28.3 C
Σάμος
26/07/2025
Σαμιακά

Μ. Κάρλας: Το τοξικό νέφος των διοξινών

Περιγραφή εικόνας

ΤΟ ΤΟΞΙΚΟ  ΝΕΦΟΣ ΤΩΝ ΔΙΟΞΙΝΩΝ

Κάθε φορά που φλέγεται ο Χ.Υ.Τ.Α της Σάμου ένα τοξικό νέφος ανεβαίνει στον ουρανό, σκεπάζει τα πάντα και βαραίνει την ανάσα στα περίχωρα

Πρόκειται για το σύννεφο με τις διοξίνες.

Οι διοξίνες είναι ουσίες ιδιαίτερα τοξικές για τον άνθρωπο και για  τα ζώα καθώς, εκτός των άλλων, ενοχοποιούνται και για την πρόκληση καρκίνου.

Η κύρια αιτία έκλυσης διοξινών από τα καιόμενα απορρίμματα είναι η παρουσία χλωρίου σε αυτά.

Μια σημαντική, αν όχι η σημαντικότερη, πηγή χλωρίου είναι τα πλαστικά PVC.

Χιλιάδες τόνοι αυτού του τύπου πλαστικών καταλήγουν κάθε χρόνο στις χωματερές με την μορφή φιαλών νερού, σωλήνων, καλωδίων, μουσαμάδων κτλ.

Τα ζώα προσλαμβάνουν τις διοξίνες τρώγοντας φυτικές τροφές  που έχουν «μολυνθεί» από τη ρυπογόνο στάχτη των χωματερών που φλέγονται ανεξέλεγκτα..

Οι διοξίνες συσσωρεύονται στο ζωικό λίπος των θηλαστικών  και  παραμένουν εκεί για πάρα πολλά χρόνια αφού η ημιπερίοδος ζωής τους , δηλαδή η μείωση στο μισό της αρχικής τους ποσότητας στο σώμα,  διαρκεί από 3 έως 30 χρόνια.

Στη συνέχεια μέσω της τροφικής αλυσίδας μεταφέρονται στους ανθρώπους παρουσιάζοντας ανάλογη βιολογική συμπεριφορά και τοξικότητα..

Βιοχημικές έρευνες έχουν δείξει πως οι διοξίνες δρουν ως ισχυρές «περιβαλλοντικές ορμόνες».

Όπως οι φυσικές μας ορμόνες έτσι και οι διοξίνες μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων μας  και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης.

Πιστεύεται επίσης ότι ακόμη και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις τους μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και το νευρικό σύστημα ανθρώπων και ζώων..

Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του μεγάλου και σοβαρού αυτού προβλήματος Δημόσιας Υγείας είναι η σωστή διαχείριση των στερεών αποβλήτων που , ως γνωστόν, αποτελεί βασική υποχρέωση της Πολιτείας και της αυτοδιοίκησης

Δυστυχώς, η ανακύκλωση στον τόπο μας  εξακολουθεί να παραμένει ακόμα και σήμερα  επιλογή  περιθωριακή  και μετέωρη παρά το ότι  η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει από μακρού  την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανάκτησης και ανακύκλωσης σε διάφορα υλικά όπως το χαρτί, το γυαλί κλπ.

Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν αντικαταστήσει από μακρού τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) με τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ).

Οι Χ.Υ.Τ.Υ αποτελούν ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που στηρίζεται στην ανακύκλωση και  στην συνεπακόλουθη δραστική μείωση των απορριμμάτων που εν τέλει καταλήγουν σε ταφή.

Είναι αδήριτη ανάγκη να προχωρήσουμε κι εμείς (κοινωνία και αυτοδιοίκηση)  με ταχύτατους ρυθμούς  στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων κατά τρόπο κοινωνικά χρήσιμο και ωφέλιμο.

Και στο μεσοδιάστημα-μέχρι την ολοκλήρωση των απαραίτητων διαδικασιών-πρέπει  να περιφρουρήσουμε, πάση δυνάμει,  την όσο το δυνατόν αρτιότερη λειτουργία των  Χ.Υ.Τ.Α  με γνώμονα τη διατήρηση της Δημόσιας Υγείας και την προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος των νησιών μας.  .

Αν δεν το πράξουμε, είναι σίγουρο ότι η κάθε φωτιά στις θλιβερές  χωματερές μας  θα φέρνει, νομοτελειακά,  τις διοξίνες και τον αργό θάνατο στο καθημερινό μας τραπέζι.

Μανώλης Νικ.Κάρλας

          Γιατρός, πρώην αιρετός Νομάρχης Σάμου(2003-2010)

 

Related posts

Σάμος: Τραυματίας σε τροχαίο στη Γάγκου

admin

Φύτευση υποβρύχιων κήπων Ποσειδωνίας

admin

Πρόστιμο 14.040€ για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ Σάμου

admin

25χρονη τουρίστρια χάθηκε σε πεζοπορία – Εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική

admin

Φωτιά στη Χωματερή Σάμου

admin

Yπουργείο Εργασίας: Έκτακτα μέτρα την Πέμπτη για την προστασία των εργαζομένων από τον καύσωνα

admin

Μειώσεις τιμών στα δρομολόγια της Blue Star Ferries για τη Σάμο

admin

Πανηγυρικός εορτασμός των Σαμίων Αγίων 2 & 3 Αυγούστου στη Σάμο

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου: Καμία εργασία μέσα στον καύσωνα!

admin