26.1 C
Σάμος
12/10/2024
Σαμιακά

Στη Β’ φάση ο διαγωνισμός του ΑΔΜΗΕ για τα υποβρύχια καλώδια δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου

Ξεκινά η Β’ φάση του διεθνούς διαγωνισμού του ΑΔΜΗΕ για τα υποβρύχια καλώδια των διασυνδέσεων Δωδεκανήσων και ΒΑ Αιγαίου. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε επιτυχώς με τις εταιρείες Fulgor Α.Ε, Nexans Norway A.S. και Prysmian Powerlink S.r.l. να συμμετέχουν.

Στη δεύτερη φάση, οι εταιρείες καλούνται να υποβάλουν τελικές οικονομικές και τεχνικές προσφορές. Η ανάθεση του έργου θα γίνει βάσει της πλέον συμφέρουσας προσφοράς. Ο αρχικός προϋπολογισμός είναι 1.717.000.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και η συμφωνία αναμένεται να διαρκέσει 6 χρόνια.

Για πρώτη φορά, ο ΑΔΜΗΕ ακολουθεί αυτή τη διαγωνιστική πρακτική, εξασφαλίζοντας διαθεσιμότητα χρονοθυρίδων παραγωγής. Η συμφωνία-πλαίσιο προσφέρει πιο συμφέρουσες τιμές και καλύτερη διαχείριση πόρων, σε αντίθεση με τους ανεξάρτητους διαγωνισμούς.

Με την ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, Κως, Ρόδος και Κάρπαθος θα συνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω Κορίνθου, ενώ η διασύνδεση του ΒΑ Αιγαίου θα περιλαμβάνει Λήμνο, Λέσβο, Σκύρο, Χίο και Σάμο.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι τα έργα θα επιτρέψουν τη μεταφορά φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας στα νησιά, μειώνοντας την ακριβή ενέργεια από ορυκτά καύσιμα. Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, τόνισε τη σημασία των διασυνδέσεων για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων στο Αιγαίο.

Related posts

Προκήρυξη 6 θέσεων Ιατρών για το Νοσοκομείο Σάμου

admin

Σάμος: Ημερίδα για πρόληψη φαινομένων βίας στα σχολεία – Ομιλία Γ. Νικολαΐδη

admin

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την κινητοποίηση της 9ης Οκτώβρη στο Καρλόβασι

admin

Δύο ακόμα χρυσές βραβεύσεις για τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου

admin

Εορτασμός 40ής επετείου από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Αιγαίου

admin

Η Σάμος χωρίς αεροδρόμιο για 20 ημέρες λόγω έργων- Τι απαντά η Fraport Greece

admin

Δωρεάν μαζικές στειρώσεις στους Δήμους Ανατολικής και Δυτικής Σάμου

admin

Στο νοσοκομείο η Καίτη Γκρέυ

admin

Εξαιρετική η ποιότητα των σταφυλιών στη Σάμο παρά τη μειωμένη παραγωγή

admin