23/07/2026
Σαμιακά

Έφυγε από τη ζωή η «Κυρά των αμπελιών» Σταυρούλα Κουράκου

ced0eb7d638774e576ae9e108302983f_kourakou1-1-1

Ο αμπελοοινικός κόσμος της πατρίδας μας θρηνεί τη σημαντική απώλεια της κορυφαίας επιστήμονος Σταυρούλας Κουράκου -Δραγώνα, που αποδήμησε εις Κύριον, πλήρης ημερών. Υπήρξε η “μεγάλη κυρία” των ελληνικών οίνων, των ποικιλιών και της ιστορίας τους.

Ο Συνεταιρισμός της Σάμου χρωστά πολλά στις διακριτές της επισημάνσεις για το μοσχάτο Σάμου, ενώ το πλούσιο συγγραφικό επιστημονικό της έργο αποτελεί κορυφαία οινική παρακαταθήκη διεθνώς.

Η Σταυρούλα Κουράκου υπήρξε λάτρης του Σαμιώτικου κρασιού και μεγάλη φίλη του Συνεταιρισμού της Σάμου, διαχρονικά. Συνδεόταν φιλικά και με τον Ιπποκράτη Ζαϊμη όταν εκείνος διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΟΣΣ και διατηρούσε συνεργατικές και συμβουλευτικές επαφές με όλους τους μετέπειτα Προέδρους του Συνεταιρισμού, μέχρι και την αποδήμηση της.

Υπήρξε πρωτεργάτης στην αναγνώριση του γλυκού Σαμιώτικου κρασιού ως προϊόν Ονομασίας Προέλευσης Ελεγχόμενης (ΟΠΕ) και αργότερα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Αυτή ήταν η πρώτη -τέτοιου είδους- αναγνώριση ελληνικού κρασιού, μετά την είσοδο της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Η αγάπη της για το κρασί την κατατάσσει μεταξύ εκείνων που πρωτοστάτησαν για την ανάδειξή του.

Ο οινικός κόσμος της Ελλάδος, ο Συνεταιρισμός και η Σάμος, της οφείλουν πολλά.

Ας είναι ελαφρύ το χώμα που την σκεπάζει…

Για τον

ΕΝΙΑΙΟ ΟΙΝ/ΚΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝ/ΣΜΟ ΣΑΜΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ Ν. ΣΚΟΥΤΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΣ

 

Φωτογραφία: Η Σταυρούλα Κουράκου στο Ινστιτούτο Οίνου του υπουργείου Γεωργίας το 1953. [ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΟΙΝΙΚΑ]

 

G≡ Ακολουθήστε μας στο Google News Προσθήκη στο Google News

Διαβάστε Επίσης

Δημήτρης Τέλιος: Με το εθνόσημο στη σφαιροβολία Κ18, στη συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου

Μάριος Καπανταής: Ο Σαμιώτης παλαιστής που διακρίθηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα

Τρία νέα ξενοδοχεία στην Ψιλή Άμμο Σάμου, εγκρίθηκαν οι άδειες

Σάμος: Επανεκλογή της Θεοδώρας Παπαδάμ στην προεδρία του «ΕυΠο» η νέα σύνθεση του Δ.Σ.

Λαϊκή Συσπείρωση: Άμεση λύση για το σχολείο του Παγώνδα

Drones, τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική έρχονται στα 14 αεροδρόμια της Fraport, ανάμεσά τους και η Σάμος