26/04/2025
Σαμιακά

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Σήμα κινδύνου για τον καταυλισμό στο Βαθύ της Σάμου

Τη λήψη μέτρων για τους μετανάστες που μένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης ζητούν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.
Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Αρκετά! Είναι προσβολή για τους χιλιάδες ανθρώπους που υποφέρουν σε άθλιους και επικίνδυνους καταυλισμούς σε όλα τα ελληνικά νησιά, να ακούν την ΕΕ να λέει ότι ποτέ δεν θα υπάρξει άλλη Μόρια.

Στη Σάμο, στον καταυλισμό στο Βαθύ, βλέπουμε καθημερινά τον τεράστιο πόνο που προκαλούν οι σκληρές πολιτικές εγκλωβισμού στους ασθενείς μας, που έχουν ήδη βιώσει τραυματικές εμπειρίες.

Σε αυτό τον καταυλισμό βρίσκονται 4.500 άνθρωποι συνωστισμένοι σαν ζώα, ενώ περισσότερα από 1.000 παιδιά ζουν ανάμεσα στα σκουπίδια, τους αρουραίους και τους σκορπιούς. Εκατοντάδες ευάλωτα άτομα με επιβαρυμένο ιατρικό ιστορικό, διατρέχουν υψηλό κίνδυνο από τη λοίμωξη COVID-19. Εν τω μεταξύ, εν μέσω μιας παγκόσμιας πανδημίας και παρότι υπάρχουν ήδη πάνω από 60 θετικά περιστατικά μέσα στον καταυλισμό, δεν έχουμε λάβει ακόμη σαφείς πληροφορίες σχετικά με ένα σχέδιο ανταπόκρισης από τις αρμόδιες αρχές.

Τους τελευταίους μήνες, με τον περιορισμό των μετακινήσεων, την αύξηση των περιστατικών COVID-19 και την παντελή απουσία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης, η ομάδα μας διαπιστώνει μια ραγδαία ανησυχητική επιδείνωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ασθενών μας.

Στη Μόρια είδαμε τι συνέβη όταν αγνοήθηκε η αντίστοιχη φρικτή κατάσταση, η ωρολογιακή βόμβα εξερράγη. Στο Βαθύ βλέπουμε ακριβώς τις ίδιες συνθήκες και προειδοποιούμε τις αρχές για την καταιγίδα που πλησιάζει. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, τώρα πριν να είναι πολύ αργά. Ζητάμε τη μεταφορά των ανθρώπων από τον καταυλισμό σε ασφαλή καταλύματα στην ηπειρωτική χώρα ή σε άλλα κράτη της ΕΕ τώρα”.

Related posts

Η Fraport “διώχνει” τη βάση αεροδιακομιδών από τη Σάμο – Μεταφορά στη Λήμνο λόγω άρνησης υποστήριξης

admin

Λαμπρός εορτασμός της Ιεράς Μονής Ζωοδόχου Πηγής στη Σάμο

admin

Κινητοποίηση στην Ικαρία για τα προβλήματα της ακτοπλοΐας και τα πανάκριβα εισιτήρια

admin

Βόρειο Αιγαίο: Καμία έγκριση επένδυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο 4887

admin

Ο Εορτασμός της Τρίτης της Διακαινησίμου στo Καρλόβασι

admin

Αγανάκτηση για την κατάσταση του Δημοτικού Γηπέδου Πυθαγορείου: Ακούρευτο γκαζόν, βουλωμένα μπεκ και υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα

admin

Πασχαλινή Σύναξη Φοιτητών στη ΛΑΦ Σάμου: Ο Μητροπολίτης κοντά στη νεολαία του νησιού

admin

Blue Star Myconos: Καλοκαιρινά Δρομολόγια 2025 – Στο Βαθύ μόνο κάθε Τετάρτη

admin

Μανώλης Κάρλας- Βιομηχανικά αιολικά πάρκα σε Σάμο, Ικαρία και Φούρνους Kορσεών

admin