26.9 C
Σάμος
06/08/2025
Σαμιακά

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ μπέρμπον και ουίσκι

Περιγραφή εικόνας

 

Το μπέρμπον στη συνείδηση του κόσμου είναι συχνά το αμερικάνικο ουίσκι, αν και αυτό δεν αποκαλύπτει όλη την αλήθεια. Σίγουρα η συνταγή γι αυτά τα ποτά είναι παρόμοια, αλλά η παραγωγή μπέρμπον βασίζεται αποκλειστικά στις αμερικάνικες παραδόσεις απόσταξης. Αν και στην πραγματικότητα μπέρμπον και ουίσκι έχουν στενή συγγένεια, η διαφορά μεταξύ των δύο είναι εμφανής. Τι είναι αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει το ένα με το άλλο;

Πρώτες ύλες παραγωγής

Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται για την απόσταξη του μπέρμπον είναι το καλαμπόκι, το οποίο αποτελεί το 51% της ποσότητάς του. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν δημητριακά όπως η σίκαλη, το κριθάρι, το σιτάρι αλλά η περιεκτικότητα του μπέρμπον σε καλαμπόκι πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το μισό.

Το ουίσκι από την άλλη πλευρά είναι ένα ποτό που παράγεται από δημητριακά. Ανάλογα με το είδος ουίσκι, η σίκαλη, το σιτάρι και το κριθάρι χρησιμοποιούνται σε διαφορετικές αναλογίες στην παραγωγή του.

Τεχνολογία παραγωγής

Για την προετοιμασία του κλασικού ουίσκι, απαιτείται η επεξεργασία της βύνης (malting). Η λεγόμενη malting διαδικασία είναι η ωρίμανση, αποξήρανση και η αποφλοίωση των κόκκων βύνης. Αυτό συμβαίνει για να απομονωθούν τα ένζυμα και να διασπαστεί το άμυλο σε ζάχαρη.

Τα κλασικά επιλεγμένα ουίσκι πρέπει να φιλτράρονται πριν από την εμφιάλωσή τους. Η τεχνολογία παραγωγής του μπέρμπον είναι διαφορετική: οι πρώτες ύλες συνθλίβονται, εμποτίζονται με νερό και στη συνέχεια βράζονται. Το μπέρμπον σακχαροποιείται από τη βύνη, ζυμώνεται με τη μαγιά και τέλος υφίσταται απόσταξη.

Υπάρχει επίσης διαφορά στον τρόπο ωρίμανσής τους. Για το μπέρμπον, χρησιμοποιούνται κατ εξοχήν μόνο καινούργια δρύινα βαρέλια που καίγονται στο εσωτερικό τους. Ο χρόνος έκθεσης του ποτού στα συγκεκριμένα βαρέλια, ξεπερνάει τα τέσσερα χρόνια.

Από την άλλη, οι απαιτήσεις για τα βαρέλια ουίσκι, είναι κάπως διαφορετικές: για την ωρίμανση χρησιμοποιούνται παλιότερα δρύινα βαρέλια που έχουν αποθηκεύσει στο παρελθόν ποσότητες σέρι, κονιάκ, μαδέρα ή ακόμα και μπέρμπον. Η διάρκεια ωρίμανσής του εξαρτάται από το είδος: το σκωτσέζικο ουίσκι διαρκεί πάνω από 3 χρόνια, τα ιρλανδικά πάνω από 5 και τα καναδέζικα 6.

Τόπος παραγωγής

Για το παραδοσιακό ουίσκι δεν υπάρχουν περιορισμοί: παράγεται στη Σκωτία, στην Ιρλανδία, τον Καναδά, μέχρι και σε ορισμένες ασιατικές χώρες. Στις ετικέτες του σκωτσέζικου ουίσκι αναγράφεται η λέξη “whiskey” ή “scotch” και για τα αντίστοιχα ιρλανδικά, μόνο η λέξη “whiskey. Τα ποτά από τις άλλες χώρες επισημαίνονται με τη γεωγραφική θέση παραγωγής τους (καναδέζικο ουίσκι).

 

Όσον αφορά το μπέρμπον, τα πράγματα είναι πιο αυστηρά. Σύμφωνα με νόμο των ΗΠΑ, ένα αλκοολούχο ποτό έχει τη δυνατότητα να ονομαστεί μπέρμπον, μόνο στη περίπτωση που παράγεται στη χώρα και ακολουθεί αυστηρά τις παραδοσιακές μεθόδους.

Γεύση, χρώμα και άρωμα

Η εξέλιξη στη τεχνολογία παραγωγής και η δυνατότητα πειραματισμού, μας έχει δώσει ένα τεράστιο φάσμα γεύσεων και αρωμάτων ουίσκι. Το ιρλανδικό ουίσκι μπορεί να αναγνωριστεί από τις πικρές νότες γεύσεων, ενώ το σκωτσέζικο χαρακτηρίζεται από ένα καπνιστό άρωμα.

Το σύνηθες μπέρμπον είναι απλούστερο, γευστικά πιο κορεσμένο και έχει μια γλυκιά απόχρωση. Η γήρανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια δίνει αυτό πορτοκαλί ή σκούρο χρυσό χρώμα. Το χρώμα του μπέρμπον είναι εμφανές πιο σκούρο από εκείνο του ουίσκι. Σε αντίθεση με το ουίσκι, δεν αναφέρονται τα χρόνια ωρίμανσης σ ένα μπουκάλι μπέρμπον.

Όποια και να είναι η προτίμησή σας, τώρα πλέον γνωρίζετε τις διαφορές μεταξύ μπέρμπον και ουίσκι. Το μόνο που απομένει να κάνετε είναι να απευθυνθείτε σε μια κάβα με μεγάλη ποικιλία ποτών και να αγοράσετε το ουίσκι ή το μπέρμπον που ταιριάζει στις ανάγκες σας και στις γευστικές σας προτιμήσεις! Cheers!

 

 

 

Related posts

Το Νοσοκομείο Σάμου αποκτά φυσίατρο

admin

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Σάμου: Κινητοποιήσεις για τα σοβαρά προβλήματα

admin

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Κέντρο Υγείας Καρλοβασίου

admin

Ανοικτή Επιστολή του ΕΟΣ Σάμου προς την Πολιτεία: Άμεση παρέμβαση για τις καταστροφές των αμπελώνων από αγριογούρουνα

admin

Σύλληψη 61χρονου Ισλανδού στη μαρίνα Πυθαγορείου για ενδοοικογενειακή βία

admin

Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση του εκπαιδευτικού απο την Δευτέρα

admin

Ποιοι δρόμοι κλείνουν στο Βαθύ για τη «Λευκή Νύχτα»

admin

Εργατικό Κέντρο Σάμου για «Λευκή Νύχτα»: «Μαύρη» για τους εργαζομένους, «Λευκή» για τους εργοδότες

admin

Ακριβοπληρωμένα συστήματα πρόσβασης για ΑμεΑ στο Βόρειο Αιγαίο μένουν ασυντήρητα

admin