32.2 C
Σάμος
21/07/2025
Σαμιακά

Η Εφημερίδα των Συντακτών κάνει λόγο για ξενοφοβικό κρεσέντο στη Σάμο

Περιγραφή εικόνας
Συντάκτης:

Δεν θα έχαναν φυσικά την ευκαιρία να εκδηλώσουν την ακραία ξενοφοβία τους και να προωθήσουν την ακροδεξιά ατζέντα τους οι ομάδες αγανακτισμένων πατριωτών της Σάμου, όπως δεν θα έχαναν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν πολιτικά το προσφυγικό ο αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος και ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος, ποντάροντας στα ξενοφοβικά ανακλαστικά που άφησαν να αναπτυχθούν στο νησί, αν δεν τα καλλιέργησαν συστηματικά οι ίδιοι.

Στην ανάγκη θα τη δημιουργούσαν την ευκαιρία ακόμα και εκ του μηδενός, όπως το έκαναν χθες, με τη συνέλευση που έγινε στην πλατεία του χωριού Μυτιληνιοί.

Αντικείμενο της συνέλευσης, το αίτημα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να κλείσει το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, καθώς θεωρείται ακατάλληλος ο χώρος γι’ αυτή τη χρήση, να παραχωρηθεί η έκταση στον δήμο και να μεταφερθεί το Κέντρο στο στρατόπεδο Μοσχονά.

Αυτό το αίτημα, η απλή μεταφορά του Κέντρου σε άλλη περιοχή και όχι η δημιουργία δεύτερου Κέντρου, ξεσήκωσε ξανά τους ακραίους.

Αυτοί έδωσαν τον τόνο, φωνάζοντας σε όλη τη διάρκεια της συνέλευσης το σύνθημα «προδότες» και προπηλακίζοντας όσους είχαν διαφορετική θέση – εκείνους δηλαδή που προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο της ξενοφοβίας και εκδήλωναν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες.

Είναι χαρακτηριστικό το πανό της ξενοφοβικής κίνησης ΣAMOΣ SOS: «Η κατασκευή νέου hotspot στη Σάμο είναι εθνική προδοσία. Δίνει το πράσινο φως στον σουλτάνο».

Πρόκειται βέβαια για την ίδια κοινότητα που τον Οκτώβριο είχε σχηματίσει ομάδες κρούσης για να μην πατήσει το πόδι του πρόσφυγας στο χωριό, όπως έλεγε ο πρόεδρος της κοινότητας, Γιώργος Ελευθερόγλου, ο οποίος απειλούσε πως «θα χυθεί αίμα» και «ίσως χρησιμοποιηθούν και καραμπίνες».

Το ψήφισμα της κοινότητας αναφερόταν τότε σε κινδύνους «αλλοίωσης και αφομοίωσης του τοπικού πληθυσμού από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους».

Τώρα η κοινότητα ζητά να παραχωρηθεί μέρος του στρατοπέδου για να δημιουργηθούν παιδική χαρά, νηπιαγωγείο, δομές υγείας και κοινωνικές δομές, προφανώς μόνο για Ελληνες, ενώ ο δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος ζήτησε να συσταθεί επιτροπή για να επισκεφτεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και να ζητήσει να ακυρωθεί το αίτημα.

Ίσως να ντράπηκε να μεταφέρει το αίτημα ο ίδιος, δεν ντράπηκε όμως να πλειοδοτεί σε ξενοφοβική ρητορική με τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Κατρακάζο.

ΠΗΓΗ:www.efsyn.gr

 

Related posts

Εργατικό Κέντρο: Όχι στο 13ωρο – Καλεί σε σύσκεψη σωματεία και φορείς

admin

Προγραμματισμένες εργασίες σε Αεροδρόμια: Τι ισχύει για Σάμο και άλλα νησιά

admin

Νεκρός μετανάστης μετά από προσάραξη σκάφους στο Αγαθονήσι

admin

Εργαζόμενοι Νοσοκομείου Σάμου: «Αντιποίηση ιατρικής ειδικότητας και ένας νοσηλευτής ανά βάρδια»

admin

Σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου Ανατολικής Σάμου: Ψήφιση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ)

admin

Το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου τιμά τον Άγιο Παντελεήμονα

admin

Νέο πλοίο στη γραμμή Βαθύ – Κουσάντασι: Το SAN NICOLAS ξεκινά δρομολόγια από 18 Ιουλίου

admin

Ύποπτη δραστηριότητα με 32 Τουρκικά Αλιευτικά: Παραμένουν επί εβδομάδες σε Αιγαίο και Ιόνιο

admin

Νέα εποχή στην υγεία των ποδιών: Ο ψηφιακός πελματογράφος COMEX στο Κέντρο Φυσικοθεραπείας Ηλιάδης Αριστείδης

admin