04/11/2025
Σαμιακά

Μετακίνηση του Επιθεωρητή Ασφάλειας και Υγείας από τη Σάμο στον Πειραιά

Για οριστικό κλείσιμο του τμήματος Ασφάλειας και Υγείας στη Σάμο,κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του,το Εργατικό Κέντρο Σάμου αφού ο μοναδικός υπάλληλος-επιθεωρητής στο νησί,καλείται να επανέλθει στον Πειραιά, δηλ στην οργανική του θέση.

Το ΕΚ Σάμου αναφερει :

Στο Νομό Σάμου με την εφαρμογή του ΠΔ 113/2014 («Κανονισμός Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας») έχει καταργηθεί το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης που υπήρχε προηγούμενα.

Σε όλο το Βόρειο Αιγαίο (Σάμο, Ικαρία, Φούρνοι, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Αγ. Ευστράτιος, Ψαρά και Οινούσες) δηλαδή για 9 νησιά υπάρχει ένα Τμήμα Υγιεινής και Ασφαλείας με έδρα τη Χίο, όπου υπάρχουν 3 εργαζόμενοι. Μικτή Επιτροπή Ελέγχου δεν υπάρχει στη Σάμο, ενώ για όλο το Β. Αιγαίο λειτουργεί μόνο στη Χίο.

Για να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν και στα τρία νησιά του Νομού ένας Επιθεωρητής Ασφάλειας και Υγείας εργάζεται σταθερά στη Σάμο, συστεγαζόμενος στα γραφεία του Τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης Σάμου και πάλι δεν επαρκεί. Ο Επιθεωρητής είναι αποσπασμένος από την Υπηρεσία του Πειραιά.

Από πληροφορίες μάθαμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος καλείται να επανέλθει στον Πειραιά. Ενώ διεκδικούσαμε το πλήρες άνοιγμα γραφείου στη Σάμο και την στελέχωσή του, για να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες των τριών νησιών μας, χάνουμε τώρα και τον μοναδικό Επιθεωρητή που είχαμε, έστω και αποσπασμένο.

Το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης, εάν υλοποιηθεί, θα είναι ιδιαίτερα άσχημο για τους εργαζόμενους και έχει δοκιμαστεί κατά το παρελθόν. Αυτή η ενέργεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Εργασίας είναι εγκληματική.

Δεν υπάρχει εργασιακός κλάδος στα νησιά μας που να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας και με την εντατικοποίηση της δουλειάς (Ξενοδοχεία, Οικοδομές, εμπόριο, μεταφορές, ΔΕΗ κλπ), με καταγεγραμμένες πολλές περιπτώσεις εργαζομένων που δεινοπαθούν σε αυτούς, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουμε εργατικά ατυχήματα ακόμη και θανατηφόρα. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται πάνω από 130 επιτόπιοι έλεγχοι τον χρόνο, καταγγελίες, εργατικά ατυχήματα κ.λ.π.

Μετά το «οριστικό κλείσιμο του Τμήματος» στο νομό, με την επαναφορά του μοναδικού Επιθεωρητή στον Πειραιά, ακόμα και τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας και υγιεινής της εργασίας δεν θα τηρούνται από την εργοδοσία γιατί έχουν οικονομικό κόστος γι αυτήν, ενώ οι κίνδυνοι εργατικού ατυχήματος θα μεγαλώσουν. Και όλα αυτά διότι η ζωή και η ασφάλεια των εργαζομένων για την κυβέρνηση και την εργοδοσία μετριέται με χρήμα.

Η μόνιμη παρουσία του Επιθεωρητή Ασφαλείας με την λειτουργία του γραφείου στη Σάμο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση ν’ αντικατασταθεί με κάποιους περιοδικούς ελέγχους από την Χίο ή τον Πειραιά και με δεδομένες τις ελλείψεις προσωπικού που υπάρχουν σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες, τα αραιά ακτοπλοϊκά δρομολόγια κλπ

Προς τούτο ζητάμε

  • να σταματήσει ΤΩΡΑ η μετάθεση του υπαλλήλου
  • να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του γραφείου με την άμεση  και πλήρη στελέχωση της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης, με προσλήψεις προσωπικού, βάσει των αναγκών των εργαζομένων.
  • να γίνονται πιο τακτικοί και ουσιαστικοί έλεγχοι στους χώρους δουλειάς.

Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει τώρα άμεσα μέτρα.

Related posts

Κώστας Μουτζούρης: «Υποδειγματική και ταχύτατη κατασκευή του αλιευτικού έργου στην Αγία Παρασκευή Σάμου»

admin

Κλείνει κάθε Τετάρτη ο διάδρομος του «Αρίσταρχος ο Σάμιος» για τεχνικές παρεμβάσεις

admin

Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία ενάντια στο κλείσιμο των ΕΛΤΑ

admin

4 Νοεμβρίου 1996: Το τραγικό ναυτικό δυστύχημα έξω από το Βαθύ της Σάμου

admin

145.496 επιβάτες από Τουρκία στη Σάμο – Άνοδος για το Βαθύ

admin

Διεθνής διάκριση για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τιμήθηκε από την ECU για την ακαδημαϊκή του συμβολή στο σκάκι

admin

Διαμαρτυρία Προέδρου Επιμελητηρίου Σάμου για το κλείσιμο του υποκαταστήματος ΕΛΤΑ Πυθαγορείου

admin

Ανασυγκρότηση του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου

admin

Βράβευση μαθητών Σάμου από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

admin