26.7 C
Σάμος
04/08/2025
Πολιτικά

Δήλωση Α. Μιχαηλίδη για τους εισακτέους στα νησιωτικά πανεπιστήμια

Περιγραφή εικόνας

Δήλωση του βουλευτή Χίου και αναπληρωτή τομεάρχη Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη

«Η κυβέρνηση με τις πράξεις και παραλείψεις της συνεχίζει να απαξιώνει τα νησιωτικά πανεπιστήμια»

Σταθερή στην παραμέληση των νησιωτικών περιοχών παραμένει η κυβέρνηση της ΝΔ και όσον αφορά τους εισακτέους στα πανεπιστήμια.
Από μια απλή σύγκριση του αριθμού εισακτέων που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά, προκύπτει μια μείωση της τάξης του 15% στους εισακτέους του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Μια μείωση, δηλαδή, μεγαλύτερη ακόμα και από την απαράδεκτη συρρίκνωση κατά 12% των θέσεων που παρατηρείται σε πανελλαδικό επίπεδο.
Αλλά και στο έτερο νησιωτικό πανεπιστήμιο, το Ιόνιο, η μείωση στους εισακτέους υπερβαίνει το 10%.
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά δείχνει να αγνοεί την κομβική αναπτυξιακή και πολιτιστική σημασία που έχουν τα πανεπιστήμια για τις νησιωτικές κοινωνίες. Τα στοιχειώδη μέτρα ειδικής στήριξης που αυτονόητα χρειάζονται περιφερειακά ιδρύματα που απλώνονται σε πολλά νησιά δεν συζητούνται καν.
Το νεοφιλελεύθερο πρόσημο της εκπαιδευτικής πολιτικής της ΝΔ αποτυπώνεται, επιπλέον, και στην παντελή άγνοια που επιδεικνύει για τις δυσμενείς συνέπειες που έχει η περιφερειακότητα και νησιωτικότητα και ως προς την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως προκύπτει από διεθνείς και ευρωπαϊκούς δείκτες,.
Το συμπέρασμα που αβίαστα προκύπτει είναι ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο συνεχίζουν το σχέδιο εξασθένισης του δημόσιου Πανεπιστημίου προς όφελος της ιδιωτικής εκπαίδευσης, την οποία έχουν θωρακίσει θεσμικά τα τρία τελευταία έτη και έχουν εμμέσως ενισχύσει με πελατεία, αλλά και τελικά με τις επιλογές και τις κραυγαλέες παραλείψεις τους τους ωθούν τα νησιωτικά πανεπιστήμια στην απαξίωση.
Το ακαδημαϊκό επίπεδο που έχουν κατακτήσει τα πανεπιστήμια, καθώς και οι γερές ρίζες που έχουν αναπτύξει στα νησιά που τα φιλοξενούν αποτελούν εγγυήσεις ανθεκτικότητας απέναντι σε αυτήν την κυβερνητική πολιτική.

Related posts

Υγεία στη Σάμο: Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την προσέλκυση και παραμονή ιατρικού προσωπικού στο ΕΣΥ

admin

Όχι στην απαξίωση της Σχολής Θετικών Επιστημών Σάμου

admin

Συνάντηση Υπουργού Παιδείας και Βουλευτή Σάμου για το μέλλον του Μαθηματικού Τμήματος Καρλοβάσου

admin

Βουλευτής X.Στεφανάδης: Ερώτηση στη Βουλή για την αποσυμφόρηση της ΚΕΔ Σάμου

admin

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου–Δούρου για την ανεξέλεγκτη παρουσία τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο

admin

Εκδηλώσεις ΤΕ Σάμου ΚΚΕ για το ΔΣΣ σε Κέρκη και Λέκκα

admin

Β. Κικίλιας από Χίο: «Ξεκινά ο τετραετής διαγωνισμός για τις άγονες γραμμές»

admin

ΟΙ «ΠΙΝΟΚΙΟ»…ΚΙ’ ΕΜΕΙΣ-άρθρο του Κ.Τζίχα, μέλους της ΤΕ Σάμου του ΚΚΕ

admin

Στεφανάδης: Για πρώτη φορά, δέκα ανώτατοι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήρθαν στο νησί μας

admin