05/11/2025
Σαμιακά

Έφυγε από τη ζωή η «Κυρά των αμπελιών» Σταυρούλα Κουράκου

Ο αμπελοοινικός κόσμος της πατρίδας μας θρηνεί τη σημαντική απώλεια της κορυφαίας επιστήμονος Σταυρούλας Κουράκου -Δραγώνα, που αποδήμησε εις Κύριον, πλήρης ημερών. Υπήρξε η “μεγάλη κυρία” των ελληνικών οίνων, των ποικιλιών και της ιστορίας τους.

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου χρωστά πολλά στις διακριτές της επισημάνσεις για το μοσχάτο Σάμου, ενώ το πλούσιο συγγραφικό επιστημονικό της έργο αποτελεί κορυφαία οινική παρακαταθήκη διεθνώς.

Η Σταυρούλα Κουράκου υπήρξε λάτρης του Σαμιώτικου κρασιού και μεγάλη φίλη του Συνεταιρισμού της Σάμου, διαχρονικά. Συνδεόταν φιλικά και με τον Ιπποκράτη Ζαϊμη όταν εκείνος διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΟΣΣ και διατηρούσε συνεργατικές και συμβουλευτικές επαφές με όλους τους μετέπειτα Προέδρους του Συνεταιρισμού, μέχρι και την αποδήμηση της.

Υπήρξε πρωτεργάτης στην αναγνώριση του γλυκού Σαμιώτικου κρασιού ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (ΟΠΕ) και αργότερα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτή ήταν η πρώτη -τέτοιου είδους- αναγνώριση ελληνικού κρασιού, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Η αγάπη της για το κρασί την κατατάσσει μεταξύ εκείνων που πρωτοστάτησαν για την ανάδειξή του.

Ο οινικός κόσμος της Ελλάδος, ο Συνεταιρισμός και η Σάμος, της οφείλουν πολλά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει…

Για τον

ΕΝΙΑΙΟ ΟΙΝ/ΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝ/ΣΜΟ ΣΑΜΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΣΚΟΥΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ

 

Φωτογραφία: Η Σταυρούλα Κουράκου στο Ινστιτούτο Οίνου του υπουργείου Γεωργίας το 1953. [ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ]

 

Related posts

Ασθενής σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή του Καρλοβάσου

admin

Κώστας Μουτζούρης: «Υποδειγματική και ταχύτατη κατασκευή του αλιευτικού έργου στην Αγία Παρασκευή Σάμου»

admin

Κλείνει κάθε Τετάρτη ο διάδρομος του «Αρίσταρχος ο Σάμιος» για τεχνικές παρεμβάσεις

admin

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ

admin

4 Νοεμβρίου 1996: Το τραγικό ναυτικό δυστύχημα έξω από το Βαθύ της Σάμου

admin

145.496 επιβάτες από Τουρκία στη Σάμο – Άνοδος για το Βαθύ

admin

Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τιμήθηκε από την ECU για την ακαδημαϊκή του συμβολή στο σκάκι

admin

Διαμαρτυρία Προέδρου Επιμελητηρίου Σάμου για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Πυθαγορείου

admin

Ανασυγκρότηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

admin