20/04/2025
Σαμιακά

ΕΔΔΑ: Ανήλικοι κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα για τις συνθήκες διαβίωσής τους στο ΚΥΤ Σάμου

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) δικαίωσε τους πέντε ασυνόδευτους ανήλικους αιτούντες άσυλο, οι οποίοι ζουν, στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) και γύρω από αυτό, και είχαν κάνει αίτηση για ασφαλιστικά μέτρα.

Το δικαστήριο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ), υπέδειξε στις ελληνικές αρχές τη μεταφορά τους σε δομή φιλοξενίας και τη διασφάλιση συνθηκών υποδοχής, συμβατών με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (απαγόρευση βασανιστηρίων και απάνθρωπης και ταπεινωτικής μεταχείρισης).

Οι ανήλικοι κατήγγειλαν ενώπιον του ΕΔΔΑ την έλλειψη πρόσβασης σε επαρκή φροντίδα, έλλειψη κατάλληλων ιατρικών και ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και ασφάλειας, δυσκολία πρόσβασης σε τρόφιμα και σε εγκαταστάσεις υγιεινής, καθώς και παντελή έλλειψη επαρκούς προστατευτικού πλαισίου. Όπως εξηγεί το ΕΣΠ, «οι ανήλικοι εκτίθενται σε βία, καθώς η ένταση και οι ταραχές είναι συχνές στο ΚΥΤ της Σάμου και σε πραγματικό κίνδυνο εκμετάλλευσης. Ακόμη και στο ονομαζόμενο “Τμήμα Ανηλίκων” εντός του ΚΥΤ της Σάμου, όπου ζουν κάποιοι από τους ανήλικους, οι συνθήκες είναι εντελώς ακατάλληλες, παρά δε τον υποτιθέμενο αστυνομικό έλεγχο στην πύλη, οι ενήλικες έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτό».

Στο ΚΥΤ της Σάμου και γύρω από αυτό, ζουν 7.497 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητά του είναι μόλις 648 θέσεις, υπό συνθήκες εξαιρετικά υποβαθμισμένες, που επιδεινώνονται δραματικά.

Η υπόθεση υποστηρίχθηκε ενώπιον του ΕΔΔΑ από τη νομική υπηρεσία του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με τις οργανώσεις ASGI, Still I rise και Γιατροί χωρίς Σύνορα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 

Related posts

Έφτασε στη Σάμο το Άγιο Φως- Video

admin

Με κατάνυξη η Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στην Ι.Μ. Σάμου

admin

Μεγάλη Παρασκευή στη Σάμο: Κατάνυξη και παράδοση στους Επιταφίους της Πόλης

admin

182 Κύπριοι θα γιορτάσουν το Πάσχα στη Σάμο – Η πρώτη πτήση της σεζόν

admin

Έναρξη του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών για το 2025 στους Δήμους Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων

admin

Εργατική Πρωτομαγιά 2025: Απεργιακή Συγκέντρωση σε Σάμο και Ικαρία

admin

Μεταφορά Αγίου Φωτός σε Σάμο, Ικαρία, Φούρνους και Πάτμο το Μεγάλο Σάββατο

admin

Άγιο Φως: Η Σάμος δεν συμπεριλαμβάνεται στις προγραμματισμένες πτήσεις

admin

Απίστευτο στη Σάμο: Smartphone “νόμισε” ότι έγινε τροχαίο και κάλεσε το 112

admin