22.8 C
Σάμος
17/06/2025
Σαμιακά

Παράταση στη Διαβούλευση για τις περιοχές Natura 2000 ζητά η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Τ.Ε.Ε.

Επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, απέστειλε η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (Τ.Ε.Ε), ζητώντας την παράταση της διαβούλευσης για την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ 7) που αφορά τις περιοχές Natura 2000 στο Βόρειο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των νησιών της Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων-Κορσεών.

Στην επιστολή, η Νομαρχιακή Επιτροπή εκφράζει την αναγνώρισή της για τις προσπάθειες που έχουν γίνει για την εκπόνηση των ΕΠΜ, τονίζοντας τη σημασία τους για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμόρφωση της χώρας μας με τις υποχρεώσεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αναφέρεται ότι η ΕΠΜ 7 τέθηκε σε διαβούλευση στις 5 Δεκεμβρίου 2024 και ακολούθησε ενημερωτική ημερίδα στις 16 Δεκεμβρίου στη Μυτιλήνη, με τη συμμετοχή της ανάδοχης εταιρείας «Enviroplan Α.Ε.». Στο διάστημα που ακολούθησε, έως και την προγραμματισμένη λήξη της διαβούλευσης στις 15 Ιανουαρίου 2025, οι φορείς καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή όμως επισημαίνει ότι το χρονικό διάστημα που έχει δοθεί είναι ανεπαρκές, ενόψει και των διακοπών των Χριστουγέννων. Επιπλέον, υπογραμμίζεται πως είναι απαραίτητη η διεξοδική μελέτη της ΕΠΜ 7, η οποία απαιτεί σημαντικό αριθμό εργατοωρών από εξειδικευμένα στελέχη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω δυσκολίες, η Νομαρχιακή Επιτροπή Σάμου του Τ.Ε.Ε. ζητά την παράταση της διαβούλευσης για τουλάχιστον τρεις μήνες, δηλαδή έως τις 15 Απριλίου 2025. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή του Τ.Ε.Ε. με την δέουσα σοβαρότητα και επιστημονική επάρκεια.

Τέλος, εκφράζεται η ελπίδα ότι το Υπουργείο θα κατανοήσει και θα σεβαστεί τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των τεχνικών επιτροπών, διευκολύνοντας τη διαδικασία της διαβούλευσης προς όφελος τόσο του περιβάλλοντος όσο και της περιοχής.

Related posts

Καρναβάλι Δυτικής Σάμου: 22.064€ το τελικό κόστος – Αναλυτικός απολογισμός μετά από ερώτηση Λυμπέρη

admin

Εσωτερικά «Πυρά» στη Δυτική Σάμο: Μαρνέζος καταγγέλλει πόλεμο, ο Μάρκου προτείνει παραίτηση

admin

Εθελοντές Πυροσβέστες Κοντακαιίκων: Οδηγίες για την αντιπυρική περίοδο και ο ετήσιος χορός του συλλόγου

admin

Το χάος μετά το κλείσιμο της Ασφαλούς Ζώνης στη Σάμο και η απάντηση του Υπουργείου

admin

Εντυπωσιακή εμφάνιση και πρωτιά για τον Θοδωρή Παπαθεοδώρου του ΕΚΑΒ Σάμου στο 8ο Τρόπαιο “Λυκούργου Λογοθέτη”

admin

Αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα στο Άνω Βαθύ από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ο Καπετάν Λαχανάς»

admin

Το Σ.Α.Σ. αποδυναμώνει το λιμάνι της πρωτεύουσας της Σάμου παρά την ξεκάθαρη νομοθεσία;

admin

Οριστικό: «Πράσινο φως» για τον διαγωνισμό του Μαγνητικού Τομογράφου στη Σάμο

admin

Γ.Ν. Σάμου: Επιτυχής η πρώτη δημιουργία αγγειακής προσπέλασης (φίστουλα) για αιμοκάθαρση

admin