23/08/2025
Πολιτικά

Κατέθεσε τροπολογία για την επαναφορά του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα τα νησιά του Αιγαίου

Περιγραφή εικόνας

Τροπολογία κατέθεσε το ΚΚΕ για τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου

Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών μέσω του οποίου παραμένει ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ μόνο στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο και μόνο μέχρι τις 31 Δεκέμβρη του 2018. Την τροπολογία υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Σταύρος Τάσσος, Νίκος Καραθανασόπουλος και Σάκης Βαρδαλής. .

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με το τρίτο μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ) δεσμεύτηκαν για την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο μειωμένος ΦΠΑ αποτελούσε ένα μέτρο – αντιστάθμισμα στις συνέπειες που δυσκολεύουν τη ζωή των νησιωτών.

Η προσωρινή διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά μέχρι τις 31-12-2018 και με πρόφαση το προσφυγικό είναι μία ενέργεια νομιμοποίησης των επικίνδυνων και αντιδραστικών επιλογών της ΕΕ που μετατρέπει τα νησιά σε μόνιμους χώρους εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και στο πλαίσιο αυτό προτείνει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών του Αιγαίου.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών Κύρωση:

α) της από 29 Ιούνη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο” (Α’ 115),

β) της από 24 Ιούλη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Σύσταση ειδικού λογαριασμού για την αρωγή πληγέντων από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν σε περιοχές της Επικράτειας στις 23 και 24 Ιούλη 2018” (Α’ 135),

γ) της από 26 Ιούλη 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιούλη 2018” (Α’ 138) και

δ) της από 10 Αυγούστου 2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγοντα μέτρα για την εκτέλεση πράξεων κατεδάφισης και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018” (Α’ 149).

Από την έναρξη ισχύος του παρόντος επαναφέρονται σε ισχύ οι διατάξεις των παραγράφων 4,5 και 6 του άρθρου 21 του ν. 2859/2000 (Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας), που αφορούν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου πελάγους, όπως ίσχυαν πριν από την κατάργηση των σχετικών μειώσεων, η οποία επιβλήθηκε από μεταγενέστερους νόμους και κανονιστικές διατάξεις.

Κάθε διάταξη νόμου ή κανονιστικής πράξης με περιεχόμενο αντίθετο με τις διατάξεις του άρθρου αυτού καταργείται».

Related posts

Ο Βουλευτής Σάμου για την επίσκεψη του Υπουργού Μετανάστευσης & Ασύλου

admin

Θάνος Πλεύρης στη Σάμο: «Η Ελλάδα φιλική σε όποιον δικαιούται άσυλο και εχθρική στους παράνομους»

admin

Στη Σάμο την Πέμπτη ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Θάνος Πλεύρης

admin

Αντιπαράθεση στη Σάμο για το «Μαρτυρικό χωριό» – Παρέμβαση από το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

admin

Επίσκεψη Ανδρουλάκη στον Ενιαίο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου: «Προτεραιότητα η περιφερειακή ανάπτυξη»

admin

Το ΚΚΕ(μ-λ) για τη συγκέντρωση-διαδήλωση στο Καρλόβασι

admin

Πολιτική εκδήλωση τιμής και μνήμης στο «Τάγμα θυσίας» του ΔΣΕ στη Λέκκα

admin

«Δεν κάνω μικροπολιτική» λέει ο Χρ. Στεφανάδης απαντώντας στην ανακοίνωση της «Συμμαχίας Πολιτών»

admin

«Έλενα Ακρίτα: Κάντε κάτι για να μη καταρρεύσει πλήρως το Νοσοκομείο Σάμου»

admin