πολιτιστικός και Επιμορφωτικός Σύλλογος Σάμου «Η Μούσα των Σαμίων». Η εκδήλωση, που έλαβε χώρα στο Επικούρειο Μέγαρο Σάμου, αποτέλεσε το επιστέγασμα μηνών προετοιμασίας και συνεργασίας όλων των τμημάτων του συλλόγου, με περισσότερους από 50 συντελεστές να ανεβαίνουν επί σκηνής για να τιμήσουν το έργο του κορυφαίου δημιουργού.
Όλες οι δημιουργικές ομάδες της «Μούσας των Σαμίων» έδωσαν το παρών, αποδεικνύοντας τη συλλογική δουλειά και το μεράκι που επενδύθηκε σε αυτό το αφιέρωμα. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Χορωδία, η Ορχήστρα, η Ομάδα Φωτογραφίας, η Ομάδα Λογοτεχνίας, η Ομάδα Ποίησης και η Ομάδα Ψυχαγωγίας του συλλόγου.
Στην έναρξη της εκδήλωσης, τονίστηκε η διαχρονική αξία του Νίκου Γκάτσου και η σημασία της διοργάνωσης ενός ακόμη αφιερώματος προς τιμήν του. Όπως αναφέρθηκε, ο Γκάτσος παραμένει ένας ποιητής και στιχουργός τόσο σπουδαίος, που η τέχνη του αντέχει και εμπνέει διαρκώς νέα καλλιτεχνικά αφιερώματα. Η συμβολή του στον ελληνικό πολιτισμό αναλύθηκε μέσα από τρεις βασικούς άξονες:
Πρώτον, ως ο ποιητής της «Αμοργού», της εμβληματικής ποιητικής συλλογής που εισήγαγε τον ελληνικό υπερρεαλισμό στα σπίτια όλων των Ελλήνων. Δεύτερον, για την ανεκτίμητη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι, μέσα από τις συνεργασίες του με κορυφαίους συνθέτες όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος, δημιουργώντας τραγούδια που έντυσαν με ποίηση τη λαϊκή μουσική και καθόρισαν τον κανόνα του έντεχνου ελληνικού στίχου. Εκατοντάδες τραγούδια του παραμένουν ζωντανά στα χείλη όλων. Τρίτον, για την πνευματική του κατάρτιση, τη βαθιά γνώση της λογοτεχνίας, της φιλοσοφίας και της παγκόσμιας γραφής, στοιχεία που διαφαίνονται σε κάθε του δημιουργία.

Επιπλέον, υπογραμμίστηκαν οι στενές σχέσεις και η αμοιβαία εκτίμηση που μοιραζόταν ο Γκάτσος με άλλες κορυφαίες πνευματικές μορφές της εποχής του, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης, με τον οποίο διατηρούσε βαθιά φιλία και συνέστησαν το πρώτο καλλιτεχνικό στέκι του Λουμίδη, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος αναγνώριζε στο πρόσωπό του έναν μεγαλοφυή ποιητή, αλλά και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Ανδρέας Εμπειρίκος, ο Νίκος Εγγονόπουλος, ο Άρης Δικταίος και ο Γιώργος Σεφέρης. Η παρουσία και το έργο του Νίκου Γκάτσου άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους στην ελληνική λογοτεχνία, το τραγούδι και την τέχνη συνολικά, καθιστώντας τον μία από τις σημαντικότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του 20ού αιώνα.
Η βραδιά κύλησε με τα μέλη της «Μούσας» να εμπνέονται από τους στίχους και τα τραγούδια του ποιητή. Η Ομάδα Φωτογραφίας παρουσίασε έκθεση με έργα εμπνευσμένα από το έργο του Γκάτσου, δημιουργώντας «μικρά φωτογραφικά αριστουργηματάκια». Η ορχήστρα και η χορωδία απέδωσαν μερικά από τα πιο αγαπημένα τραγούδια σε στίχους του, ενώ δεν έλειψαν και στιγμές χορού υπό τους ήχους της μουσικής και των λέξεών του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία αποσπασμάτων από την «Αμοργό», τιμώντας τον πρωταρχικό λόγο της ποίησής του.
Στο τέλος της συγκινητικής βραδιάς, η Αλεξία Εμμανουηλίδου, εκ μέρους του συλλόγου, ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της ξεχωριστής εκδήλωσης, που απέδειξε για ακόμη μια φορά πως το έργο του Νίκου Γκάτσου συνεχίζει να εμπνέει και να συγκινεί.