14/05/2025
Δήμος

Κοινή δήλωση δημάρχων του Β. Αιγαίου

Η διαφαινόμενη εμμονή της κυβέρνησης να συνδέει, παρακινδυνευμένα, το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα με κάτι που άπτεται της συνταγματικά κατοχυρωμένης κοινοτικής αρχής της νησιωτικότητας και αποτελεί κεκτημένο δικαίωμα όλων των νησιωτικών περιοχών της Ε.Ε., μπορεί να ανοίξει κι άλλο τον ασκό του Αιόλου εάν συνεχιστεί και καθιστά τη Λέσβο, τη Χίο, την Σάμο, την Κω και τη Λέρο ομήρους μιας ακραίας «πραγματικότητας».

Ο αγώνας των Δημάρχων του ΒΑ Αιγαίου για να μην εφαρμοστεί η καταστροφική για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες μας αύξηση στους συντελεστές ΦΠΑ υπήρξε έντονος, συνεχής, αδιάκοπος, έχει ήδη φτάσει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα και θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση και σε κάθε επίπεδο μέχρι την υιοθέτηση μονίμων μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για όλη τη νησιωτική Ελλαδα όπως υπό προϋποθέσεις επιτρέπει το σχέδιο της ευρωπαϊκής οδηγίας.

Για εμάς, η αναστολή της εφαρμογής αυτής της πολύ άδικης και ουσιαστικά αντιευρωπαϊκής απόφασης, εφόσον συνδέεται με το προσφυγικό, παρότι ανακουφίζει προσωρινά τις χειμαζόμενες οικονομίες των νησιών μας, δε συνιστά ούτε κατά διάνοια λόγο για πανηγυρισμούς, διότι δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ορθολογικότερης, επιτέλους, διαχείρισης κρίσιμων εθνικών ζητημάτων στη βάση των ευρωπαϊκών κεκτημένων, αλλά σ’ ένα ιδιότυπο “παζάρι” στο οποίο ο ρόλος των ακριτικών τόπων μας είναι αυτός ενός νομίσματος με αδιευκρίνιστη αξία.

Δηλώνουμε ότι θα αντιδράσουμε και δεν θα αποδεχθούμε τη δημιουργία νέων δομών στα νησιά μας για τον εγκλωβισμό μεταναστών και προσφύγων. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρακτική -από όπου και αν προέρχεται- να ερμηνεύεται η  αναστολή κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, ως αντάλλαγμα για τη δημιουργία νέων δομών. Τα νησιά μας δεν αντέχουν άλλους μετανάστες και πρόσφυγες και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι. Η αποσυμφόρηση αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για όλο το Βόρειο Αιγαίο.

Η μάχη μας για να γίνουν και οι Έλληνες νησιώτες και δη οι ακρίτες, οι οποίοι αποτελούν το ανθρώπινο σύνορο της   Ευρώπης, ισότιμοι με όλους τους άλλους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεχιστεί, όπως θα συνεχιστεί και η αγωνιώδης προσπάθειά μας να μη μετατατραπεί σε αποθήκη ψυχών το ΒΑ Αιγαίο.

 

 

Ο Δήμαρχος ΣάμουΟ Δήμαρχος ΛέσβουΟ Δήμαρχος ΧίουΟ Δήμαρχος ΚώΟ Δήμαρχος Λέρου
Μιχάλης ΑγγελόπουλοςΣπύρος ΓαληνόςΜανώλης ΒουρνούςΓιώργος ΚυρίτσηςΜιχάλης Κόλιας

 

Related posts

Αν. Σάμος: Ασφαλές το νερό σε 7 σημεία ελέγχου (Αναλύσεις Μαΐου)

admin

Ανησυχία μετά τη φωτιά στον ΧΥΤΑ – Παρέμβαση της “ΑΝΑΣΑ για τη Σάμο”

admin

Κινηματογραφικά γυρίσματα στη Σάμο: Η ταινία “Brave New Love” αναζητά βοηθητικούς Ηθοποιούς

admin

Προθεσμία έως 15/6 για άδειες κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από επιχειρήσεις

admin

Δήμος Δυτικής Σάμου: Πρόγραμμα εορτασμού της Επετείου της 8ης Μάϊου 2025

admin

Ανα.Σ.Α. για τη Σάμο : «Ανασφάλεια και Απαξίωση: Το Π.Δ.194/2025  που Απειλεί τις Τοπικές Κοινωνίες»

admin

Επιστολή Δημάρχου Αν. Σάμου στον Υπ. Ενέργειας για το ΠΔ επανακαθορισμού ορίων οικισμών

admin

Επιστολή Δημάρχου Δυτικής Σάμου στον Κεφαλογιάννη: “Να παραμείνει η Βάση Ετοιμότητας στο νησί”

admin

Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας στο Δήμο Δυτικής Σάμου

admin