Έκτη ημέρα σήμερα της κοινής ωκεανογραφικής άσκησης που υλοποιεί το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” σε συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Essex, Βρετανίας στη θαλάσσια περιοχή νότια της Σάμου.
Με τη χρήση 2 σκαφών του Ινστιτούτου “Αρχιπέλαγος”, του ωκεανογραφικού σκάφους “Aegean Explorer” και του ιστιοφόρου “Πηνελόπη” και με τη χρήση εξειδικευμένου ερευνητικού εξοπλισμού, βρίσκεται σε εξέλιξη μία εκτίμηση της κατάστασης των οικοσυστημάτων και των επιπτώσεων που έχει προκαλέσει σε αυτά η ανθρώπινη δραστηριότητα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είναι η 19η χρονιά στενής συνεργασίας ανάμεσα στο Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” και το Τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Essex, όπου με βάση την ανταλλαγή τεχνογνωσίας ενώνουμε τις δυνάμεις μας με στόχο την έρευνα και την προστασία των οικοσυστημάτων των ελληνικών θαλασσών.
Η κοινή ωκεανογραφική άσκηση αυτή στοχεύει, πέρα από το να προσφέρει γνώση και κατάρτιση στη νέα γενιά επιστημόνων, να εμπνεύσει με ιδεολογία πάνω στην προστασία του περιβάλλοντος αυτούς που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα προβλήματα που δημιουργούν οι γενιές μας.
Η έρευνα εξελίσσεται παράλληλα σε διαφορετικούς τομείς:
– έγινε λεπτομερής χαρτογράφηση της έκτασης των προστατευόμενων θαλάσσιων οικοσυστημάτων της περιοχής
– καταγραφή των πληθυσμών των κητωδών, αλλά και των ήχων επικοινωνίας τους και της υποβρύχιας ηχορύπανσης με τη χρήση συστήματος υδροφώνων τελευταίας τεχνολογίας (hydrophone array)
– στα εργαστήρια του Αρχιπελάγους αναλύονται δείγματα από διάφορα επίπεδα της τροφικής αλυσίδας, για την εκτίμηση της έκτασης της ρύπανσης από μικροπλαστικές ίνες και θραύσματα πλαστικού.