31/10/2025
Σαμιακά

Η Σάμος τιμά τα θύματα του βομβαρδισμού της 17ης Νοεμβρίου 1943

Η 17η Νοεμβρίου καθιερώθηκε ως δημόσια εορτή τοπικής σημασίας για το Νομό Σάμου, προς τιμή των θυμάτων του βομβαρδισμού της 17ης Νοεμβρίου 1943 από τους Γερμανούς.

Ο αεροπορικός βομβαρδισμός της 17ης Νοεμβρίου 1943  διήρκεσε τρεις ώρες και προκάλεσε το θάνατο αθώων θυμάτων  και μεγάλες καταστροφές σε Βαθύ και Τηγάνι (Πυθαγόρειο). Ήταν η βίαιη γερμανική αντίδραση εναντίον των πρώην συμμάχων τους, όσο και εναντίον της Σάμου και των συμμάχων που είχαν έλθει στο νησί, καθώς

μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών και την απελευθέρωση του νησιού γνωστή ως «προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου»,  η Σάμος υπήρξε το πρώτο ελληνικό έδαφος που απελευθερώθηκε στο β’ παγκόσμιο πόλεμο. Το διάστημα αυτό η Σάμος διοικήθηκε από Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ειρηναίο. Τότε ήρθε στο νησί ο Υπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο Εμμ. Σοφούλης και λίγο αργότερα οι μαχητές του Ιερού Λόχου με αεραποβατική επιχείρηση διακοσίων ανδρών για την ενίσχυση της αμυντικής δύναμης του νησιού εναντίον των Γερμανών, που την αποτελούσαν η Ιταλική μεραρχία CUNEO, 1.200 Έλληνες αντάρτες και βρετανική δύναμη 700 ανδρών. Η υποδειγματική αυτή συνεργασία, αποτελεί χάρη στον ενωτικό της χαρακτήρα, φωτεινό παράδειγμα για τις επερχόμενες γενιές.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης μνήμης για τα θύματα του βομβαρδισμού της 17ης Νοεμβρίου 1943 από τους Γερμανούς, ορίζουμε για το

 ΣΑΒΒΑΤΟ,  17 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018:

  • Γενικό σημαιοστολισμό από την 8η πρωινή ώρα μέχρι τη δύση του ηλίου.
  • Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες όλων των δημοσίων καταστημάτων του Νομού, καθώς και των καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των Τραπεζών μέχρι τις πρωινές ώρες της επομένης της εορτής.

Related posts

Η Σάμος γιορτάζει την Ένωση με την Ελλάδα την Κυριακή 16 Νοεμβρίου

admin

Κλείνει το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στο Πυθαγόρειο από τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου

admin

Ενημερωτική εκδήλωση του Επιμελητηρίου Σάμου για τις νέες αλλαγές στα εργασιακά

admin

Εκλογές Πανσαμιακού Αγροτικού Συλλόγου Σάμου από 8 έως 19 Νοεμβρίου – Αναλυτικά οι ημερομηνίες και οι περιοχές

admin

Ξεκινά τη Δευτέρα το γαστρεντερολογικό ιατρείο στο Νοσοκομείο Σάμου

admin

Μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος: «Η ελπίδα μας αναπτερώνεται για την αποκατάσταση των Ιερών Ναών»

admin

Ολυμπιακός: Μεγάλη δωρεά για την αποκατάσταση του κτηρίου Μώραλη στη Σάμο

admin

Νεκρή μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε νότια της Σάμου

admin

Ανοιχτή επιστολή του Τ.Ε.Ε. Σάμου προς τον Πρωθυπουργό: «Στον επόμενο, μεσαίας ή μεγάλης έντασης σεισμό στη Σάμο θα γίνει μακελειό»

admin