26.1 C
Σάμος
16/10/2024
Σαμιακά

Τα προβλήματα με αγριογούρουνα στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να εξεταστεί ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει σοβαρές ανησυχίες στη Σάμο. Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος ζητάει την άμεση συζήτηση και λήψη απόφασης για το πρόβλημα που προκαλεί ο υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων στο νησί.

Ο Σύλλογος επισημαίνει ότι τα αγριογούρουνα έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση στις φετινές ποσότητες συγκομιδής, ιδιαίτερα μετά τον τρύγο. Υπερπληθυσμός των αγριογούρουνων έχει επίσης επηρεάσει κηπευτικά και άλλες υπαίθριες καλλιέργειες, με τις οικονομικές ζημιές να είναι ανυπολόγιστες. Επιπλέον, η παρουσία των ζώων αυτών σε κατοικημένες περιοχές, όπως αυλές σπιτιών και κεντρικοί δρόμοι, θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των κατοίκων.

Το κύριο αίτημα του Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου είναι να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα συγκεκριμένα αιτήματα περιλαμβάνουν:

  1. Άμεση λήψη μέτρων για την εξάλειψη του πληθυσμού των αγριογούρουνων από το νησί.
  2. Αμεσες αποζημιώσεις για τις ζημιές που έχουν ήδη προκληθεί.
  3. Ένταξη της αποζημίωσης από ζημιές που προκαλούνται από αγριόχοιρους στον κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Σημειώνεται ότι η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου έχει ήδη αποστείλει επιστολή στις 25 Ιουλίου 2024, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων τους.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις του Συλλόγου και την παρουσίαση του ζητήματος στην πρόσφατη Επιτροπή Λογοδοσίας, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ανακούφιση των παραγωγών και την προστασία του πληθυσμού.

Ο Πανσαμιακός Αγροτικός Σύλλογος καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να συζητήσει το θέμα στη συνεδρίαση της 6ης Σεπτεμβρίου και να λάβει απόφαση στήριξης των αιτημάτων του. Επιπλέον, ζητάει από τις αρμόδιες αρχές και υπηρεσίες να προχωρήσουν σε δράσεις για την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Related posts

Το «Πυθαγόρειο» Γενικό Λύκειο Σάμου διακρίνεται στο 12ο Διανησιωτικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Μαθητικών ομάδων

admin

Κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου στη Συγκέντρωση των Υγειονομικών στις 17 Οκτωβρίου

admin

Τα ολόχρυσα μοσχάτα κρασιά απέσπασαν και φέτος 10 ΧΡΥΣΑ και ΜΕΓΑΛΑ ΧΡΥΣΑ βραβεία

admin

Δυο μητέρες καταγγέλλουν γυμνασιάρχη σε νησί που παρενοχλούσε τα 13χρονα αγόρια τους

admin

Δύο Σαμιώτες στην Κορυφή του Ολύμπου!!

admin

Η Σάμος χωρίς Αεροδρόμιο για 20 ημέρες – Οι παρεμβάσεις Στεφανάδη

admin

Δύο ιδιώτες παιδίατροι αναζητά το Γ.Ν. Σάμου για εφημερίες

admin

Συμμετοχή του Συλλόγου Εργαζομένων του Γ.Ν. Σάμου στη Πανελλαδική – Πανυγειονομική 24ωρη Απεργία

admin

Το Ψηφοδέλτιο που ξεχώρισε στις εκλογές ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Σάμο-Η αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου

admin