25.5 C
Σάμος
01/06/2025
Σαμιακά

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους 44 ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες αγωνιστές της Δυτικής Σάμου

«Με αγώνες τιμάμε τα ους νεκρούς μας». Αυτό το σύνθημα καθοδηγεί σταθερά την Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης που και φέτος όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε τις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους 44 ΕΑΜίτες και ΕΛΑΣίτες αγωνιστές της Δυτικής Σάμου που από τις 29 Αυγούστου ως την 1η Σεπτέμβρη του 1943, εκτελέστηκαν από τους φασίστες Ιταλούς καταχτητές στη Καστανιά , στους Κοσμαδαίους, στον Μαραθόκαμπο, στη Λέκκα, και στον Πλάτανο, με βάση καταλόγους που έδωσαν οι ντόπιοι φασίστες-συνεργάτες των Ιταλών.

Στην πλατεία της Καστανιάς μίλησε για την Αντίσταση του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ στη Σάμο και ειδικότερα για τις εκτελέσεις των αγωνιστών ο Δημ. Τριτσινιώτης αντιπρόεδρος της Π.Ε.Ε και απήγγειλε ποίημα η λογοτέχνης – μέλος της ΠΕΕ Έλσα Χίου.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι ακολούθησαν το παλιό πέτρινο μονοπάτι που βάδισαν για τελευταία φορά οι 17 Καστανιώτες εφεδροΕΛΑΣίτες και σύνδεσμοι των ανταρτών, για το τόπο της εκτέλεσης. Εκεί στο μνημείο έγιναν καταθέσεις στεφανιών από,  Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης (Ρούλα Στεφανάκη), Παράρτημα Σάμου ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (Κούλα Καραμηνά – Πόθου), Εργατικό Κέντρο Σάμου ( Βάσω Βρυνιώτη), Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου (Αγγελική Βαλεοντή – Δεμερτζή), Τ.Ε Σάμου ΚΚΕ (Δήμητρα Παντάπαση), Τ.Σ Σάμου ΚΝΕ

(Πρέτζιος Λευτέρης) και ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών από την Δέσποινα Κελεμπέση μέλος του Πανσαμιακού Συμβουλίου της ΠΕΕ.

Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με αυτοκινητοπορεία προς το Καρλόβασι, απόθεση ανθοδέσμης από την Γραμματεία της ΠΕΕ στο μνημείο του ΔΣΕ στη Λέκκα και κορυφώθηκαν με αντιιμπεριαλιστικό – αντιφασιστικό συλλαλητήριο στο Καρλόβασι και συγκέντρωση στη Κεντρική Πλατεία της πόλης.

Ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Τίμος Χατζηλαγός μέλος της Γραμματείας της ΠΕΕ, ο οποίος συνέδεσε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό – ναζισμό την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την ανάγκη συσπείρωσης του λαού και της νεολαίας σε ένα ισχυρό  αντιϊμπεριαλιστικό – αντικαπιταλιστικό μέτωπο  για την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας της φτώχειας , της πείνας και των ιμπεριαλιστικών πολέμων, καθώς και την απομόνωση από το λαό των φασιστικών – ναζιστικών οργανώσεων τύπου εγκληματικής Χρυσής Αυγής που αποτελούν γέννημα – θρέμμα του καπιταλισμού και «μαντρόσκυλά» του για να δολοφονούν πρωτοπόρους εργάτες και μετανάστες.

Ανάλογο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Β. Βρυνιώτη.

Απήγγειλαν ποιήματα οι,  Νανά Νικολάου και Σταύρος Κουτράκης μέλη της Πανσαμιακήςς Επιτροπής Ειρήνης.

Related posts

Καρυστιανού, Ασλανίδης, Θάνου συγκλόνισαν τη Σάμο – «Δεν θα σιωπήσουμε μέχρι τη δικαίωση»

admin

Στα «δίχτυα» του Λιμενικού Σάμου 22χρονος για ναρκωτικά – Ο σκύλος «ΝΕΔΑ» τον «κάρφωσε»

admin

Δωρεάν Ιατρικές Εξετάσεις στη Σάμο: Μεγάλη ανταπόκριση και ελπίδα για επανάληψη της δράσης

admin

Blue Star Myconos: Σκηνές απίστευτου συνωστισμού στην Τήνο – Ταλαπωρία για προσκυνητές, αγανάκτηση στη ρεσεψιόν

admin

Βαρύ πρόστιμο και τελεσίγραφο στον Δήμο Ανατολικής Σάμου για τη συνεχιζόμενη ρύπανση στο Λιμάνι Βαθέος από τον Βιολογικό Καθαρισμό

admin

Erasmus+ στη Σάμο: Η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση επενδύει στην εξωστρέφεια και την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών

admin

Σάμος: Αύριο η εκδήλωση για το έγκλημα των Τεμπών – Ομιλητές Καρυστιανού, Ασλανίδης, Θάνου

admin

Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Σάμου: «Ποιος απαξιώνει το νοσοκομείο, εμείς ή οι επιλογές της κυβέρνησης;»

admin

3.451.500 ευρώ για τον βιολογικό πόλεως Σάμου 

admin