5 C
Σάμος
22/02/2025
Σαμιακά

ΚΥΤ Σάμου. Πρώτη δύναμη το Αφγανιστάν. 615 οι σκηνές στα χωράφια

Αντιμέτωποι με τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Σάμο, έχουν βρεθεί χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες , οι οποίοι ζούνε στριμωγμένοι σε χώρους αφιλόξενους, αν αναλογιστεί κανείς ότι περιμετρικά του κέντρου έχουν στηθεί πρόχειρα 615 σκηνές, που φιλοξενούν 1500 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχειά (Samos Volunteers).

Στη Σάμο, με βάση την εβδομαδιαία επισκόπηση από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ,διαμένουν σχεδόν 4.500 πρόσφυγες και μετανάστες (το υπουργείο τους υπολογίζει  στους 3962).

Η πλειονότητα του πληθυσμού στο νησί  είναι από το Αφγανιστάν (24%), το Ιράκ (22%), τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (12%) και το Καμερούν (10%). Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το 22% του πληθυσμού και τα παιδιά το 29% εκ των οποίων περίπου 7 στα 10 είναι κάτω των 12 ετών.

Περίπου το 22% των παιδιών είναι ασυνόδευτα ή χωρισμένα από την οικογένειά τους και στην πλειοψηφία τους είναι από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και την Αίγυπτο. Το 44% του πληθυσμού είναι άντρες μεταξύ 18 και 39 ετών.

Οι μεταφορές στην ενδοχώρα παραμένουν το μόνο σχέδιο της κυβέρνησης στην αυξημένη πίεση που αντιμετωπίζει το νησί της Σάμου.

Την ίδια ώρα έκκληση για βοήθεια στους πρόσφυγες από τους γυναικείους συλλόγους της ΟΓΕ στη Σάμο.

Συγκεντρώνουν κουβέρτες, χειμερινά ρούχα παπούτσια  για όποιον έχει ανάγκη (ντόπιο και ξένο)

● στο Εργατικό Κέντρο Σάμου: κάθε Δευτέρα -Τετάρτη και Παρασκευή  10πμ – 1μμ.

● στα κατά τόπους γραφεία των συλλόγων γυναικών μέλη της ΟΓΕ.

Related posts

Σάμος: Πιλοτικό πρόγραμμα για τα αδέσποτα σε κλοιό αντιπαράθεσης – Απειλή παραίτησης του Προέδρου της Πανδρόσου

admin

“Δεν πάμε για δουλειά, απεργούμε”: H ΑΔΕΔΥ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία της 28ης Φεβρουαρίου

admin

Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών

admin

Στάση εργασίας από τους εμπορικούς συλλόγους στη μαύρη επέτειο των Τεμπών

admin

ΕΜΥ: Έως τη Δευτέρα η κακοκαιρία “Coral” – Πού θα χιονίσει

admin

“Μας πλήγωσαν”: Η παραίτηση Χιώτη – Βαρβούνη απο την ΕΟΚ Σάμου και οι αιχμές

admin

Απεργία στις 28 Φεβρουαρίου: Η Σάμος ενώνει τη φωνή της για τα Τέμπη

admin

Δράση αναδάσωσης από Μαθητές στο Πυθαγόρειο Σάμου

admin

Κοινό Υπόμνημα για την Υγεία στο Νομό Σάμου: Κατάθεση στο Υπουργείο Υγείας

admin