29.9 C
Σάμος
07/07/2024
Πολιτικά

Απάντηση του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας σε Ερώτηση του Βουλευτή Σάμου

Σε απάντηση του σχετικού κοινοβουλευτικού ελέγχου, που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης, αναφορικά με τις ενέργειες αποκατάστασης των προβλημάτων μετά τον καταστροφικό σεισμό στη Σάμο, η Γενική Γραμματεία Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής ενημερώνει για την πορεία αποκατάστασης των πληγέντων κτηρίων.

Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί 773 αιτήσεις για έκδοση Άδειας Επισκευής, εκ των οποίων οι 710 αφορούν σε κτήρια στη Σάμο. Από αυτές, έχουν εκδοθεί 112 Άδειες, ενώ 8 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Οι υπόλοιποι φάκελοι παρουσιάζουν ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για τις οποίες οι αρμόδιοι μηχανικοί έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες εγγράφως. Συγκεκριμένα, έχουν αποσταλεί 511 έγγραφα ελλείψεων και, μετά την προσκόμιση των ζητούμενων δικαιολογητικών, οι Άδειες Επισκευής θα εκδοθούν άμεσα.

Επίσης, έχουν υποβληθεί 17 αιτήσεις για χορήγηση Β’ δόσης Σ.Σ. Επισκευής, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί 2, και 6 αιτήσεις για χορήγηση Β’ και Γ’ δόσεων Σ.Σ. Επισκευής, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί 3. Επιπλέον, 5 αιτήσεις για χορήγηση Γ’ δόσης Σ.Σ. Επισκευής είναι σε διαδικασία ελέγχου.

Αναφορικά με τους Ιερούς Ναούς, έχουν υποβληθεί 31 αιτήσεις για έκδοση άδειας επισκευής, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί 2 άδειες. Οι υπόλοιποι φάκελοι παρουσιάζουν ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για τις οποίες οι αρμόδιοι μηχανικοί έχουν ενημερώσει αρμοδίως εγγράφως. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι φάκελοι που έχουν υποβληθεί είναι χωρίς καθόλου δικαιολογητικά, ενώ σε 6 αιτήσεις εκκρεμούν οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες.

Για τα κατεδαφιστέα κτήρια στη Σάμο, έχουν υποβληθεί 199 αιτήσεις για έκδοση Βεβαίωσης Καθορισμού Δικαιούχου Σ.Σ. για Ανακατασκευή/Αυτοστέγαση, εκ των οποίων έχουν διεκπεραιωθεί οι 132, που αντιστοιχούν σε 90 Βεβαιώσεις, ενώ 11 αιτήσεις απορρίφθηκαν. Οι υπόλοιπες αιτήσεις παρουσιάζουν ελλείψεις στα απαιτούμενα δικαιολογητικά, για τις οποίες οι αρμόδιοι μηχανικοί έχουν ενημερώσει τους ιδιοκτήτες εγγράφως. Μέχρι σήμερα, έχουν αποσταλεί 96 έγγραφα ελλείψεων. Επίσης, έχουν υποβληθεί 44 αιτήσεις για έκδοση Έγκρισης Σ.Σ. για Ανακατασκευή-Χορήγηση Α’ δόσης Σ.Σ./Αυτοστέγαση, εκ των οποίων έχουν εκδοθεί 21, 1 αίτηση απορρίφθηκε και οι υπόλοιπες είναι σε διαδικασία ελέγχου. Τέλος, έχουν υποβληθεί 3 αιτήσεις για έκδοση Βεβαίωσης Προόδου Εργασιών Ανακατασκευής-Έγκριση Χορήγησης Β’ δόσης Σ.Σ., οι οποίες είναι σε διαδικασία ελέγχου.

Μετά τη μεταφορά της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τη μεταφορά όλων των έργων αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, προκειμένου να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους δικαιούχους, συμπεριλαμβανομένου και του επιδόματος ενοικίου/συγκατοίκησης.

Στο πλαίσιο της παρακολούθησης του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης της Σάμου, μετά τον καταστροφικό σεισμό του Οκτωβρίου 2020, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστος Τριαντόπουλος επισκέφθηκε την Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024 το νησί και πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Ελισσαίο Μαυρατζώτη και με στελέχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Συζητήθηκαν τα έργα αποκατάστασης υποδομών και δικτύων, τα οποία βρίσκονται σε στάδιο ολοκλήρωσης, με έκτακτη χρηματοδότηση που ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, εξετάστηκε και η δρομολόγηση νέων παρεμβάσεων στην περιοχή.

Πραγματοποιήθηκε επίσης σύσκεψη εργασίας με τον Δήμαρχο κ. Θεμιστοκλή Παπαθεοφάνους και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δυτικής Σάμου, όπου αναλύθηκαν οι παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων κτηρίων και η ενίσχυση της συνεργασίας με τους ιδιώτες μηχανικούς για την επίλυση του προβλήματος των ελλιπών φακέλων. Μετά τη σύσκεψη, ακολούθησε επίσκεψη στο λιμάνι, όπου συνεχίζεται η συνεργασία με την Περιφέρεια για την ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης με επιπλέον χρηματοδότηση.

Η επίσκεψη του Υφυπουργού συνεχίστηκε και στην Ανατολική Σάμο, με αυτοψίες σε σημαντικά έργα όπως ο δρόμος στα Αυλάκια, το λιμάνι στο Κοκκάρι και ο λιμένας στο Βαθύ, που ολοκληρώθηκαν από την Περιφέρεια με κρατική χρηματοδότηση. Στη σύσκεψη με τον Δήμαρχο κ. Παρασκευά Παπαγεωργίου αποφασίστηκαν νέες παρεμβάσεις για την επόμενη περίοδο.

Η πορεία αποκατάστασης στη Σάμο συνεχίζεται με στόχο την πλήρη ανάκαμψη και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής απέναντι σε μελλοντικές φυσικές καταστροφές.

Ερώτηση για Ενέργειες Αποκατάστασης Προβλημάτων μετά τον Σεισμό της Σάμου αρ_3964 Απάντηση Υφυπουργού για Ενέργειες Αποκατάστασης Προβλημάτων μετά τον Σεισμό της Σάμου αρ_3964.pdf (1)

Related posts

Στη Σάμο η Υποδιοικήτρια της 2ης ΥΠΕ μετά την παραίτηση των δύο αναισθησιολόγων

admin

Ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου για τη συνάντηση φορέων στον Δήμο Δυτικής Σάμου

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου – Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ανατολικής Σάμου

admin

ΝΕ ΠΑΣΟΚ Σάμου: Βάζουν ταφόπλακα στον Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα του Εθνικού Συστήματος Υγείας

admin

Θερμή χειραψία Μουτζούρη – Σαμαρά- Σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη από τον πρώην Πρωθυπουργό

admin

ΣΥΡΙΖΑ Σάμου προς Παπαθεοφάνους – Ήρθε η ώρα για σοβαρή αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων

admin

Επίσκεψη αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σάμου στον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου και τον Δήμαρχο Δυτικής Σάμου

admin

Oλοκληρώθηκε το 50ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΟΔΗΓΗΤΗ στη Σάμο

admin

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:«Επί θύραις η αναστολή λειτουργίας της ΜΕΘ του ΓΝ Σάμου, αλλά η κυβέρνηση κάνει διακοπές»

admin