05/11/2025
Σαμιακά

Κορωνοϊός: Τι αποκαλύπτουν τα αστικά λύματα

 

Γράφει η Χαρά Ζήκα, Χημικός, Δρ Φαρμακευτικής

Ο τρόπος ζωής μας, η χρήση ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και η κατάσταση της υγείας μας αποτυπώνονται στα αστικά λύματα. Ακόμη και ίχνη του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 έχουν εντοπίσει στα λύματα ερευνητές στην Ολλανδία, στις ΗΠΑ και στη Σουηδία.

Επιστημονικές μελέτες αναφέρουν ότι ο SARS-CoV-2 ανιχνεύεται στα κόπρανα μέσα σε τρεις μέρες μετά από τη μόλυνση, διάστημα πολύ πιο μικρό από αυτό που χρειάζεται για να αναπτυχθούν τα συμπτώματα στους ασθενείς. Συνεπώς η ανάλυση των λυμάτων μπορεί να δώσει μια εικόνα για τον πραγματικό αριθμό των προσβληθέντων ατόμων από τον κορονοϊό SARS-CoV-2, ακόμη και των ασυμπτωματικών κρουσμάτων.  Επίσης μπορεί να αποτελέσει δείκτη για λήψη ήπιων ή  πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων, όπως το lockdown.

Η επιδημιολογία λυμάτων είναι ένας νέος αλλά πολλά υποσχόμενος κλάδος της Αναλυτικής Χημείας. Εντοπίζει μεταβολίτες του ανθρώπινου οργανισμού που φτάνουν στα υγρά απόβλητα και έτσι εξάγονται πληροφορίες για τη χρήση πολλών ουσιών, όπως ναρκωτικά, νικοτίνη, καφεΐνη, αλκοόλ, βιοκτόνα, φυτοφάρμακα, νευροδιαβιβαστές αλλά και διάφορα φάρμακα.

Ο Νικόλαος ΘωμαΪδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών ασχολείται με την επιδημιολογία λυμάτων. Όπως ο ίδιος δήλωσε: «Παρακολουθούμε πάνω από δέκα χρόνια τα εισερχόμενα λύματα στην Ψυττάλεια αναλύοντας χιλιάδες ενώσεις και από τις συγκεντρώσεις των ενώσεων αυτών εξάγουμε συμπεράσματα για τις συνήθειες του πληθυσμού της Αττικής. Για παράδειγμα την εποχή των μνημονίων, δηλαδή τα έτη 2010-2014, σημειώθηκε δραματική αύξηση των ψυχοφαρμάκων. Όσον αφορά στον SARS-CoV-2, αυτό το διάστημα  παίρνουμε δείγματα σε  συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ με σκοπό να αποτυπωθεί η διακύμανση του SARS-CoV-2 μέσα στην τρέχουσα περίοδο, να συσχετιστεί η παρουσία διάφορων φαρμάκων με την παρουσία του SARS-CoV-2 στα λύματα και να αποτυπωθεί η διαφορά στη χρήση διάφορων χημικών ουσιών κάτω από τις πρωτοφανείς αλλά απαραίτητες συνθήκες περιορισμού που βιώνουμε. Οι αναλύσεις θα γίνουν τον Μάιο και τον Ιούνιο πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα.»

 

Related posts

Σάμος: Έλεγχος βηματοδοτών με τη συνδρομή της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας

admin

Ασθενής σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή του Καρλοβάσου

admin

Κώστας Μουτζούρης: «Υποδειγματική και ταχύτατη κατασκευή του αλιευτικού έργου στην Αγία Παρασκευή Σάμου»

admin

Κλείνει κάθε Τετάρτη ο διάδρομος του «Αρίσταρχος ο Σάμιος» για τεχνικές παρεμβάσεις

admin

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ

admin

4 Νοεμβρίου 1996: Το τραγικό ναυτικό δυστύχημα έξω από το Βαθύ της Σάμου

admin

145.496 επιβάτες από Τουρκία στη Σάμο – Άνοδος για το Βαθύ

admin

Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τιμήθηκε από την ECU για την ακαδημαϊκή του συμβολή στο σκάκι

admin

Διαμαρτυρία Προέδρου Επιμελητηρίου Σάμου για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Πυθαγορείου

admin