26.7 C
Σάμος
31/07/2025
Σαμιακά

Επίτιμος δημότης Κομοτηνής ο Καθηγητής Μανόλης Βαρβούνης

Περιγραφή εικόνας

Με την ύψιστη τιμή του Δήμου Κομοτηνής, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης, τιμήθηκε ο Σαμιώτης Καθηγητής Μανόλης Γερ. Βαρβούνης, σε ένδειξη επιβράβευσης του συνολικού επιστημονικού έργου του και της πολύχρονης προσφοράς του στην Κομοτηνή και τη Θράκη ευρύτερα.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων των Ελευθερίων Θράκης 2024 πραγματοποιήθηκε στις 15 Μαΐου 2024, στην κατάμεστη αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής, η τελετή ανακήρυξης του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή Λαογραφίας, κ. Μανόλη Γερ. Βαρβούνη, σε Επίτιμο Δημότη Κομοτηνής.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσφώνηση από τον Δήμαρχο Κομοτηνής κ. Ιωάννη Γκαράνη, ενώ ακολούθησε η ανάγνωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής «Περί ανακηρύξεως ως επίτιμου Δημότη Κομοτηνής του Κοσμήτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Καθηγητή Λαογραφίας, κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη» από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρήστο Χατζηπέμου.

Ακολούθησε η επίδοση του παπύρου ανακήρυξης ως Επιτίμου Δημότη από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Χρήστο Χατζηπέμου ενώ ακολούθησε αντιφώνηση του κ. Εμμανουήλ Βαρβούνη. Σημειωτέον ότι ο Καθηγητής Μ. Βαρβούνης, ο οποίος βρίσκεται στην Κομοτηνή και στο Δημοκρίτειο πανεπιστήμιο Θράκης από  το 1991, έχει δεθεί με την πόλη, τόσο στην ακαδημαϊκή όσο και στην προσωπική του πορεία.

«Πολύ μεγάλη η τιμή που μου κάνει η πόλη σήμερα», είπε στην αντιφώνησή του ο Μ. Βαρβούνης, ενώ χαρακτήρισε την Κομοτηνή Λαογραφικό εργαστήριο, με τους πληθυσμούς που κατοικούν, τις θρησκευτικές και πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται στην περιοχή. Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής τόνισε ότι η πόλη αποδίδει μια οφειλόμενη τιμή προς τον κ. Βαρβούνη, ο οποίος επί τριάντα τρία χρόνια είναι πάντοτε πρόθυμος αρωγός και συνεργάτης του Δήμου, αναφέροντας ότι στα πενήντα χρόνια λειτουργία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης η τιμή αυτή έχει απονεμηθεί σε πανεπιστημιακό μία ακόμη φορά, και συγκεκριμένα στον τέως Πρύτανη Καθηγητή κ. Γιάννη Πανούση.

Μετά το τέλος της αναγόρευσης ακολούθησε επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Κομοτηνή: Όψεις της ιστορίας και του πολιτισμού μιας πρωτεύουσας της Θράκης». Oμιλητές ήταν η Καθηγήτρια Ελπίδα Βόγλη, με θέμα «Από τον Θρακικό Αγώνα στη 14η Μαΐου της Κομοτηνής: Όψεις της πολιτικής ιστορίας», ο τιμώμενος Καθηγητής Μανόλης Γ. Βαρβούνης, με θέμα «Μορφές του σύγχρονου αστικού λαϊκού πολιτισμού της Κομοτηνής», και η Επίκουρη Καθηγήτρια Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, με θέμα «Το Λαογραφικό Μουσείο Κομοτηνής και η σύνδεσή του με την ακαδημαϊκή ζωή». Την εκδήλωση συντόνισε η φιλόλογος Τζένη Κατσαρή-Βαφειάδη, επί χρόνια εκδότρια της εφημερίδας «Παρατηρητής της Θράκης».

 

Related posts

Νέα πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ Σάμου

admin

Σκανδιναβικά ΜΜΕ αποθεώνουν τη Σάμο: Ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς της Ευρώπης

admin

H μνήμη του Αγίου Ενδόξου Μάρτυρος Καλλινίκου εορτάστηκε στον Άγιο Χαράλαμπο Βαθέος Σάμου

admin

ΔΣΕ Σάμου: Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού

admin

Οργή αγροτών στη Σάμο: Οι αγριόχοιροι καταστρέφουν τους αμπελώνες, η Πολιτεία απούσα

admin

Ξεκινά ο Τρύγος στη Σάμο

admin

Ολοκληρώθηκαν οι κατασκηνώσεις της Ιεράς Μητροπόλεως στη Παναγιά του Κοτσικά

admin

Πρόγραμμα 4ου Ψεκασμού Κουνουπιών 2025: Δήμοι Σάμου, Ικαρίας, Φούρνων

admin

Δεν έδεσε στο Καρλόβασι το «Διαγόρας»

admin