26.7 C
Σάμος
13/06/2025
Πολιτιστικά

ΘΟΣ Σάμου: Δύο έργα του Βασίλη Κατσικονούρη για τα 40 της χρόνια

Με μια ιστορία 40 ετών να την συνοδεύει, η Θεατρική Οργάνωση Σάμου (ΘΟΣ) αποτελεί σταθερό πυλώνα πολιτιστικής δημιουργίας και προσφοράς στο νησί. Φέτος, γιορτάζοντας την ξεχωριστή αυτή επέτειο, η ΘΟΣ επιστρέφει σε έναν αγαπημένο της συγγραφέα, τον Βασίλη Κατσικονούρη, με δύο μονόπρακτα έργα του που υπόσχονται να αγγίξουν τις ψυχές του κοινού.


Μήνυμα από τη Θεατρική Οργάνωση Σάμου (ΘΟΣ)

Εφέτος η ΘΟΣ καταφεύγει και πάλι στην οικεία ηδονή, παρουσιάζοντας τον Βασίλη Κατσικονούρη, ένα συγγραφέα που ανέβηκε γρήγορα τα σκαλοπάτια της αναγνώρισης, πατώντας όμως γερά στη στέρεη παράδοση του νεορεαλιστικού ελληνικού έργου και συνεχίζοντας το ύφος και το ήθος του.

Τα παραπάνω σημειώναμε το 2010, προλογίζοντας το «Καλιφόρνια ντρίμιν», μια παράσταση που και αγαπήθηκε και βραβεία μας χάρισε.

Εφέτος γιορτάζοντας τα 40χρονά μας και τιμώντας το νεοελληνικό έργο και στις πέντε συνολικά παραγωγές της χρονιάς, καταφεύγουμε και πάλι στα δυνατά κείμενα και στους στέρεους χαρακτήρες του Βασίλη Κατσικονούρη. Ο παππούς του «Μάκη» και ο τερματοφύλακας του «Τσιτάχ» είναι ήρωες με βασικές ομοιότητες. Και οι δύο έδωσαν τον αγώνα τους γι αυτό που θεωρούσαν υποχρέωση και προσωπική αξιοπρέπεια. Η μοίρα, ιδωμένη είτε ως ιστορικός εξαναγκασμός, είτε ως τυχαιότητα, τους έριξε από την πλευρά των ηττημένων. Θα κρατήσουν όμως για τον εαυτό τους την επιλογή για το τελευταίο άλμα προς την έξοδο.

Εμείς και όσοι μας συνόδεψαν στις πρόβες, απολαύσαμε τη διαδικασία της επί σκηνής ενσάρκωσης των μονόπρακτων του Κατσικονούρη.

Ελπίζουμε και σεις να απολαύσετε το αποτέλεσμα.

Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Σάμου 16-18-23-25-30-31/5 και 1/6/25 9μμ

Τα έργα:

  • «Ο Μάκης»
  • «Τσιτάχ. Η ερημιά του τερματοφύλακα»

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία: Στέλιος Μάρκου

  • Παίζουν:

    • Παππούς: Κώστας Φώτεινας
    • Φωνή: Χρήστος Μηνούδης
    • Τσιτάχ: Κώστας Βαρβαδούκας
    • Λενάκι: Μαργώ Παναγιωτοπούλου
  • Στο μπουζούκι: ο Μανώλης Βουλαρίνος

  • Ήχοι: Ανδρέας Βαρδίκος

  • Κονσόλες: Ελένη Καραπατσούδη, Ανέστης Σαραντίδης

  • Υποβολείο: Κάτια Καλύβα

  • Φωτογραφίες: Νίκος Αγγελής

  • Αφίσα, Πρόγραμμα: Παρθενοπη Αρμενάκη

Related posts

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο φέρνει τ’ άστρα στη Σάμο: Δείτε το πρόγραμμα των δράσεων

admin

Summer Vibes by MOUSA: Τριήμερο τέχνης με φωτογραφία και μουσική στον Δημοτικό Κήπο Σάμου

admin

50 χρόνια αγάπης για τη Σάμο: Ο Dr. Werner Transier δωρίζει την ιστορική του συλλογή στο Ιστορικό Αρχείο

admin

Σάμος 2025: Το Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» υπόσχεται ένα καλοκαίρι γεμάτο τέχνη, επιστήμη & ιστορία

admin

Ο Χρίστος Λάνδρος παρουσίασε την πολιτιστική κληρονομιά της Σάμου σε μαθητές

admin

Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στον Νίκο Γκάτσο από τη «Μούσα των Σαμίων»

admin

Στους Σκοπούς της Αγάπης”: Συγκλονιστική παράσταση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βαθέος Σάμου “Ο Καπετάν Λαχανάς”

admin

«Ανοιχτές Πόρτες» στο Μουσείο Οίνου

admin

Ο Μικρός Πρίγκιπας «συνάντησε» μαθητές του ΓΕΛ Καρλοβάσου στη Βιβλιοθήκη Σάμου

admin